Svetelné pero pre ATARI. Light Pen for ATARI.

By Administrator at apríla 22, 2014 00:50
Filed Under: Atari

Náš ATARI počítač (honosný názov ...) dokáže spolupracovať aj zo svetelným perom. Ako na to je cieľom dnešných riadkov. Pojem svetelné pero je dúfam dostatočne známy - priložíme "pero" na obrazovku a s jeho pomocou kreslíme, píšeme priamo na obrazovke. Jednoduchá a na niektoré veci výborná pomôcka. Len pripomínam že svetelné pero funguje iba v spojení z CRT obrazovkou, teda nie je určený sa na použitie s LCD monitormi. (Lúč na CRT obrazovke "kreslí" obraz postupne a tak vďaka tomu je k dispozícii presná informácia o tom kde sa práve pero nachádza.)


AKo to už býva - svetelné pero si musíme zhotoviť sami, tu je jeden návod ktorý je jednoduchý a používa iba pár súčiastok a jeden integrovaný obvod:

 

 

Poznámka:

Mnou prekreslená schéma má pridanú iba jednu súčiastku oproti originálu (ten sa nachádza aj priamo v článku) a to keramický kondenzátor M1 ktorý je pripojený paralelne ku kondenzátoru 1uF. Na tomto mieste sa neoplatí šetriť - ale je to len a len na Vás.

 

No a poďme na vlastný článok:

LightPen.pdf (419,34 kb)

_____________________________________________________

29.07.2014

Druhý článok na tému svetelné pero:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-svetelne-pero-Atari-Light-Pen-2.aspx

____________________________________________________________

24.02.2016

Svetelné pero v testovacej verzii od Honzu (Jan Krupkaj), ako píše funguje parádne ... foto zverejnené s jeho láskavým súhlasom.

 

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:46 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: