08_2013 Blog, Notes.

By Administrator at augusta 01, 2013 06:51
Filed Under: Blog

01.08.2013

 

Najchladnejšie leto za posledných 200 rokov sa predvádza v plnej sile. Neviem sa stále ubrániť dojmu že slovo meteorológ sa v našich končinách skutočne po tejto sezóne udomácni ako nadávka.Jednoducho sa začiatkom leta niečo vyhlási, k čomu sa počas leta už nikto spätne nechce prihlásiť ako autor.


 

Už je to ako v našom hospodárstve, jeden deň sa niečo tvrdí aby sme na druhý deň počuli niečo iné, poprípade dvaja v televízii povedia navzájom opačný názor - síce je nám jasné že jeden znich klame (niekedy aj obidvaja) a ty občan ver, alebo never, nakoniec je to Tvoj problém. Naši papaláši ale s tou sebavedomosťou nikdy problém nemali.
_______________

Disketová jednotka pre ATARI VD-40 je už schematicky rozkreslená (poďakovanie za to patrí Stanovi Havranovi) - síce je to ešte stále len na papieri, ale akonáhle sa k tomu dostanem (teda po dokončení histórie ATARI), tak ju prekreslím tak, aby sa to dalo uverejniť, pretože by skutočne bola škoda aby táto disketovka pre ATARI len tak zmizla zo scény. Čo ma teší, lebo je to konečne jeden aktívny atarista aj tu V Bratislave. Teda čo niečo aj robí, nepočítam v to tých čo len paria hry. Stano Havran ako ďalšie chce postaviť rozšírenie ATARI 800XL s obvodom Freddie na 320kB RAM a použije na to netradičné zapojenie ktoré sám vymyslel - zatiaľ viac neprezradím, síce o tom niečo už viem, ale najprv to postaví, otestuje a potom sa to dočká uverejnenia. Konečne aktívny hardvérista, už som si myslel, že som tu v Bratislave naozaj sám na vykapanie, teraz už je nás 200% pôvodného stavu, celkom dobré. Žeby sa niečo pohlo ?

_______________


Pretože hodlám ďalej popisovať to, čo vidím okolo seba (bolo to označené za hundranie - jedným mojím zanieteným čitateľom), obrňte sa trpezlivosťou, niektorí jedinci (jedinec) to pri mne síce nezvládajú, ale koho to nebude baviť, preskočte potom tie riadky a hľadajte tam ďalej iba to dobré - pre Vás. A ak nie ste spokojní, hľadajte prosím inde, som si vedomý že každému nemôžem vyhovieť na 100%, ďakujem.

_______________

Písanie histórie ATARI mi pomaly postupne pokračuje, ešte to chcem dať prečítať pár známym aby som s tým bol aj ja spokojný, venoval som tomu teraz 4 týždne písania (samozrejme som robil popritom aj iné veci) a som tak približne v polovičke, alebo o trošku menej. Toho textu je hodne, teraz som tak asi na 100kB čistého textu, + - kosínus ...
Mám predstavu, že to najprv dotiahnem do konca než to začnem uverejňovať, nerád by som potom spätne niečo do tých častí dopisoval.


Poznámka:

09.08.2013 - A nevydržal som,  píšem ako žandár,  tak už aj chcem aby mi z toho neuverejného materiálu trošku začalo ubúdať. Za to mi snáď nikdo nadávať nebude ...

__________

Vtip dňa:

"Na šéfovom dnešnom vtipe sme sa skvelo zabávali. Až dovtedy, pokiaľ nám nedošlo, že je to naša nová pracovná úloha na nastávajúce obdobie ..."
__________

Zatiaľ stále neviem či sa mi podarí získať ďalšiu disketovku ATARI XF551, skúsim to dnes pourgovať, takže stále je to v štádiu očakávania. Tak ako čakáme na nejaké drobné ochladenie ... ja čakám na hardware.
__________
Minulý víkend som strávil poobedie v príjemnom rozhovore s ataristom Martinom Číčelom, prebrali sme spústu vecí a aby sme nezostali pri zemi, už plánujeme stretnutie na budúci rok v Olomouci na Atariáde, skromnosť nadovšetko (teda že by nám to stretnutie tam mohlo vyjsť).
_________
V poslednej dobe som si všimol že po dlhej, dlhej dobe niekto pridal k článkom o ATARI aj hodnotenie, potešilo ma to.
_________

Na záver ešte popis modifikácie cartridge, ktorú, kam a kade čo s čím - je priamo popis v obrázku, možno ste sa s tým aj sami stretli:

 

 

_____________________________________________________________


07.08.2013

Titulok živý viac ako nikdy predtým:


"Pomsta šíleného Ataristy !"

Smutná správa v tomto letnom období:

Fandal ukončil svoju sajtu, po skoro 9 rokoch činnosti. V USA sa prebudilo Atari Inc. a obrátilo sa na neho, že má na svojich stránkach nelegálny software.

Popri inom im vadí v názve sajty: atari

To som zvedavý čo urobia tí, čo majú v názve sajty atari .... a že ich je na nete dosť a dosť. Môžeme mať na svojej sajte adresár s názvom Atari ?

Napokon mu napísali, že medzi iným tieto hry porušujú autorské práva, teda že Atari Inc. má na ne práva!:

Moje první ATARI.
Ataristi v protiútoku.
Atari z otca na syna.
Pomsta šialeného Ataristu.

Tak to chce pri všetkej úcte poriadne gule na takéto tvrdenie! Možno nakoniec bude problém iba to, že v názve hry je použité slovo ATARI.

A samozrejme sú spomínané aj demá, celý zoznam čo vadí  je na webowej konferencii. Dopekla, to chú už predávať aj demá ?

Trošku sa rozpíšem, pretože mi to nedá. Je to smutná správa z českých lúk a hájov, pretože Fandal je hodne známa osobnosť, nielen doma. Je to jeden z najlepších programátorov na hry, podstatnú časť hier na svojom webe opravil (patche), aby sa hra dala vôbec hrať, pretože dosť hier bolo daných do obehu s poriadnymi chybami. Na jednej strane sa Fandalovi nedivím že má toho plné zuby, nikto mimo neho si nevie predstaviť koľko času a úsilia ho to celé stálo, pritom všetci vieme že to robil zadara a nikdy nič za to nepýtal.

Človek by skôr očakával že mu ponúknu zamestnanie, ale nie toto.

Aby som bol konkrétnejší jedná sa o hry staré a staršie ako 30 rokov, pritom samotné Atari Inc. už vyše 20 rokov nepodporuje programové vybavenie, určite to bude aj dlhšie obdobie.

Dostaneme sa do situácie keď to bude ako v hudobnom priemysle, kde nestačili práva na 50 rokov a zdvihli to na 70, budeme môcť písať a robiť niečo s ATARI až po roku 2063 ?

Môžeme vôbec napísať ATARI bez obáv že za rohom niekto bude čakať s kapsou na poplatky že sme to slovo vôbec použili ?

USA je fakt zem netušených možností, niekedy si hovorím či by som si tam nemal dať patentovať to, že používame pri chodení obuv, predsa potom by mi každý na zemi za to musel platiť, nevadí, som skromný, 1.- USD za pár topánok by mi stačilo ... a patent predsa len nejaký ten rok platí.

Money is money.

Takže pomsta šialeného Ataristu žije svojím životom (a tým nemyslím Fandala) ...

Síce sa ma to priamo netýka, ale znechutenie je obrovské, fakt obrovské a tiež si kladiem otázku, že či tak nevďačnej firme (skôr teda jej nasledovníkovi) má človek dláždiť cestičku - nezaslúži si to!

Howgh!

_____________________________________________________________

08.08.2013

Dlho, dlho som zvažoval či to už mám spustiť, ale keďže je to beh na dlhú trať tak som do toho praštil a začínam ... a sú prázdniny, takže ten rozbeh je kľudnejší.

Dnes začínam uverejňovať články o histórii firmy ATARI - 01:

ATARI - éra Nolana Bushnella, 1.časť - Začiatky firmy ATARI.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Historia-firmy-ATARI-01-History-of-ATARI.aspx

_____________________________________________________________

09.08.2013

Tak priamy kontakt mailom s Fandalom, asi to predsa len po tom čo sme sa mu viacerí ozvali skúsi nanovo a trošku inak - chvalabohu ! Konečne dobrá správa.

______________

Dnes už teda vieme že tí "zlí" meteorológovia pochádzajú z Francúzska, veď u nás proti tomu nikto nič nepovedal a teda ani netvrdili že bude nadmerne zima. Sranda začína vtedy,ak si uvedomíme, že tí naši nás nevarovali ani pred nadmernými teplotami. Takže si to teraz podávajú ako horúci zemiak, keď to vychladne tak sa k tomu niekto možno prihlási. A teším sa na budúcu jar s čím na nás zase na leto prídu a bude to zase na 100% vedľa ako tento rok, bude aspoň nejaká zábava.
____________
Nejako sa v tej inzercii začínajú strácať veci na Atárko, 30 rokov je 30 rokov, s tým nič nenarobím, ale je to škoda. Síce sa teraz na Bazoši.sk objavil raritný kúsok - ATARI 400, ale je to už fakt solídny kus "nábytku", má to ale len tých 16kB RAM, do toho proste už nejdem, ešte tak keby bola k zohnaniu ATARI 800-ka ...
____________
A zase si pripomenieme "zlatú" dobu socializmu, Dunajská ulica v Bratislave - špecializovaná predajňa Tesla, možno tak rok 1988:

Nakupujem, pýtam si súčiastku, v predajni dve fešné slečny, vek tak cca 25 rokov.
"Máte xx ?"
„Nemáme !“
„Ale veď to vidím priamo za Vami v regáli !“
„Kde ?, aha, naozaj ! ... “
„A toto máte xx?“
„Nie !, Nemáme !“
„Tiež je to tam za Vami ...“
„Viete čo, ukážte mi čo potrebujete a ja Vám to z regálu vyberiem !“
A tak som si napokon všetko vybral sám.

Náš zákazník, náš pán .... akurát som sa tejto predajni z veľkým sloganom "Nakupujte u odborníkov!" dosť dlho vyhýbal. A potom ju zrušili.

____________

Na svetelektro.com som sa práve dozvedel dosť smutnú správu - vraj koncom roka končí KB Shop v Petržalke. To by bolo naozaj smutné, pretože je to obchodík s elektronikou a súčiastkami na pohľadanie. Ale zjavne náklady sú väčšie ako zisk. Dnes veľkým firmám konkurovať ťažko. Nech už bude ako bude, ďakujem p.Bornová za to čo bolo. Takže využite ešte šancu na nákupy v tejto predajni pokiaľ ešte funguje.

_________________________________________________

13.08.2013

Pekný dátum, len čo je pravda. Napriek tomu sa budem vŕtať v histórii - síce len jednej firmy ale pre mňa nanajvýš zaujímavej.

Nasleduje história ATARI - 02:

ATARI - éra Nolana Bushnella, 2.časť - Rozmach firmy ATARI.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Historia-firmy-ATARI02History-of-ATARI.aspx

_____________________________________________________________

21.08.2013

Dnešná správa v TASR - v rámci cvičenia dnes prídu na Slovensko desiatky cudzích vojakov. Len aby neprišli na tankoch ... Znie to ako blbý vtip pri tom dnešnom výročí.

Fandal oživil stránku, hľadajte odkaz na jeho stránky tu:  Webová konferencia ATARI

Nasleduje história ATARI - 03:

ATARI - éra Nolana Bushnella, 3.časť. Ďalší rozvoj ATARI a následný odchod Nolana Bushnella.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Historia-firmy-ATARI03History-of-ATARI.aspx

__________________________________________________________

25.08.2013

Pri prezeraní starých časopisov som natrafil na pomôcku čo sa kedysi predávala, volalo sa to Stick-Gripper. Nebolo to nič zložitého, slúžilo to na pevné uchytenie joysticku na rohu stola, aby ste nemuseli kŕčovito držať po celú dobu hrania joystick druhou rukou. Dúfam, že obrázok je dostatočne názorný a šikovný kutil si dokáže postaviť doma sám niečo podobného:

_____________________________________________________________

26.08.2013

Dnes som bol na webowej konferencii o Atari, je to pekné počítanie o tom, ako ataristom chýbajú webowé stránky Fandala a ako im chýba jeho blog. Neviem čo to dobre pomenujem, ale je to tzv. Fandalov fenomén - ten blog sa proste strašne dobre čítal a bol úplne iný ako iné blogy. Som rád že to nechýba len mne, je totiž za tým aj kus poctivej roboty a to si každý slušný človek (teda nielen atarista) váži.
Fandale, urob ako myslíš, máš na to plné právo, ale stopu ktorú si v týchto končinách (a nielen tu) zanechal, nie je možné len ľahko zatrieť inou farbou ...
Síce som to už spomínal ale cez 8 rokov roboty na hrách je fakt vidieť a aj dokonale chápem koľko času to zobralo, síce píšem svoje stránky len 3.5 roka a už som to aj Fandalovi napísal, že si pri ňom pripadám ako "cucák", za tú dobu som toho tiež už popísal dosť (nehrniem sa Ti do kapusty, venujem sa predsa len  niečomu inému), ale viem posúdiť koľko času to zaberá ...
Som presvedčený, že nájdeš rozumný kompromis, veď ktože by to už za Teba robil ...
____________________________________________________________
Na druhú stranu som to tiež spomínal, som zvedavý aký pohon nastane na pomenovanie domén atari čosi atď. Asi by bolo dobré pomeniť názvy skôr ako sa zase nejaká "beštia" zo zámoria ozve ďalšími milými mailami ...
____________________________________________________________
Tak isto mám rád nekorektní Blog Petra kubáče - nájdete ho kľudne aj cez Googlíka. Teraz si dovolil nepísať o elektronike, ale o svojich rybičkách. A našiel sa zmrd, ktorý mu to vytkol že o tom píše. Bože, bože, ten net je naozaj dostatočne penetrovaný blbmi, ktorým vadí o čom si píše. Asi by bolo dobré uverejniť zoznam povolených tém, dokonca najlepšie by bolo keby ten zmrd určoval témy sám. A svet by bol dokonalý ...
____________________________________________________________
Dnes ráno mi "zdochol" notebook. Proste pri písaní mi skočil do black obrazovky a bolo vystarané ... síce veci na web mám na usb kľúči, ale aj tak ma to nepotešilo. Momentálne zbiehajú testy, hodil som to na iný počítač - antivír zbehol O.K, dusím ho teraz cez chkdsk disk: /r, tak za nejakú tú hodinku uvidím výsledok. Dlapem teraz tento text na náhradnom stroji, možno ale už nebude náhradný. Notebook na ktorom píšem už má vyše 6 rokov a kompletne celý môj blog som na ňom pekne naťukal a to priamo na jeho klávesnici. Pomaly ho asi začnem privykať na dôchodok ... Blbé je to, že tam mám poštu, takže na chvíľu sorry, skúsim to dnes-zajtra rozchodiť, inak si to budem musieť preniesť na ten druhý notebook.
AKo to bolo napísané v názve jednej staršej knihy: "Času je málo a voda stúpa ..."
Uvidím.
____________________________________________________________

27.08.2013

Tak s tým notebookom to vyzerá blbo, zatiaľ to vyzerá ako problém diskového radiča,, uvidím čo s tým ešte urobím ďalej. Našťastie história Atari tým nie je zasiahnutá a tak uverejňujem ďalšie pokračovanie.

Nasleduje história ATARI - 04:

Éra Warner Communications, časť 4. - Ružová budúcnosť ...

http://blog.3b2.sk/igi/post/Historia-firmy-ATARI04-History-of-ATARI.aspx

____________________________________________________________

28.08.2013

Včera náš pán premiér deťom vysvetľoval, že byť premiérom je niekdy na šľaktrafenie. Má pravdu (síce to vtedy ešte nevedel), po včerajších fotografiách v Plus7 trafil klinec po hlavičke ... škoda že s takou vervou nerieši aj problémy tejto zemičky.

__________

Prešiel som na náhradný notebook, sem-tam niečo musím doinštalovať, ale v zásade by som už nemal mať nejaký väčší problém.

__________

Riešim aj jeden USB disk Samsung (priniesla ho kamarátka ...) - má elektroniku priamo aj s USB pripojením priamo na sebe, prepol sa sám do RAWu z NTFS a teda je normálne nečitateľný. Síce doteraz na to vždy zabral software od firmy Convar - PC inspektor File Recovery, ale dnes si s touto vecou neporadil - prečítal som len názvy adresárov a ......... nič. Tak nastúpil software Test disk. Síce na dnešné časy má hodne nekonvenčné ovládanie, ale vidí obsah, stiahol som cez neho súbory - O.K.. Preformátoval som disk, preklopil data a fičí sa ďalej. Len osobne by som sa takýmto diskom vyhýbal ako sa len dá, nepáčia sa mi.

___________________________________________________________

Rate post, Vaše hodnotenie:

Comments

4. 5. 2018 20:10:47 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: