Enhanced Atari 1050 - I.S. Plate 1050.

By Administrator at októbra 03, 2016 17:33
Filed Under: Atari

 

Upgrade: I.S. Plate 1050
Manufacturer: Robert Perry, Innovative Software
Year: 1986
Board Inscription: 1050 ISP © 1986, Worthing


Zase raz jedno hardware rozšírenie pre disketovú jednotku Atari 1050 (teda samému sa mi to nezdá koľko variantov úprav a rozšírení pre túto disketovú jednotku vzniklo ...). Zase sa tu (ako inak ak to má byť fajnovejšie) vyberie pôvodný procesor 6507 a ROM (alebo Eprom - podľa toho čo tam bolo osadené). I.S. Plate doštička sa zasúva do pôvodnej 28 pinovej pätičky procesoru 6507. Je zaujímavé že tu na túto vec stačí 5 čipov a používa sa pamäť 2x 8kB RAM čo je v dobe vzniku tejto úpravy naozaj extra nadštandartná veľkosť RAM. Procesor ako obvykle je použitý typu 65C02 pretože jeho rozšírená inštrukčná sada z jej príkazmi sa pre túto činnosť mimoriadne hodí.  

Toto rozšírenie disketovej jednotky Atari 1050 vzniklo vo Veľkej Británii, takže pôvod je výlučne za Lamanškým prielivom. Ako sa dalo očakávať pribudla aj hustota Double, teda môžeme ukladať 180kB dát na jednu stranu disku (to je už pri rozšíreniach disketovej jednotky Atari 1050 považované za nepísaný štandart). Inštalácia sa robila pomocou priloženého manuálu (netrvalo to dlhšie ako 10 minút), nakoniec celá tá "sranda" vtedy vyšla na 100 libier, čo vtedy bola naozaj dosť vysoká cena (ale stála za to). Ročník vzniku je 1986 - to bola zlatá doba pre všelijaké nové verzie rozšírení a naozaj sa to vyplácalo, pretože hustoa double bola naozaj hodne hzaujímavá a hlavne v originálnej jednotke Atari 1050 nebola dostuoná.
Na doske plošného spoja je k dispozícii malý výrez, cez ktorý "trčí" von x-tal použitý na základnej doske, takže preto nie je možné osadiť dodávanú dosku I.S. Plate obrátene.

SOFTWARE:

Pre I.S. Plate existuje programové vybavenie určené špeciálne pre použitie u tohoto zariadenia. Všetko je prehľadne uložené v menu priloženej diskety.

Môžete si tiež vybrať emuláciu I.S. doubleru alebo štandardného 1050 disku. Takto sa potom jednotka správa ako by bol "pravá" 1050-ka, teda komerčný software s ochranou ju spoznáva tak ako je treba. To znamená, že môžete takto urobiť I.S. Plate ako kompletne neviditeľný pre komerčný softvér, ktorý by inak nebežal na takto upravenej jednotke.

I.S. menu je založené na špeciálnom DOSe, ktorý pracuje iba s touto doskou a dáva veľmi vysokú rýchlosť prenosu, je to niečo viac ako dvojnásobok rýchlosti MultiBoot XL.
Tiež v ponuke sa nachádza IS Customiser - jedná sa o nástroj, ktorý vám umožní vytvoriť si vlastné formáty diskov so zmesou v rôznych hustotách, chybné sektory, duplikovať sektory atď.

Pokúsim sa zhrnúť vlastnosti I.S. Plate:

- poskytuje inteligentný radič disku + vyrovnávacia pamäť

- číta súbory pekne naraz z disku, tým urýchľuje prístup a znižuje opotrebenie pohonu jednotky

- mimo pôvodnej hustiy Single (90kB) a Medium (128kB) pridáva aj Double hustotu (180kB)

- rýchle čítanie a zápis na jednotke
 
- archivácia a emulácia ISD (teda - s príslušným software)


Poznámka:

Úprava nedáva veľké zvýšenie rýchlosti pri použití s obyčajný DOSom (program na disku formátovaný v SpartaDose je už 2x rýchlejší pretože formát SpartaDosu už lepšie zodpovedá schopnostiam I.S. Plate. Bohužiaľ nie je k dispozícii schéma zapojenia a ani obsah Eprom.

Pre rozšírenie I.S. Plate pre Atari 1050 platí tá istá poznámka ako pri High Speed Board v predchádzajúcom článku:

Zariadenie (tak ako väčšina ostatných prídavných zariadení), nijako neindikuje hustotu práve založenej diskety. Pretože disketová jednotka Atari 1050 má mikrospínač ktorý sa spolu s programovým vybavením jednotky vždy postará o to že pri založení diskety je vždy nanovo správne načítaná hustota diskety. Nejedná sa síce o nejaký veľký problém, ale v určitých situáciách by sa indikácia Single, Medium or Double density pomocnými LED určite hodila, rozhodne by to neboli nejaké ďalšie extra veľké náklady, ale potrebovalo by to ešte nejakú bižutériu okolo a úpravu programového vybavenia.


Nejaké to programové vybavenie pre I.S.Plate ale je predsa len k dispozícii a tak ho tu uvádzam:

IS Plate Disks.zip (88,86 kb)

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:01 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: