Atariáda 2013 - Olomouc.

By Administrator at apríla 15, 2013 04:50
Filed Under: Atari

ATARIÁDA v Olomouci prebehla v dňoch 12-14.04.2013, v mojom prípade to síce bolo kratšie a tak teda za seba môžem teda napísať:


mojich

24 hodín na ATARIÁDE 2013 v Olomouci.


V sobotu ráno sme sa pohli (syn + ja) na Atariádu. Odchod z Bratislavy bol krátko pred 8 hodinou ráno. Zvolili sme prístupovú cestu po diaľnici (aj u nás doma, aj za hranicami). Cesta trvala tesne nad 2 hodiny a presne o 10.00 sme boli na mieste akcie. Navigácia nás pekne priviedla presne na miesto a pritom sme obišli celé mesto a tak sme sa vôbec nikde cestou nezdržali. Budova je pekná, vonia novotou - akcia prebiehala na 2.poschodí.  Organizátori o nás hneď vedeli a tak sme sa už priamo zapojili do akcie. (Autá môžu parkovať priamo vovnútri areálu.)

 

Hneď na začiatku chcem poznamenať, že moje fotografie v žiadnom prípade nepokrývajú celý rozsah akcie, oficiálne fotografie by som videl skôr na stránke krupkaja, akonáhle ich uvoľní na web, tak sem prihodím link.

 

link na fotografie z akcie od krupkaja:

 http://www.krupkaj.cz/xgal/Atariada2013


link na komentár o Atariáde od factor6:

http://blog.factor6.cz/?p=814


4 minútové video z akcie - autor poison:

https://www.youtube.com/watch?v=a7nUJHQywsY


Miesto akcie.


Prvé čo ma zarazilo (v dobrom) bolo to, že sa tu občas objavili aj celé rodiny + deti. Tak takto sa buduje vzťah k značke ! ...


A deti sa hrali a dospelí sa bavili. Krásny príklad stretnutí (session) kde je pohoda. Po pohľade do zápisu o návštevníkoch je zapísaných vyše 40 účastníkov, ale ak prirátame rodinných členov a návštevníkov, ktorí sa zdržali trebárs len popoludní a podobne sa dostaneme podľa mňa kľudne aj na to číslo 100.



Ďaľšou zmenou je to, že tu sa jedná o Atariádu a teda sú tu aj silnejšie stroje ako 8 bity a to vo veľmi slušnom zastúpení (výkonom aj počtom). Zatiaľ som toľko Falconov v prevádzke nevidel Laughing. ST samo sebou boli tiež a tiež boli tu 4 kusy FireBee (z toho 2 kusy boli fungl nové a teda boli tu na Atariáde 2 úplne noví majitelia) - k tomu sa ešte vrátim.



V  miestnosti bol aj informačný panel, na ktorý sa dali vypisovať oznamy cez malé ATARI 600XL, pretože ale displej beží v multiplexe nečakajte že na obrazovke uvidíte zmysluplné zobrazenie ...


 

Hneď po príchode som sa zakecal s Radim Poláškom - Brno a dobre som sa zakecal.  A postupne som sa posúval od stola ku stolu. Deň mi utešene ubiehal v rozhovoroch s účastníkmi, prišiel napríklad aj factor6 a bolo o čom rozprávať, je fajn že aj iní ako ataristi si sem našli cestu a sú tu plne akceptovaní - tak by to malo byť. Veľmi príjemné bolo to, že po celú akciu nehrala hudba a tak sa všetci výborne počuli a nebolo potrebné zvyšovať hlasitosť pri vzájomnom dorozumievaní sa. Decibely išli proste bokom - toto podľa mňa stojí za zváženie aj na Foreveri ...


Matthias  v akcii - robil aj prednášku na FireBee - ak sa nemýlim je z Rakúska. Na stole má svoj jediný používaný pracovný nástroj FireBee. Prístup na PC stroj, prístup do Internetu, prehliadač obrázkov - všetko má k dispozícii. Stroj zvláda napájanie z ntb zdroja - rozsah od 12V do 24V, pri spodnej hranici vraj potrebuje 3A, ale bude to asi až s pripojeným hdd, otvorená a zapnutá mašinka je v podstate len veľmi mierne vlažná - nemá to ani ventilátor.


 

Foto základnej dosky FireBee z oficiálnej stránky:

 

 

Ak to niekoho o FireBee zaujíma viac do hĺky, navštívte tento link:

http://acp.atari.org/


 

Ctirad Feřtř v akcii (drží niečo v rukách),

vlastne som ho na akcii videl ako niekomu niečo neustále robí,

žiadna pauza, vyťažený bol stále mierne nad 100%.



Ešte neotestovaný Ctiradov nový výrobok mini SDRIVE,

je to naozaj mini, dá sa to posúdiť podľa veľkosti použítých tlačítok:




Poobede okolo 16.00 prišla prietrž mračien, blýskalo sa, lialo - našťastie za pár minút to zmizlo z oblohy a potom už bolo celkom dobre, len sa citeľne ochladilo.


V popredí FireBee, za ním ATARI, nasleduje AMIGA

- aj to sa tu našlo, aj nejaký ten Sinclair, dokonca tu  bol aj

plotter z Merkúru pripojený práve na Sinclair.



Dtto - iný uhol pohľadu.


 

Ešte pred odchodom "na kutě" sa robila taká malá spoločná fotografia - fotil krupkaj a Bohdan a mám už tú fotografiu sľúbenú, akonáhle ju dostanem tak ju v tomto článku uverejním. Len upozorňujem, že na fotke sú účastníci, ktorí v danom okamžiku na session boli k dispozícii, takže nie je to foto všetkých účastníkov. Pri fotení panovala fantastická atmosféra a príjemne sme sa pobavili.

 

Večer sme sa pobrali na hotel - starší človek si zaslúži poriadnu posteľ - cesta k hotelu trvala len asi 2 minúty autom, proste kúsok. Dobre sme sa vyspali a ráno po raňajkách zase hurá na Atariádu. Ráno v nedeľu to bolo zase také kľudné ráno, akurát bolo vonku citeľne chladno - účastníci mali možnosť spať priamo v miestnosti, alebo v pridelených miestnostiach vedľa. Proste pohoda a zase  zdôrazňujem pohoda. Veľmi príjemná kľudná atmosféra na stretnutie a na nové kontakty.


Úplná klasika - ATARI 800XL a  disketovka ATARI XF551, majiteľ vlastní cez 800 diskiet ...



ATARI Jaguar.



ffg v akcii - v pozadí.



Zľava Zdeňek Burian, napravo Bohdan Milar - organizačné pokyny, medziným JirkaS nachystal 18 kusov 3.5" FD mechaník z notebooku DELL voľne k dipozícii pre účastníkov stretnutia - bolo to pri zápisnej listine a keď organizátori upozornili na to  že je možnosť si zobrať (zadara) tie mechaniky, tak z 18 kusov tam už bolo iba 5 - ataristi vedia čítať čo je na papieri - jednu z tých mechaník mám aj ja ... ďakujem ! Aby som nezabudol - tie FD mechaniky majú vlastný mini USB konektor, takže floppy mechanika funguje priamo aj cez USB - paráda, toto sa už dnes ťažšie dá zohnať. Takže tomuto darčeku som sa fakt potešil - a ďalších 17 účastníkov so mnou určite tiež.



Pohľad na časť účastníkov, malých ATARI bolo dosť a dosť,to som už ani nefotil, všetci tie stroje poznáte, snažil som sa fotiť to, čo vidím málokedy a niektoré veci čo som dovtedy vôbec nevidel.



U našich kolegov za riekou Moravou kraľuje na malých ATARI jasne SDRIVE.



Fandal bohužiaľ naozaj napevno zrušil svoj blog, mal som ten blog rád, škoda, jeho rozhodnutie - má na to právo, ale tie z ľahkosťou písané riadky mi budú chýbať. A asi nielen mne. Ale aj tak vďaka za tie stránky, asi to berie hóoooooooodne času ...

 

A ešte nejaké organizačné pokyny.



FireBee v celej svojej kráse, vnútro tepe na 264MHz ...



Pohľad do útrob ATARI, ale nie 8 bit ...




Honza -krupkaj- v akcii pred svojím ST, mal tam Flight simulátor.

Honza mal tiež prednášku na tému Lotharekov simulátor floppy mechaniky,

pri tej príležitosti mi predviedol v chode na RapsberryPi emulátor

ATARI800 - chodí to fakt naozaj pekne.

 

Link na popis emulátoru floppy mechaniky:

http://hxc2001.free.fr/floppy_drive_emulator/index.html

 



Flight simulátor na Atari ST v akcii.



Nuž čo, už som spomínal že tam bolo dosť celkom slušných strojov od ATARI.



Mega skriňa, obsah ale ATARI FALCON.



ďalší záber



Už to pomaly začína pripomínať PC-čko ....Cool



A emulátor AMIGY:



Zase väčšie stroje:



ATARI MEGA ST:



Lákavý obal FireBee:



Spokojný nový majiteľ FireBee - Bohdan Milar (tým druhým spokojným majiteľom je krupkaj).


 

Skúsim vymenovať aspoň niektorých účastníkov (niekde viem prezývky, niekde nie, ak som niekomu spotvoril meno, alebo prezývku - ospravedlňujem sa vopred):

pepax, fandal, poison, ffg, bob!k, krupkaj, cápík, holík, ševčík, solaris, zelenay, eisenhammer, vrána, knápek, zelenay, ticháček, jmj, kouřil, polášek, factor6, noby, chris, matthias, noby, kudla, petrželka, svoboda, holyna, dostál, hlavinková, terber, svoboda, kovařík, stehlík, kapounek, walla, ctirad, naše 2 maličkosti a ešte ďalší a ďalší ... (tým ktorých som nemenoval - sorry, všetkých nepoznám ...)

___________

16.04.2013

Ohlasy na Atariádu sú viac ako priaznivé, takže čo viac si môžu organizátori priať ...

Tak krupkaj poslal sľúbenú fotografiu (ešte včera, ale asi tak o 23.15 - to som už nebol medzi živými ... Honzo , ďakujem !


Atariáda 2013 - účastníci v sobotu podvečer - foto krupkaj -

(foto zverejnené s láskavým súhlasom autora fotografie, ak som dobre počítal, tak na spoločnej  fotke je 40 účastníkov)

(kto si chce pozrieť podrobnosti - kliknite na fotografiu ...)

 

Ráno sme prišli späť na akciu asi tak o 8.30 a teda zotrvali sme tam ešte asi 1 a 1/2 hodiny.

 

O 10.00 v nedeľu odchod domov, ráno ako som už spomínal bolo citeľne chladno - o tej 10-tej už zase bolo naopak veľmi príjemne - cesta trvala do 12.03, takže zase približne 2 hodiny. Síce policajti na druhej strane merali tiež ako u nás, cestou som napočítal na druhej strane 7 hliadok čo merali rýchlosť, rýchlosť sme na diaľnici dodržali a tak by nemali byť zaslané žiadne zvláštne pozdravy na našu adresu. Naspäť do Bratislavy sme išli štyria, viezli sme ffg - syndikátnika a ešte išiel aj zelenay.

 

Stretnutie bolo veľmi dobre zorganizované za čo patrí vďaka organizátorom, ak sa im to zase podarí za rok urobiť na tom istom mieste tak to bude naozaj bezva, ja si pomôžem textom z ich stránky kde bola pozvánka na akciu:


Organizátoři::

Maskot a stěhovák: ZdenekB
Organizátor: Bohdan
Zběhlý organizátor a sklerotizátor: pepax
Chaotizátor: krupkaj
Řidič taxi: Bob!k
Webslave: JirkaS
Šéfredaktor Flopu a honorární konzul v Bohemistánu: Fandal
Deratizátor: Zdeňkova kočka - tak tohoto organizátora sa priznám som vôbec na akcii nevidel ...

_______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:39 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: