X-tal oscillator board - no.5. X-tal tester shield.

By Administrator at júna 10, 2022 10:09
Filed Under: Non-Atari

Doštička x-tal oscillator no.5

/tu ešte bez neskôr prevedenej úpravy, t.j. bez dodatočného jumperu a kapacity/

 

Prešlo pár dní -  a rozhodol som sa rozšíriť možnosti testeru x-talov, postavil som samostatnú malú doštičku (shield), ktorá sa zakladá na miesto TTL oscilátoru č.2, použité odpory majú veľkosť 470Ω. Výhody sú jasné - máme teraz na testovanie x-talu celkove 3 možnosti (odpory sú buď 2k2, 1k alebo 470Ω).

 

Pozrime si zapojenie - oscilátor č.5:


Z použitého obvodu 74LS04 je tu využitá iba jeho 1/2, teda iba 3 hradlá. Zostávajúce, nepoužité 3 hradlá sú zapojené tak aby boli ošetrené ich vstupy.


Na tomto mieste dobre poslúži aj obyčajná pätička. a vlastnej doske oscilátorov pribudla ešte jedna pätička - dummy, je v strede obrázku, úplne na spodku. Slúži len na odkladanie oscilátoru č.5 ak sa nepoužíva, t.j. jej vývody sú úplne voľné.

 

Oscilátor č.5 na  svojom mieste "odpočinku", t.j. ak sa nepoužíva.

V napájaní som použil dve kapacity - 47uF a M1.

 

Oscilátor č.5 osadený v pracovnej pozícii č.2, ešte nie je pripojený skúšaný x-tal. Použitý kondenzátor 47uF/6.3V na doštičke priamo v napájaní nie je nutnosťou, nie je zakreslený ani v schéme, stačí ak je použitá iba kapacita M1. Tu na doštičke sú osadené obidva spomenuté kondenzátory.


Teraz pôjdem na "perličky" ktoré som objavil počas testovania:


x-tal 8.388608MHz na obrázku pod týmto textom pri odporoch 2k2 kmitá pekne na uvedenej frekvencii. Ale ak majú odpory hodnotu =1k tak už kmitá na 3.harmonickej, t.j. na trojnásobku uvedenej hodnoty - 25.165MHz. A ďalej - ak majú odpory hodnotu =470Ω tak zase pekne kmitá na pôvodnej hodnote ... toto je naozaj dobré vedieť.

 

x-tal 8.388608MHz


Ďalší príklad zaujímavého zistenia - x-tal 2MHz - ak sú odpory =470Ω kmitá na druhej harmonickej, t.j. na 4MHz, inak pri 2k2 alebo 1k poslušne frčí na pôvodných 2MHz. Takže tie testy sú skutočne zaujímavé a občas zistíme o x-tale celkom zaujímavé informácie.

x-tal 2MHz


x-tal 33.500MHz - napravo, na foto pre porovnanie veľkosti je tu štandartný x-tal 24MHz


Tak táto potvora /x-tal 33.500MHz/ mi trvale a nezameniteľne beží iba na 1/3 uvedenej hodnoty (11.166MHz), proste s tým čo mám ho nedokážem dostatočne vybudiť, tiež vcelku perlička. Tieto x-taly (mám ich 5) asi len odložím bokom bez toho aby som s nim nejako ďalej rátal. Aj x-tal 24.00MHz z obrázku kmitá na 1/3, tj. na 8MHz.


A ešte niečo čo sa týka bytostne Atari - a nesúvisí priamo s predchádzajúcou časťou článku:

Testovaný 3x  TTL oscilátor 8.333MHz - určené pre jednotku Atari XF551.


Fakt presné oscilátory, všetky tri ukazujú naprosto zhodne túto hodnotu.


Pri testovaní sa ukázalo že postaviť túto doplnkovú dosku bolo naozaj dobré rozhodnutie. Pre niekoho bude dobrým riešením postaviť si tento oscilátor č.5 priamo na oscilátorovú dosku, ja skôr počítam iba s jeho občasným použitím takže tak ako to je teraz mi vcelku vyhovuje /nechcem si zaplniť miesto na doske tam kde môže byť osadená vstupná časť pre merač frekvencie/.

___________________________________________________________

08.07.2022

Ukázalo sa, že na tejto doske sa dá urobiť ešte jedno drobné vylepšenie pre testovanie x-talov, stačí priamo do cesty x-talu /do série/ vložiť 22pF÷39pF kondenzátor. V prípade ak ho pri testovaní nechceme /alebo nepotrebujeme/ - tak ho iba skratujeme cez prepojku Ju. Zmena na doštičke na túto úpravu je naozaj veľmi jednoduchá.

 

Upravená doska - tester x-tal ver.5

 

A takto vyzerá prevedená úprava v reáli.

Pribudol jumper a kapacita 22÷39pF.

(Na foto je jumper rozpojený.)


Dtto.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

12. 6. 2022 13:32:46 #

trackback

06_2022 Blog, Notes.

06_2022 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: