Plašič na kuny. SCARING THE MARTEN. ERSCHRECKEN DEN MARDER.

By Administrator at júna 14, 2013 04:57
Filed Under: Non-Atari

 

Plašič na kuny. SCARING THE MARTEN. ERSCHRECKEN DEN MARDER.

 

 

Po našom trebárs aj "kunoplaš". Nechem tu vypisovať siahodlhé popisy čo tie potvorky vedia urobiť na povale a vôbec na nechránených priestoroch. Sám som to na chalupe zažil na vlastnej koži, našťastie som rýchlo zistil o čo sa jedná a použil jednoduchú pomoc vo forme ultrazvuku a svetla. Niekto používa skutočne drastické metódy na likvidáciu - touto cestou som ale nechcel ísť, skôr som chcel dosiahnuť stav aby "išli o dom ďalej" a môjmu príbytku sa radšej začali vyhýbať. A funguje to.


Riešenie som našiel na DANYK.WZ.CZ, môj problém bol ale iný. Do priestoru povaly bolo zavedené blikajúce svetlo (LED) a teda vedenie sa už nedalo prerábať, ale signál tam išiel 12V s periódou 0.5Hz. A z tohoto "svinčíku" som ten kunoplaš musel napájať a a zabezpečiť aby aj fungoval, proste som danykovu schému musel prerobiť "k obrazu svojmu". Pomohli dve diódy 1N4001 a už je to schopné prevádzky aj z takého zdroja, použitý obvod 555 je CMOS prevedenie (7555), pretože potrebujem malý odber 555-ky v stave keď nie je napájaná. V zapojení je použitá samoblikajúca červená LED. Piezoreproduktor je oddelený od obvodu 555 kondenzátorom
NP (Non Polarity) o hodnote 1uF.

 

Dodatok:

Ak použijete napájanie priamo zo zdroja 12V, tak namiesto diód 1N4001 zapojte drátené prepojky a bude to fungovať tak isto - potom je to už vlastne pôvodná danykova schéma (teda až na ten pridaný 1uF kondenzátor).

 

 

Druhé zapojenie rieši priame pripojenie na 12V a sú potrebné 2 obvody 555. Pomocou hodnoty kondenzátoru 2u2 sa určuje doba "kolísania" signálu, teda doba zmeny frekvencie. Zase nič zložitého, ale funguje to.

Osobne používam na povalu kombináciu blikajúcich LED + kolísavý ultrazvukový signál, zaručene to na kuny funguje. Ak pripojíte cez odpor výkonový tranzistor na pin 3 obvodu 555 vpravo, tak môžeme priamo ovládať aj blikanie LED. Teraz s tým nie je problém a LED s prúdom 20mA bohate stačia na jasné záblesky, nezabudnite na predradný odpor pre LED !

 

 

______________

16.06.2013

Zabudol som  ešte na jednu maličkosť - vydávaný tón je ultrazvukový, t.j. leží niekde okolo hodnoty cca 24 až 30kHz, t.j. neobťažuje nás, len treba skontrolovať či nevadí iným Vašim miláčikom - mačkám a psom. Ak áno, zmenšite kapacitu kondenzátoru 220pF na hodnotu 200-180pF, potom to už naozaj budú počuť iba kuny (vraj počujú aj frekvenciu do 60kHz ... skoro ako niektorí audiofilovia Wink).


P.S.: Sused mi povedal že od istej doby (presne viem odkedy) mu začínajú na povale vyvádzať kuny ... samozrejme som mu ponúkol riešenie...


_____________________________________________________________

 

KUNOPLAŠ verzia 3 - ála Igi.

24.06.2013

A nakoniec ešte jedno riešenie - verzia ála Igi, zase som si to pozmenil k svojmu obrazu a funguje to výborne, ak chcete rozmietanie signálu urýchliť, tak môžete zmenšiť kapacitu 2u2 spokojne aj na hodnotu M1 - potom bude rozmietanie signálu omnoho rýchlejšie - toto je už ale na rozhodnutí budúceho staviteľa. Experimentovať sa dá, on ten obvod 555 je večný, fakt sa s ním dajú robiť "psie kusy", ja používam verziu CMOS - t.j 7555 = veľmi malý odber a potom je to vhodné aj na napájanie z batérie.

 


No a na tomto poslednom obrázku je nakreslené ešte aj blikanie bielymi supersvietivými LEDkami. Výhodné ak chcete plašiť kuny napríklad na povale, pôjde, v pivnici a podobne. Kombinácia svetelných zábleskov a ultrazvuku zabezpečuje, že chránený priestor nie je v žiadnom prípade miestom na príjemný pobyt pre tieto živočíchy a začnú sa takýmto miestam zďaleka vyhýbať. Príkon zariadenia je minimálny, takže stačí použiť napríklad spínaný zdroj 12V, odber voľte podľa toho koľko takých zariadení chcete mať pripojených, pre 4 zariadenia stačí zdroj 12V/0.5A a bude aj tak predimenzovaný (teda ak použijete aj LED-ky, inak je odber podstatne menší).


V prípade použitia LED musíte dodržať kapacitu kondenzátora 2u2. Na jedno takéto zariadenie môžete tiež pripojiť paralelne 2 piezoreproduktory a počet pripojených LED stĺpikov môže byť až v počte 4ks, tranzistor BD135 nie je potrebné chladiť.

 

__________________________________________________________________________________

30.01.2015

Pretože niekomu to nefunguje - KUNOPLAŠ verzia 3 - ála Igi - tak v tých posledných 2 obrázkoch odporúčam nezapájať odpor 1k5 ktorý ide na pin 5 druhého časovača 555. Romane - vďaka za info.

______________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:25 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: