Igiho knižnica 22 - ZAK Praha 1988_04.

By Administrator at mája 18, 2019 19:50
Filed Under: Atari

ZAK Praha 1988_04 číslo. Zatiaľ najrozsiahlejšie číslo - celé sa zaoberá interfejsami, srdce hardvéristu zaplesá. Žiadne zbytočné reči, žiadna ideologická, povinná "omáčka", je to čiste vyhradené popisom techniky. Toto číslo mi dalo celkom zabrať než som ho vyčistil. Zdá sa, že niektoré čísla spravodajov vekom začínajú chytať nazvem to "nádych do žltohnedej farby" svojich stránok a skenery s tým potom majú celkom slušný problém (a následne aj ja), vytvorí to v podklade šedý podklad. Kto si pamätá kopírky čo používali chemikálie vie o čom hovorím. Tipujem ešte tak zo 3÷4 roky a niektoré čísla budú cez skener už celkom nečitateľné. A to si človek povie že má to v knižnej podobe a to predsa dlho vydrží ..., nie je to tak. Nuž vypucoval som to následne tak ako sa dalo a dúfam že toto číslo bude aj tak dobre čitateľné. Ešte doplním - niektoré schémy sú dosť nie celkom čitateľné, ale s tým nič neurobím, pretože aj predloha nie je celkom dobrá. (Pozrel som aj druhé číslo čo mám, tiež je to tam zliate už v origináli. Dosť spravodajov mám k dispozíciii "zdvojene", teda mám aj duplikáty, vždy vyberám na skenovanie to čo je v lepšom stave.)

ZAK Praha sa hodne venoval aj hardvéru, čo je vidieť v množstve príspevkov, preto aj takéto čísla boli mimoriadne vyhľadávané - bola to doba DSS - Dorob Si Sám.

 

Obsah:

Popis štandartných rozhraní, rozhranie Centronics, RS232C, CCITT V.24, IEC 652, TEEE48.

Hardvérové možnosti počítača: paralelné porty (joy porty).

Systémové zbernice: sériový port.

Softvérová obsluha: HATABS - tabuľka zariadení, rozhranie CIO - handler, rozhranie handler - CIO.

Aplikácie: Paralelné porty (joy porty), paralelné porty pre tlačiareň (viaceré riešenia).

Sériové rozhranie - pripojenie tlačiarne.

Pripojenie diaľnopisu (viaceré riešenia).

Prídavná klávesnica.

Elektronický krížový ovládač.

Prepojenie počítačov.

Sériový port: - pripojenie tlačiarne, pripojenie páskovej jednotky, sériová komunikačná linka.

Systémová zbernica - programátor pamätí Eprom.


Počet strán: 122


ZAK Praha 1988_04.pdf (13,31 mb)

Príjemné čítanie !

__________________________________


Rád by som upozornil na niekoľko vecí ktoré som v tomto materiáli pri listovaní objavil:


1.- strana č.11  - registre PORTA a PORTB smer toku informácií - horná časť strany - je tu prehodené označenie JOY1 s JOY2, vľavo sa začína s JOY2 !

  (JOY2 obsahuje bity 4,5,6 a 7, JOY1 obsahuje bity 0,1,2 a 3)

 

__________________________________

 

2.- strana č.23 - program je určený pre Basic, ale nie je tam označenie že je to pre to pre Turbo Basic, čo je dosť zásadný rozdiel ... príkaz DPOKE v zabudovanom Atari Basic nenájdete

__________________________________

 

3.- strana č.44 - na obrázku výstup z IO 74LS40 ide priamo do bázy tranzistoru bez použitia odporu, t.j. fakticky ide do skratu, ma by tam byť zaradený odpor minimálne 470Ω (ešte lepšie 2k2 pri použití ďalej popísanej náhrady pôvodného tranzistoru),  inak použitie tranzistoru KU611 na tomto mieste je ako ísť z guľovnicou na komára, naprosto v pohode by tu vyhovel napr. tranzistor KF508, bez prúdovej rezervy a s miernym preťažením v zapojení aj tranzistor KF504

Tých nejasností je tu viacero ak sa skutočne jedná o 74LS40 tak ten má 4 vstupy čo sa mi na tomto mieste veľmi nezdá (ani to tak nie je zakreslené), skôr to bude nejaká "bota" pri nkreslení schémy a bol tam reálne použitý čip 74LS04, teda jeho 1/3 (2 hradlá zo 6). I keď ten KU611 ako výstupný tranzistor tiež niečo naznačuje o "schopnostiach" konštruktéra.

__________________________________

 

4.- strana č.51 v zozname súčiastok  je uvedený tranzistor T4 ako KT504 - to je ale tyristor, správne označenie súčiastky má byť KF504 ...

__________________________________

 

5.- strana č.106 - obvod 3205 má chybne nakreslený vývod č.6, nie je aktívny v 0 ale v log.1, čiže tu nemá čo robiť čiarka na OE, toto mi okamžite "udrelo" do očí

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

18. 5. 2019 19:54:17 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

18. 5. 2019 21:26:48 #

dex

Můžu kouknout na svoje zpravodaje a zkontrolovat, zda ty, co máš zažloutlé, nemám třeba v lepším stavu, že by se to z nich líp skenovalo.
Ze dvou různě zchátralých sbírek by se to mohlo dát dohromady snáz než z jedné.
Stejně jsem se chtěl někdy zastavit na SinDiKATu, aspoň bych měl motivaci vzít něco s sebou.

dex Czech Republic |

19. 5. 2019 8:22:02 #

Admin

No, to poteší ! Pozriem čísla čo mám a urobím zoznam, pošlem Ti ho. Jediná vec je tá, že pre dobré naskenovanie čísla ho rozoberám na jednotlivé listy ... čo nemusí byť vždy akceptovateľné. Čísla čo mám sú moje, tak rozoberám bez problémov.

Admin Slovakia |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: