Voltcraft DSO-1062D 2-Channel Oscilloscope, Digital Storage Oscilloscope.

By Administrator at apríla 02, 2023 10:00
Filed Under: Non-Atari

A ďalšia technika ktorú mám doma v dielni, 2x 60MHz osciloskop Voltcraft DSO-1062D 1GS/s. Jedná sa o základný model rady digitálnych pamäťových osciloskopov. Zaradil som ho sem - i keď sa musím priznať že už ho mám cca 5 rokov a som s ním maximálne spokojný, jeho rozsah na moje "experimentovanie" bez problémov postačuje - i keď je tu niečo čo spomeniem ešte na konci článku. Jedna z vecí ktorú som s ním pred rokmi meral bolo nastavovanie a oživovanie programátoru pre PROM 74188, digitálne odčítanie dĺžky potrebného signálu bolo naozaj príjemné. No a za tú dobu ďalších meraní na všetkom možnom bolo už celkom dosť.

Ešte k tomu označeniu DSO = Digital Storage Oscilloscope.

 

2x 60MHz osciloskop Voltcraft DSO-1062D

 

Manuály:

cs-DIGITALNI_OSCILOSKOP_VOLTCRAFTDSO_1062D_.pdf (6,35 mb)

001009672-an-01-en-VOLTCRAFT_DSO_1102D_DIGITAL_OSZILLOSKOP.pdf (2,41 mb)


Funguje, robí to čo treba a čo sa od neho očakáva bez najmenších problémov. Ak ideme pri meraní signálu nad 6MHz tak treba sondu prepnúť do režimu 1:10, inak bude signál skreslený - ale to sa týka aj ostatných osciloskopov. Rozlišovačka 7" displeja je tak isto dobrá - 800 x 480. Je tu k dispozícii aj komunikácia s počítačom.

Zase to vtedy bola príležitostná kúpa a vyplatila sa, cena bola približne polovičná ako nový kus a záruka mi vtedy ešte platila 1 rok, veľmi príjemné zistenie pri kúpe bolo že tento konkrétny kus zvláda Sample Rate Range 1GS/s dual channel (má to vyznačené priamo na prednom paneli), pôvodne je táto hodnota u tohoto modelu iba polovičná.
Ostatnými vlastnosťami, možnostiami a nastaveniami sa tu zaoberať nebudem - na to je k dispozícii rozsiahly 84 stránkový manuál. Spotreba sa pohybuje pod 30W /tak je uvedené v manuáli/, konkrétne v kľudovom stave je to ešte podstatne menej, na wattmetri som nameral 18W. Celková hmotnosť je tiež príjemná (cca 2kg), oproti klasickým osciloskopom je jeho vlastná hĺbka omnoho menšia, takže na pracovnom stole zaberá podstatne menej miesta a teda vďaka nízkej hmotnosti je manipulácia s ním veľmi jednoduchá.

Osciloskop vyrába Hantek/TEKWAY a dodáva ho s označením ako Voltcraft DSO-1062D.

Jediná vec ktorú síce už nezmením ale záverom spomeniem - keby bol tento osciloskop 4-kanálový tak by som vrnel blahom, ale 2 kanály mi musia stačiť, občas je to síce obmedzujúce, ale už som si zvykol a viem si poradiť, nehodlám ho meniť. Napriek tomu - ak by som rozhodoval pre kúpu DSO dnes - bral by som už 4-kanál (i keď tam je ale iná cena).

P.S.: Keď pozerám terajšie ceny zariadenia na ebay, hmm, ceny nejako idú nahor ...


Ešte je dobré priložiť schému DSO:

Hantek_Tekway_Voltcraft_DSO_hw1007.pdf (3,17 mb)

____________________________________________________________

 

03.04.2023

Dostupný firmware na update DS0-1062D:

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Inštrukcie pre inštaláciu firmware Voltcraft DSO-1062D:

Pôvodný text som doplnil o dôležité upozornenie - po založení USB kľúča je dobré počkať 5 sekúnd ... a až potom pokračovať.

instruction firmware.txt (416,00 bytes)

 

Update firmware  Voltcraft DSO-1062D zo dňa 09.05.2015:

http://voltcraftdownload.info/voltcraftdownload/dso5kb_func_dso1062d20150509.zip

___________________

Novšia verzia firmware:

Update firmware  Voltcraft DSO-1062D zo dňa 02.09.2020:

 

Pozor !!! - tento update je určený len od verzie ....

a zo sériovým číslom vyšším ako ... :

 

link na stiahnutie:

http://voltcraftdownload.info/Default.aspx?modelno=DSO-1062D

Treba tu kliknúť na download a otvorí sa nové Menu zo všetkými možnosťami na stiahnutie všetkých položiek.

Od 22.03.2023 je tu aj driver pre Win11.

___________________

 

P.S.:

Keď som pred pár dňami začal písať tento článok tak som vedel iba o poslednej aktualizácii zo dňa 09.05.2015, t.j. že už dávno nič nové nevyšlo pre Voltcraft DSO-1062D. Zariadenie som spokojne používal a už som aj prestal pred časom (tak po cca 1 roku čo som ho vlastnil) aktualizácie hľadať pretože stále som nič novšieho neobjavil, jedine som si po uplynutí záruky urobil úpravu pre stíšenie ventilátoru, osciloskop funguje takže to bolo také no problem priamo v praxi. Až teraz pri podrobnejšom pátraní na webe som natrafil na aktualizáciu s dátumom - 02.09.2020, t.j. že pre DSO-1062D existuje o 5 rokov "mladší" firmware. No a pretože je to predsa len o kus novšia verzia firmware tak som si povedal - chcem to mať aj u seba.

Dnes ráno som som sadol k DSO-1062D, vstúpil som do Utility, skontroloval podmienku pre najnovší update (spĺňam, skontrolované cez F1 - SysInfo), nasledovalo stlačenie F2, potom som založil USB kľúč (naformátovaný na 32bit FAT, s update súborom uloženým v jeho roote, inak na USB kľúči by nič iné nemalo byť), počkal som pár sekúnd /nech má čas načítať obsah USB/ a stlačil som F5. Spracovanie update sa vypíše na displej, skladá sa z 10 postupných krokov ktoré zbiehajú plne automaticky, zbehlo to všetko približne za o niečo viac ako 1 minútu, možno to trvalo o niečo dlhšie, nemal som rukách stopky. Po skončení aktualizácie to vyzve na reštart DSO-1062D. Chvíľu som teda ešte po skončení aktualizácie počkal (zápisy zbiehajú vždy o niečo neskôr), potom som vypol zariadenie, vybral USB kľúč a nanovo zapol. Po skoku do Utility som si prečítal novú nainštalovanú verziu v DSO na displeji. Update firmware zbehol bez najmenších problémov, mám hotovo.

 

Takto to vyzeralo pred spustením update.

(Podmienky pre tento update splnené.)


A takto po vykonaní update. /sériové číslo som prekryl/

 

Dodatok:

Po inštalácii nového firmware treba ešte spustiť self calibration, akcia trvá mierne cez 4 minúty (4min3sec) a máme istotu že je všetko tak ako má byť. Samokalibrácia pozostáva z 36 samostatných krokov, zbiehajú plne automaticky, všetky vstupy do DSO musia byť pri samokalibrácii voľné, t.j. bez pripojených káblov !

 

Poznámka:

Pre tých čo uznávajú dig. osciloskopy a neexistuje pre nich nič pod 200MHz a nič iné ako RIGOL - neverili by ste čo všetko to zvládne. Zase dodám - bolo tiež obdobie kedy sa prisahalo na OWON-y - len dúfam že tieto "prisahania na niečo" sú za nami ... ako vieme veriaceho nepresvedčíš ničím, takže takto. Nakoniec z praxe - podobných maníkov máme plný parlament (aj to tak potom vyzerá)

Poznámka č.2 - aj tento model sa dá "hacknúť" na rozsah až do 200MHz, stačí len hľadať na webe, pri mojom používaní je pôvodný rozsah postačujúci. Ale - výpis na displeji že DSO zvláda 200MHz je jedna vec a skutočné prispôsobenie vstupných obvodov výmenou niektorých SMD súčiastok na doske je zas vec druhá ...

Je dobré ak meníme nejaké nastavenie pri práci - následne vždy chvíľu počkať aby sa nové nastavenie automaticky uložilo (typicky táto doba trvá 2÷5 sekúnd). Práve preto je dobré aby sme nevypínali DSO počas takéhoto ukladania, pretože sa tým vyhneme možným problémom. Tak isto DSO nesvedčí vypnutie počas nábehu zariadenia, môžu sa poškodiť potrebné súbory. Tieto upozornenia platia všeobecne pre všetky typy DSO. Síce samozrejme sa dá zachrániť obsah a aj samotný DSO, ale jeho následné "oživovanie" je potom skutočne už vecou na "dlhé lakte". Takže ak sa držíme tohoto pravidla - "po zmene parametrov vždy čakaj minimálne 5 sekúnd ak chceš DSO vypínať" je v tomto prípade vec naozaj dôležitá a ušetrí nám kopu (možných) starostí.

____________________________________________________________

01.12.2023

Pretože sa ukazuje že k niektorým veciam na webe je čoraz horší prístup nechám u seba firmware pre updaty (obidva súbory boli stiahnuté zo stránok fy Voltcraft v čase písania článku):

firmware verzia rok 2015:

dso5kb_func_dso1062d20150509.zip (3,26 mb)

firmware verzia rok 2020:

dso5kb_func_dso5202b20191015.zip (3,29 mb)

(Dôsledne sa riaďte pokynmi výrobcu !)

____________________________________________________________

Ako si urobiť tichší ventilátor na Voltcraft DSO-1062D:

Voltcraft DSO-1062D 2-Channel Oscilloscope - silent fan.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: