Diskety ... Floppydisks ... 5.25".

By Administrator at júla 29, 2021 12:14
Filed Under: Atari

Je na čase si pripomenúť ktoré pravidlá sa oplatí dodržiavať pri práci s disketami - teda myslím tým priamo a konkrétne 5.25" diskety. Doba pokročila tak že niektorí jedinci čo sa s nimi v dnešnej dobe stretnú už nevedia základné pravidlá práce s týmto magnetickým médiom. Pritom niektoré diskety skutočne už po tých rokoch odmietajú slúžiť a sme nútení niektoré diskety jednoducho vyhodiť do koša pretože sa stávajú nepoužiteľnými. Aby sa nám to nestalo zo všetkými dostupnými disketami treba dodržať isté pravidlá. 

 

 

Jeden drobný (a názorný) príklad nevedomosti pri práci s disketami:

 

Na jednom fóre o Atari si user sťažuje na to že mal priamo pod CRT monitorom umiestnené diskety a časom prišiel o ich obsah. To že CRT monitor (farebný) má v sebe odmagnetovaciu jednotku pre obrazovku ktorá vydá silné elektromagnetické pole pri každom zapnutí monitoru zjavne nemal žiadnu predstavu. Keby mal, rozhodne si priamo pod monitor diskety neumiestni. Takéto základné vedomosti ktoré sme mali ešte pred pár rokmi akosi už vymizli a preto sa dnes stretávame aj s takýmito pseudoproblémami, ktoré pri znalosti stavu vecí vôbec nemuseli vzniknúť. 


 

Niektoré z uvedených pravidiel je dobré dodržiavať pri

všetkých typoch diskiet:

 

Záverom dodám že uloženie na bezprašnom, suchom mieste (nielen pri skladovaní) tak isto nie je na zahodenie. Pri dodržaní uvedených opatrení by nám mali (a mohli) 5.25" diskety ešte slúžiť pekných pár rokov.

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

1. 8. 2021 11:43:00 #

trackback

07-08_2021 Blog, Notes.

07-08_2021 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: