Atari 1088XEL - alternative motherboard project.

By Administrator at marca 23, 2017 08:07
Filed Under: Atari

Dnes je tu popis niečoho čo tu zatiaľ nebolo a ako sa zdá ani tak ľahko zase nebude - je to síce neuveriteľné, ale našiel sa maník, ktorý prekreslil celé zapojenie malého Atari na nový motherboard, nacpal tam mimo iného celú kopu fičúriek a celé je to postavené na doske rozmeru mini ITX - teda aj sa to zmestí do takej skrinky. Blíži sa apríl a ja to uverejňujem ešte predtýmto dátumom aby ma niekto nepodozrieval že si z neho strieľam - naozaj to nie je apríl. Pripojenie myšky a klávesnice z PC je samozrejmosťou, sú tam niektoré naozaj hodne zaujímavé časti - ako napríklad zapojenie 64kB statickej RAM (zase inak zapojené ako som už kreslil), zosilnenie signálu phi2 a pod. Tu teraz uverejňujem základné prvé zapojenie - teda vlastne jeho náhľad, medzitým sa to totiž vyvíjalo ďalej a dnes už existuje aj skutočný návrh základnej dosky. Už sám názov napovedá že je tam možné mimo iného pripojiť Lotharekove rozširujúce zapojenie RAM 1024kB, preto je aj názov 1024 + 64 = 1088kB RAM. Pretože do toho zapojenia kafralo naozaj veľa ľudí a autor zapojenia vyslyšal veľa zmien tak je to vo výsledku naozaj hodne, hodne zaujímavé. Ani radšej nebudem vymenovávať čo všetko tam je (jednu vec predsa len spomeniem - zapojenie stereo POKEY) - proste si to sami pozorne naštudujte, vyhraďte si na to čas je tam toho naozaj dosť a dosť. Na konci článku je aj posledné nové zapojenie spolu zo základnou doskou. Takže tu už nemám čo dodať, poďme si pozrieť tento nový projekt (teda jeho prvé zapojenie):

 

Atari 1088XEL - alternative motherboard project.

 

source: atariage.com

 

Nasledovala postupná zmena (teda jedna z mnohých):

1088XEL_V1_X_2-2-2017_schema.pdf (289,07 kb)


Momentálne posledné dostupné zapojenie (k dnešnému dňu):

1088XEL_V1_X_3-20-2017_schema.pdf (759,72 kb)


Pre tých ktorí majú záujem o tomto projekte vedieť čo najviac, pozrite si nasledovný link, momentálne je tam 12 strán informácií:

Project Atari 1088xle

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:42 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: