Úpravy na kompe ATARI 800 XE, modification 2.

By Administrator at februára 02, 2012 15:15
Filed Under: Atari

 

Rozhodol som sa prerobiť ďalší počítač ATARI 800XE čo mám doma na tých štandartných 320KB RAM.


Obrázky nejdú podľa poradia, už som to proste popisoval, tak len pre info ako s tým ďalej, zo šuplíka sa vybral obvod MMU a ostatné bolo vecou chvíle, predsa len keď sa robota opakuje tak sa rýchlosť väčšinou zvyšuje.


Tu je celkový pohľad na dosku s už osadenými pätičkami pre dodatočné pamäte, zatiaľ je to vo verzii 130XE, pretože túto dosku mám v pláne osadiť do inej krabičky ako bola pôvodná - ak to vyjde popíšem, zatiaľ nechcem predbiehať. Je vybratá ROM s operačným systémom, príde tam 28 pinová pätička. Tak isto je už v pätičke osadený MMU obvod. Je to základné zapojenie rozšírenia RAM - funguje.



Pretože počítam s 2xOS v pätičke, tak priamo som preškrabal na U5 spoj medzi pinmi 28 a 27, pred časom som to robil priamo pod pätičkou - takto je to rozhodne pohodlnejšie. Nezabudnite skontrolovať aby medzi týmito pinmi nebol naďalej skrat.



Tu je už osadená pätička, nasleduje vyvŕtanie otvoru ø 1mm do základnej dosky plošných spojov.



Dúfam že je tú dierku vidieť ...



Sakra, je to hodne blízko vývodu +5V, ale kvapka Epoxy po osadení zabráni skratu, len ten odpor treba posadiť viac vpravo ... a dierku tiež treba o niečo zväčšiť smerom doprava. Vŕtal som odspodu (aj majster tesár sa občas utne ...).



Osadený pomocný odpor na prepínanie 2xOS, vývod v plošáku už zaliaty pomocnou kvapkou Epoxy. Osadená EPROM, všetko funguje, aj OS, aj testy pamäte.



Ostatné je už rovnaké ako na predtým popisovanom počítači, len som tu nedal takýto podrobný popis. Takáto práca je skôr oddych a zábava - aspoň pre mňa. Jedna mašina v skrini ako rezerva, druhá funkčná na všetko možné, viac k tomu asi nemám čo dodať.

________________________________________________________________________________

Pre toho koho by veľmi zaujalo rozšírenie ATARI 800XE na 320KB odkazujem na tento článok, kde je to podrobne popísané, v dnešnom článku som predsa len neriešil rozširovanie pamäte, dnes to bola len úprava funkčného počítača.

Link:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-800XE-320KB-RAM.aspx

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:54:54 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: