Atari 1050 - bad chip 6532. Zlý čip 6532.

By Administrator at decembra 08, 2018 17:50
Filed Under: Atari

Dnešný krátky pokec sa bude zaoberať iba jednou vecou - chyba ktorá sa prejavuje vadným čipom 6532. Prejav tejto chyby je našťastie nezameniteľný a teda aj ľahko rozpoznateľný - na konci článku je uvedený odkaz na video, ktoré túto chybu priamo v praxi ukazuje. Nezabúdajme na to že príkon tohoto čipu je dosť veľký (až 1W) a teda ak nie je dobre zabezpečené jeho chladenie tak sa nám môže celkom ľahko odporúčať do večných lovíšť. Najľahšie tomu predídete tým, že z disketovej jednotky Atari 1050 na základnej doske natrvalo odstránite tieniacu "kovovú" klietku ochranného krytu - tým sa zásadne zlepší chladenie čipu 6532. A všetci vieme že teplo žiadnemu čipu dobre nerobí, pritom treba zvážiť aj to že neupravovaná pôvodná A1050 hreje sama o sebe celkom slušne, teda prosterdníctvom jej hliníkovového chladiča.


Chyba sa prejavuje poväčšine tým, že motor disketovej jednotky A1050 sa opakovane zapína a vypína v približne 2 sekundových intervaloch.

 

Disketová jednotka niekedy po zapnutí potom nevie nájsť východzie nastavenie hlavičky na nultú stopu diskety čo spôsobí "zadrnčanie" hlavičky pri jej návrate do východzej polohy. Platí to ak je senzor 0-tej stopy v poriadku a blbne čip 6532. Čiže máme tu dve možnosti takže potrebujeme jednoznačne zistiť čo nám spôsobuje problém.

Problém by sa dalo predísť tým, že by sa na čip 6532 umiestnil chladič, ktorý bude mať pod sebou siliónovú chladiacu pastu, síce je s tým celkom robota, ale dokáže to znížiť celkovú výslednú teplotu čipu 6532 na takú hodnotu že nepríde k prehriatiu čipu kedy príde k jeho nevratnej deštrukcii.

Ako teda prísť na to čo je vlastne pokazené ? 

Jednoducho, stačí merať či sa stav log.0 na senzore nultej stopy zmení na  log.1 po zatienení plastovou krytkou na hlavičke jednotky (to značí že hlavička jednotky sa vystavila na nultú stopu), meranie robíme na konektore J10, pin č.4. Ak je toto v poriadku - tak je na vine zlý obvod 6532. Ak nereaguje senzor - tak najprv treba dať do poriadku senzor 0-tej (nultej) stopy. Ako na to si môžete prečítať v tomto článku:


Oprava - repair Atari 1050 - Track 00 sensor.

 

Ak ani toto nepomôže - čo je jav zriedkavý, tak treba hľadať problém v obvode CA3086 (je to jednoduchý integráč, má v sebe iba 5 tranzistorov), na doske sú použité 2ks týchto IC.

 

No, teraz už poďme na ukážku (našiel som toto video na webe) ktorá nám krásne predvedie ako to vyzerá keď je Atari 1050 "mimo prevádzky" práve pre zlý čip 6532. Tu je prevzatý odkaz.

 

Video /link/:

Bad chip 6532 - Atari 1050

Moja poznámka:

Komentáre pod týmto videom nezodpovedajú skutočnému stavu, takže ich prosím neberte do úvahy !

 

Ja už len dodám - ak nie ste šikovný a ste majiteľom Atari 1050 - dajte si to túto opravu robiť niekomu kto sa v tom vyzná - napzaj si ušetríte nervy. Obvod 6532 sa v dnešnej dobe dá zohnať, ale asi to chvíľu potrvá, takže sa treba pozrieť po jeho zdrojoch na webe. Na záver už len obligátne:

 

Upozornenie:

Zásahy a stavba  zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 18:21:56 #

trackback

12_2018 Blog, Notes.

12_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: