SIO2-Asus Eee 1005HA. SIO2USB.

By Administrator at mája 20, 2020 13:56
Filed Under: Atari

S jedlom rastie chuť, známa vec. Po mojich peripetiách s prenosnými hardiskami som si radšej zohnal ešte jeden netbook - Asus Eee 1005HA. Tiež bol za babku a rozhodol som sa okamžite že ho zoberiem. Za menšie peniaze to už určite nezoženiem. Zase raz jedna malá mrška ktorá síce nemá výkonu na rozdávanie (Atom je Atom) ale nasadenie netbooku ako emulátoru pre disky Atari postačuje až-až a tak isto na ňom v pohode beží Hyperterminál - a spokojne obidve veci naraz.

 

Netbook - Asus Eee 1005HA.

 

Osadený procesor je typu Atom N280, 1 jadro, 2 thready (procesor beží na 1.66GHz), k dispozícii bol iba 1GByte RAM modul, OS Windows 7 Professional 32 bit (tak to je sila na takomto stroji), boli tam dokonca aj Office 2007 a kopec iných zbytočností. Office letel von prvý (teda dal som urobiť odinštalovanie, s 1GB RAM to bežalo hodne cez 20 minút než bol Office z HDD preč), to nemáte šancu na takomto stroji nejako funkčne udržiavať a ešte aj používať, ale to mi naozaj nevadilo, je prekvapivé čo všetko sa ľudia na takéhoto drobčeka snažili "narvať" - a potom nastal údiv že to swapuje a swapuje a na prekvapenie - zase len  swapuje. Obsadenie a teda spotreba RAM po spustení bola presne tých 1GB, nasledovala výmena za nový 2GB modul RAM, mám ich doma - zmenu bolo okamžite cítiť - zmenu veľkosti RAM treba zapísať do BIOSu. Bonus navyše - pretože Win732-bitové, tak tu bežia veci ktoré na 64-bit systéme už nefungujú. Čo ma mierne prekvapilo je to že základná doska nekopíruje spodnú stranu netbooku, ale sleduje hornú, ak odkrytujete kryt na RAM tak prvý okamžik si myslíte že je základná doska nejako pokrútená a teda je kladivom "natlčená" na svoje miesto. Je to taká obrátená "poľská" logika, ale keď to vidíte naživo tak to rýchlo pochopíte.

 

2GB modul DRAM.

 

Našťastie je to len prvý pocit, s takýmto sklonom základnej dosky som sa osobne stretol po prvý krát. Po zmene veľkosti RAM smerom nahor netbook skutočne viditeľne a citeľne ožil. Zase som rad zaradom postupne vyhodil ďalší nepotrebný software, zakázal procesy čo netreba a výsledok ? Nakoniec mám voľných 1220kByte RAM. Tá profi verzia proste žerie RAM naozaj podstatne výraznejšie. Ale teraz to už konečne žije. Len si stále hovorím ako to niekto reálne používal na niečo (teda maily, surfovanie na webe a pod., hlavne pri 1GB RAM), tak ráno ste sa zobudili, zapli to, dali si raňajky, vypili kávu, potom vybavili telefóny a po príchode k netbooku ste mohli skonštatovať: "Aj tak sa to nedá používať !" a spokojne ste to zase vypli. (Alebo nasledoval iný scénár kedy prišlo aj na podstatne tvrdšie a asi aj nespisovné slová.) Osobne si takýto strojček hlavne viem predstaviť v tej dobe iba ako inteligentný zápisník - teda maximálne používať aplikáciu Notepad (na napísanie "holého" článku na tomto netbooku to pritom stále stačí aj dnes). Môžem len skonštatovať - práve vďaka uvedenému "podmotorovaniu" a aj nedostatku RAM sa tieto stroje zachovali vo výbornom stave pretože ich v podstate nikto skutočne nepoužíval - teraz sa to mimoriadne hodí, sú hodne zachovalé. Odinštalácia nepotrebného software prebehla bez najmenších chýb a problémov - akurát to bolo naozaj časovo hodne náročná (najprv som na samom začiatku pred úpravami urobil kompletnú zálohu obsahu HDD, pre istotu). S každým odinštalovaným kusom zbytočného software sa mašinka postupne zrýchľovala a tak isto samozrejme aj jej booting, veľmi výrazne to poskočilo po výmene RAM. Na tomto stroji je tiež vidieť že sa používal o niečo viac ako už spomenutý i-Buddie, ale nie je to nič odstrašujúce čo by mi vyslovene vadilo.

 

Záťaž ? Pohybuje sa niekde do 25% výkonu procesoru (max. hodnota) pri aktívnom prenose na jednom USB porte. To je dobré, stále to hravo stačí na nasadenie pre ktorý ho plánujem. Daňou za vyššiu záťaž procesoru je tu použitie o niečo pomalšej RAM, beží na 533MHz čo je o 133MHz menej ako u i-Buddie netbooku.

 

Osadený HDD má veľkosť 160GByte, čo je pre moje potreby stále viac ako postačujúce a teda rozhodol som sa že ho nebudem meniť za nejaký kapacitne väčší. Tie síce mám, ale naozaj netuším čo by som do nich na tomto stroji "narval" aby sa disk naplnil rozumným obsahom. Zase som nainštaloval USB driver pre Prolific USB↔RS232 (také mám prevodníky USBRS232), išlo to okamžite na prvý pokus.

 

LCD displej ? Klasika pre triedu netbook - 10.1" - obrazovka WSVGA s podsvietením LED (1024 x 600), pre daný účel je to zase tak akurát.

 

Niektoré veci ma ale "mierne" potrápili, BIOS síce pre zálohovanie a štart z USB nastavíte na Removable unit, lenže to nič neriešilo. Tu sa potom objaví ako druhý HDD a teda treba nastaviť boot na tento druhý disk. Zaujímavé, ale potom to už fungovalo. Čiže najprv kompletná záloha disku a až potom som začal postupne odstavovať jednotlivé programy - istota je istota. Veľkosť zálohy je cca 3x väčšia ako u Win 7 starter kitu (Win 7 profi sú predsa len výrazne väčšie). Výsledná doba štartu operačného systému na štandartnom 5400 otáčkovom HDD sa teraz pohybuje niekde okolo hranice 30 sekúnd, čo je myslím si na takýto stroj celkom dobrá hodnota, usúdil som že netreba inštalovať SSD disk.

(Napriek všetkému ma láka nahodiť na tento netbook čistý OS WinXP, možno sa časom rozhýbem ..., voľná RAM by bola ešte podstatne väčšia a záťaž procesoru by mala padnúť na nižšie hodnoty.)

  

BIOS je podstatne zložitejší (omnoho viac možností nastavenia) ako u i-Buddie, mimo iného je tam zabudovaný aj test RAM. Do BIOSu sa ide cez F2, v ňom sa nastavuje aj boot (teda z ktorého zariadenia). Čiže nie je žiadne tlačidlo F12 k dispozícii (samotný netbook je starší ako i-Buddie). Zmenu veľkosti RAM je potrebné v BIOSe potvrdiť.

 

Klávesnica je horšia ako u i-Buddie netbooku, má tendenciu v strede mať tvar ála "mierne ohnutý luk", síce nič strašné, ale pri písaní sa viditeľne prehýba (cca 1 mm) - i keď musím uznať že pre dané použitie to vyhovuje aj tak, možno by pomohlo po otvorení použiť na spodku klávesnice obojstrannú samolepiacu fóliu (ak je ju kde prilepiť). Rozmery sú pritom výrazne menšie ako u i-Buddie, ten vyzerá že je na šírku a tak isto aj na hĺbku o cca 4cm väčší - čo je už celkom dosť výrazný rozdiel v celkovej veľkosti.


Rozmery: 262mm x 178mm x 25.9mm~ 36.5mm, posledný údaj sa priebežne mení pretože s prednej strany je netbook tenší ako v jeho zadnej časti.

 

Príkon netbooku pri nabitej batérii = 11W, odber zdroja pri vypnutom zariadení - wattmeter ukazuje 0, nedokáže zmerať kľudový odber, pravdepodobne sa jedná o veľmi krátke pulzy ktoré sú pod hranicou rozlíšenia wattmetru.

 

Prieduch chladenia procesoru je výrazne malý, t.j. oteplenie vzduchu vo výstupe von zo zariadenia je už citeľné, ale nejedná sa o nič strašného, ventilátor je v prevádzke o niečo hlučnejší, ale aj napriek tomu je stále dosť tichý na trvalé používanie. Pri častom používaní sa priznám že som ho už prestal vnímať.

Prehrievanie som pri spolupráci cez program RespeQT s počítačom Atari nezaznamenal (dtto aj v režime Hyperterminalu), oteplenie pri trvalej prevádzke nie je nijako výrazné.

 

Jedna vec ktorá ešte stojí za zmienku - pri vyklopení displeja niekde nad hranicu cca 115° (pri mäkšej podložke) sa už snaží netbook preklopiť klávesnicou smerom k otvorenému displeju. Toto je celkom zaujímavé, s týmto som sa ešte nestretol.


Napájací konektor je typu skutočný "diblík" niečo podobné bolo kedysi použité na Siemens C-35 mobilnom telefóne, ale predsa len tento je o niečo robustnejší (ale len o niečo) má vonkajší priemer iba 2.45mm! (vnútorný je iba 0.7mm), podľa mňa je vďaka tomu veľmi náchylný na zlomenie a jeho miniaturizácia akosi nie je celkom dobré riešenie (teda niečo také na tomto mieste nerád vidím), ale pri normálnej opatrnosti pri používaní sa aj toto dá zvládnuť - len treba na to myslieť a byť opatrný - je to celkom veľké mínus na ktoré by som rád upozornil. Ak to bude mať niekde "napevno" svoje miesto (stacionár ... v dobrom zmysle slova) tak to nemusí vadiť. Ak to ale chcete na prenášanie - tak pozor, toto by mohol byť naozaj veľký problém, jedno zakopnutie do napájacej kabeláže a Vy zháňate nový konektor ..., je to dosť veľké mínus pre používanie v teréne, teda ak tam nebežíte iba z batérie. Osobne mám na to vyhradené miesto takže sa ma tento problém už bytostne netýka, ale občas sa stane že konektor vybehne zo svojho  uloženia, našťastie  vtedy ihneď na displej vybehne okno z hláškou že netbook beží na batériu a tak stačí konektor pritlačiť a je po probléme.

Ak to porovnám z nejakým "normálnym" ntb kde má jeho konektor vonkajší priemer 5.5mm tak je jasné kde je to náchylnejšie na vylomenie ... tu sa proste šetrilo na nesprávnom mieste - viď porovnanie s netbookom i-Buddie kde je použitý spomenutý robustný konektor a žiaden problém tam pri používaní nie je. Ako sa ukazuje každé zariadenie má zabudované svoje vlastné kurvítko - tak tu je ním popisovaný napájací konektor.

 

Výborne je riešené napájanie, teda myslím tým výdrž na batériu - 10½ hodiny, je tam veľmi veľa šetriacich režimov. Použitý napájací zdroj používa dvojpólový konektor pre 230V a teda sa s ním dobre manipuluje, výrazne lepšie ako zo zdrojmi ktoré majú prívod ako trojvodičové verzie, zdroj dodáva 19V/DC/2.1A.

 

Po nahratí potrebných vecí teraz dokáže komunikovať (115.200Bd Hyperterminál, 57.600Bd Atari (zatiaľ som vyššie neskúšal):

 

- SIO2PC (samodomo stavba) spolu s Atari, komunikácia cez AspeQt

- USBRS232 (samodomo stavba) spolu s SBC6502, komunikácia cez Hyperterminál

- SIO2PC (samodomo stavba) spolu s Atari, komunikácia cez RespeQt

- Lotharekov interface SIO2USB

 

Záverom - na daný účel to funguje, ale niektoré veci sú na ňom naozaj Eee, mimo iného napríklad totálne lesklý povrch kde je po chvíli vidieť aj to čo netreba, leštiacu handričku si k nemu proste pribaľte ako základnú výbavu a basta. Je to malé, krpaté, nežerie to veľa elektriky a hlavne - funguje to s SBC6502 a aj s Atari. A na baterku to funguje neskutočne dlho.

Čo by som teda vlastne chcel za tie peniaze ...

Cena? Stál ma ešte o 10.- Euro menej ako som dal za i-Buddie.

___________________________________________________________

Po čase som si predsa len povedal - jeden netbook s Win7-32bit (Ultimate) máš, na ten druhý nainštaluj WinXP(32bit tiež), predsa len bude menšia záťaž procesoru (a viacej voľnej RAM). Pravda, je to kompletne nainštalované aj zo service pack č.3, ten je naozaj potrebný aby tu bolo všetko čo je potrebné. Sviští to krásne (nejde to do siete a ani na Internet, odstavený je aj antivír) a tiež tu platí že síce sú teraz k dispozícii 2GByte RAM, ale naprosto v pohode by to teraz fičalo aj na pôvodnej, polovičnej kapacite RAM - ale keď tie 2GB mám k dispozícii tak nech tam sú ...

 

 

Aj tu platí že tu bez problému priamo bežia veci určené pre 32bit ktoré na 64bit počítačoch nefungujú bez všelijakých barličiek (alebo vôbec). Samozrejme že WinXP nemajú toľko vymožeností ako rada Win7, ale stačí si to uvedomiť a zatiaľ mi to žiadne problémy pri používaní neprinieslo. Hlavné využitie ? - emulácia floppy jednotiek pre malé Atari.

__________________________________________

Doplnené ďalšie údaje o tom ako teraz vyzerá záťaž procesoru v netbooku po zmene OS:

Použitý Lotharekov SIO2USB, nahrávanie 20kB TBasic programu na disk, pritom zároveň kopírovanie z USB kľúča 14GByte súboru na HDD - záťaž procesoru - do 7%, poväčšine času išla záťaž pod 4% ... takže to stíha ľavou zadnou, je tu teda cítiť výrazné zníženie záťaže procesoru.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

25. 5. 2020 9:54:18 #

trackback

05_2020 Blog, Notes.

05_2020 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: