Násobič, zdvojovač napätia. HIGH EFFICIENCY AC/DC CONVERTER VOLTAGE MULTIPLIER.

By Administrator at októbra 11, 2013 04:30
Filed Under: Non-Atari

Niekedy máme transformátor, ktorý je síce dobrý výkonom (a ešte má aj poriadnu rezervu), ale dodáva len polovičné potrebné výstupné napätie. A na výstupe je len jedno vinutie ... Existuje zapojenie s ktorým sa tento problém dá vyriešiť, len občas mám pocit že sa na neho neprávom zabúda. Použité zapojenie pochádza od Ing.Gispera, používa Graetz + Villard zapojenie. A toto je to, čo nám môže v tomto konkrétnom prípade vytrhnúť tŕň z päty.

Čo s tým?

1.- "vydlábnuť sa" na to a kúpime potrebný transformátor s požadovaným výstupným napätím (teda ak sa dá kúpiť), potom už nemusíte čítať ďalej, problém ste tým vyriešili, máme hotovo
 
2.- použijeme zdvojovač napätia a transformátor ktorý máme k dispozícii, síce je to pár súčiastok navyše ale občas to tak isto dobre poslúži, čítajte ďalej

V 2. prípade teda potrebujeme mať k dispozícii nejakú "bižutériu" s ktorou dané zapojenie zrealizujeme. Potrebujeme 6ks diód, ktoré musia byť dimenzované na minimálne dvojnásobný potrebný prúd aký budeme požadovať na výstupe (ak sem zoženieme Schottky diódy s dostatočným záverným napätím /dvojnásobok výstupného napätia/ tak to bude najlepšie riešenie = najmenší úbytok napätia na diódach), nezabudnite, napätie násobíme, t.j. prúd v zapojení bude minimálne 2x väčší na vstupe násobiča (platí pre 100% účinnosť). Ale pretože to nie je perpetuum mobile, musíme počítať s tým že účinnosť nebude zďaleka tak vysoká a teda pre istotu počítajme s prúdom najlepšie tak 2.5x väčším na vstupe ako budeme potrebovať na výstupe. Na toto sa nesmie zabúdať ! Tak isto použité kapacity by mali byť na napätie minimálne o 1/3 až 1/2 vyššie ako bude výsledné výstupné napätie. Zapojenie na schéme pracuje ako zdvojovač napätia v obidvoch polvlnách sieťového napätia - transformátor a jeho vinutie je tu zaťažený symetricky - je to výhodné z hľadiska namáhania transformátoru aj zaťaženia súčiastok - ale hlavne z hľadiska zvlnenia výstupného napätia.


Princíp:


Konkrétne zapojenie:

 

Osobne som to otestoval už dávnejšie pri výrobe jedného zdroja - takže uvedené hodnoty súčiastok sú konkrétne pre jedno zapojenie - mal som transformátor čo dával 12V/6A/AC, potreboval som z neho dostať napätie cca 30V/2A/DC. Pri použití 6A diód a kapacít 3x 6800uF/50V to dodnes v konkrétnom zapojení funguje. Áno, na diódach sú nejaké tie straty, ale fachčí to dodnes. Tak isto aj použité tri kondenzátory zaberajú miesto - ale je to tak že vždy je niečo za niečo, platí to aj v tomto prípade. Kapacity by mali mať na sebe paralelne zapojené aj tzv. vybíjacie odpory ktoré dokážu po vypnutí zariadenia vybiť kapacity na nulu - stačia tu aj 100k odpory (na každý kondenzátor). Síce sa to vybije pomaly, ale isto. Dôležité sú hlavne ak skúšame zdrojovú časť bez akejkoľvek záťaže. Tak isto ak chcem mať takýto zdroj lepšie odrušený - pridajte paralelne ku každej dióde kapacitu 10÷15nF a na kondenzátory (na každý) pridajte paralelne kapacitu 100nF, pribudne nám potom v zapojení ďalších 9 kondenzátorov. Tieto kapacity potom musia byť dimenzované na napätie 1.5x vyššie ako je výstupné DC napätie zdroja.


Prívodné vodiče (a aj transformátor) je najlepšie nadimenzovať na prúd cca 2.5x väčší ako bude treba na výstupe, t.j. ak máme malý transformátor to samozrejme netreba s hrúbkou použitých vodičov preháňať (teda ak teda nerátame s nejakým väčším odberom), ale pri väčších prúdoch už fakt bacha na vznikajúce úbytky na vodičoch, treba s nimi rátať ... Ohmov zákon stále platí !

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:23 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: