Oprava - plotter Iwatsu SR-10 - repair.

By Administrator at októbra 02, 2013 23:05
Filed Under: Non-Atari

Dnes to bude na tému "plotter". Už som písal, že začiatkom minulého mesiaca som kúpil plotter, A3 rozmer, výrobca Iwatsu SR-10. Pekná vec, pri kúpe fungoval a kreslil. Po príchode domov tak po cca 2 dňoch ale bez zjavnej príčiny prestal fungovať elektromagnet pokladania pera. Začal som teda s opravou, pretože som to chcel opraviť a znova používať. Keby som bol tušil do čoho som sa zase zavŕtal ...

 

Ešte k elektronike:

Má to v sebe 2x CMOS verziu Z80-ky, x-tal beží na 12Mhz, t.j. procesory bežia na 6Mhz. Paralelný beh procesorov na 6Mhz, celkom pekný cvrkot ...

Čipy:
2x TMPZ84C00AP-6
1x TMPZ84C20P-6
2x D71051C
1x D71055C
1x MAX232
1x TAMURA RHP-2405 - hybridný IO, spínaný zdroj 24V/5V-0.4A
2x TA8435H
1x 2SD288 - tranzistor spínania cievky

1x 62256, RAM

1x 6264, RAM


nasleduje nejaké bižu v podobe rady 74HC. Eprom vyzerá na typ 27512, nechcel som strhávať samolepku ... a aby sa to nedalo len tak okopčiť je tam jeden zákaznícky šváb od firmy RICOH.


Ale poďme pekne bod za bodom.

A dávame dolu prvý spodný kryt:

 

prístup k elektronike


Pohľad na odkrytovanú mechaniku "skladu" pier 1 až 8

 

 

plotter "hore nohami"


prevod pohybu jednej osi sa robí jedným krokovým motorčekom

s dvomi ozubenými remienkami

 

detail pružnej spojky


Plotter kreslil a zrazu prestalo fungovať pokladanie pera, elektromagnet prestal priťahovať. Cievka v poriadku, akurát bola veľmi horúca, ale skutočne horúca. Niečo nesedelo. Nastalo rozoberanie plottera, pretože bolo potrebné nájsť príčinu.


Ani som sa nenazdal a pekne krásne som plotter musel kompletne rozobrať, pretože sa tie problémy pekne zaradom poskladali a nedalo sa inak ako to rozobrať pomaly do posledného šróbiku ...


Bočný pohľad na motorizáciu pohonu hlavy pera

 

dtto z iného uhla,

vľavo leží časť "vystrelenej" mechaniky

 

pohľad zvrchu

 

Pri tej príležitosti som najprv kompletne rozobral hlavu, pretože spustenie pera išlo dosť ztuha. Samozrejme pri rozoberaní sa hlava kompletne rozpadla, pretože klobúčik čo drží stred tyčky v elektromagnete bol síce originálne zalepený, ale teraz povedal dosť ! ... a poradie uloženia súčastí v hlave som nevedel, pretože pružina to vystrelila do "okolia" ... paráda. *Cievke som dal dolu ochrannú pásku, pretože som nevedel v akom stave je vinutie po tom "zapekacom" obrade ktorým prešla. Proste sa z nej začalo dymiť, ale našťastie som to stihol včas vypnúť a teda cievka to prežila, ani nemá medzizávitový skrat. Potom som prívodné vodidče na druhej strane fixoval čiernou izolačnou páskou a pár kvapkami Epoxy, čo je môj obľúbený pracovný materiál - síce nie je vhodný na všetko, ale tak na 99% vecí určite áno.

 

vlastná cievka, bola "kapotovaná",

ale to čo ju pokrývalo - páska

- tú som dal preč


poradie ako to poskladať

 

Najprv som teda vyzbieral zo zeme veci, pomodlil sa -teda že som všetko našiel a po pár pokusoch vyčistenú hlavu poskladal a pomocou zdroja 24V hľadal funkčnosť samotnej hlavy. Na 3 pokus som to konečne poskladal v správnom poradí (a vtedy som aj zistil že položka 3 musí byť prilepená na mechanizmus  na nasledujúcom obrázku) a hlava začala spínať a teda dokázala položiť pero na papier - teda po pripojení na ten pomocný zdroj.

 

pohľad na mechanizmus, vľavo na tŕň sa nasadzuje cievka


dtto, tu už je to prilepené, tŕň sa vkladá odspodu

a je na ňom už umiestnená pružina

 

sem patrí mechanizmus hlavy spolu s elektromagnetom


zase pohľad na rozobratú hlavu plottru


tu je vidieť kade ide do hlavy 4-žilový plochý páskový  vodič

 

hlava XXII ?

Vlastný mosadzný "tŕň", na ktorom sa pohybuje preklápanie pera išiel tak ztuha, že som mal fakt veľký problém tú osku vytiahnuť, jemne som teda ten otvor zväčšil a potom to už išlo ako po masle. Proti vypadnutiu je to poistené na každej strane "segerkami". Tiež to bola jedna z vecí, ktorá bránila hladkému chodu mechanizmu priklopenia pera.


zospodu ešte ide pružinka a má svoje pripevńovacie body

 

"nový" plochý 4-žilový plochý páskový vodič


kompletácia hlavy

 

ešte pripojiť plochý káblik ...


Priamo v plotteri to ale stále nechcelo fungovať a hlava sa síce zopla, ale tým to končilo a intenzívne sa veľmi rýchlo zahrievala. Nezostávalo nič iné ako sa vŕtať priamo v plotteri a to v páskovom  prívode a v elektronike. Hneď po otvorení a priamom prístupe k elektronike mi udrela do očí jedna vec - na chladiči sú cez nevodivú silikónovú podložku pritlačené cez svorky 2 integrované obvody TA8435A a jeden výkonový tranzistor. Všimnite si posunutie svorky na výkonom tranzistore ... je to úplne vľavo dole. Ako sa to mohlo stať nechápem, ale stalo sa.


 

A ten tranzistor mal tú prítlačnú svorku zošmyknutú tak, že vlastne skratoval kolektor tranzistoru priamo na zem - teda priamo na ten chladič, aby to bolo jasné radšej som to nakreslil - tu na obrázku je pekne videť ako prišlo k tomu skratu.


Vľavo správne nasadená svorka, vpravo nálezový stav.

 

Tým bola vyradená funkcia obmedzenia prúdu cievkou a prúd dosahoval parádnu hodnotu - malá cievočka a tieklo do nej 25W príkonu ... a toto samo sebou nezostalo bez následkov. Oprava tejto banálnej chyby bola jednoduchá, proste som svorku dal tak ako má byť. Lenže ako to už býva zle povyskočená svorka spôsobila nastávajúce zreťazenie ďalších problémov.


Čo ma miatlo najviac bolo to, že pripojenie elektromagnetu ide cez 4-páskový plochý vodič a pri meraní priamo v systéme som tam pekne videl tú cievku s jej vnútorným oodporom cca 25Ω, tak som si hovoril že to musí chodiť. Nechodilo, beštia. Zase raz neplatil Ohmov zákon v praxi, ono sa totiž tie vodiče po pripojení prúdu proste odpojili. Celý problém bol v tom, že sa vďaka tomu veľkému prúdu v plochom vodiči vytvorili neviditeľne vlasové trhlinky. Pri meraní ohmmetrom to proste ukazovalo obvod O.K., ale pri záťaži to vždy "luplo". Vypol som, premeral - všetko O.K., zapol a ... závada sa opakovala. Tiež to trvalo hodnú chvíľu než som na to prišiel, nebolo to na miestach kde sa pri pohybe plochý vodič ohýba, ale asi tak 10mm od konektoru ... Meral som to aj tak, že som bez napätia pohyboval hlavou a teda plochý vodič sa pohyboval po celej svoje dĺžke - hajzlík, vtedy sa chyba neprejavovala. Potvorská závada.


Že to bolo ono, som preveril pripojením náhradných vodičov mimo toho 4-páskového vodiča, plotter fungoval!


Výborne, povedal som si 3 zreťazené chyby nájdené - ale plotter stále nebol prevádzkyschopný, pretože tie náhradné vodiče k hlave proste boli len na testovanie. Kde ten "potentovaný" 56 cm dlhý, 6mm široký 4-žilový plochý páskový vodič zohnať ? A hlavne rýchlo ...


Začal som pozerať domáce zásoby plochých páskových vodičov zo starších tlačiarní EPSON.. A našiel som široký plochý vodič zo správnou roztečou vývodov, akurát som ho musel "orezať" na potrebný 4-vodičový rozmer. Najprv som sa toho obával, ale stačili kvalitné nožničky - a pevná ruka. Pásik je síce asi o 20cm dlhší ako pôvodný a musel som ho správne poskladať tak, aby v miestach ohybu nebol preložený, ale našťastie sa to dalo poskladať tak ako som potreboval.

 

"Kanibalizovaný" plochý páskový vodič z ihličkovej tlačiarne,

už je urobený zárez na 4 žily

 

chce to len pevnú a istú ruku


naozaj to nie je nič zložitého

 


Potvora, dal mi ten plotter skutočne zabrať, ale nakoniec po skoro 2 týždňoch bol z neho zase funkčný stroj.

 

Zaujímavo je riešené pripojenie cievky a ovládanie jej prúdu.


 

Používa sa 1/2 obvodu LM358, tranzistor 2SD288, odpor 4,7 Ohmu, 10k, 18k a 22k. Nebudem k tomu veľa písať, pozrite si obrázok, v jednoduchosti je sila. Pozrite si ako sa dá dvoma bitmi ovládať prúd do cievky.

 

A že ten plotter skutočne funguje po tých opravách si môžete pozrieť na tomto videu (použité "pero" je vlastnej výroby, použil som perá z plotteru Sharp MZ40 a ešte nejaký ľahko dostupný materiál, možno o tom zase raz tiež niečo napíšem).


Opravený plotter v akcii:

Plotter_in_action.mp4 (1,55 mb)

A to je zase na dnes všetko, na tému elektroniky zase až niekedy inokedy ...

P.S:

ešte dávam link na jeden český software, hodne šikovný ak si najprv chcete pozrieť čože je to za plt súbor, vykreslí ho najprv na obrazovku, určite sa pri práci s plotterom hodí:

http://web.quick.cz/prazska9/Software/rvview.htm

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:20 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: