DRAMduino - tester DRAM 4164(64kx1) - 41256(256kx1). Part5.

By Administrator at februára 09, 2023 08:30
Filed Under: SBC8085-NCB85

Tester DRAM pamätí 4164(64kx1) a 41256(256kx1) doplnený o digitálny merač odberu prúdu čo slúži pre poskytnutie skutočne dobrých informácií o stave práve testovanej DRAM:


Tester DRAM + digit.miliampérmeter

v jednom - AllInOne riešenie.

 

Pribudla pod samotný tester a pod doštičkou Arduino UNO ešte jedna doštička, ktorá obsahuje merací odpor, je tu tiež nainštalovaný DC/DC menič z 5V → 9V /pozor, použitý menič musí mať galvanicky oddelený výstup !/ a vypínač na zapnutie a vypnutie samotného miliampérmetru /meriame odber DRAM priamo v mA, rozsah možného merania do 200mA je viac ako postačujúci, žiadna testovaná DRAM na túto hodnotu ak je v poriadku ani zďaleka nedosiahne/. Zostava je maximálne robustná a kompaktná, pre napájanie postačuje pripojenie na USB na notebooku (alebo zo samostatného zdroja a podobne). Na hornej doske testeru stačí rozpojiť jumper a potom tečie prúd meranej DRAM cez digitálne meradlo. (Ešte tam musím odstániť zapnutú desatinnú bodku ma meráku, meriame odber priamo v mA, nech to nemýli.)

Naďalej je tu možná komunikácia s testerom cez Hyperterminál - teda jednosmerný výpis udalostí na displej, ale pripojenie naň nie je nutnosťou na prevádzkovanie testeru.


Vhľadom k tomu že je možné priamo sledovať odber testovanej DRAM dá sa

aj touto cestou určiť jej celkový "zdravotný stav".


 

Síce sa jedná sa o jednoúčelový tester DRAM, ale robí to presne to čo od toho očakávam. Posadenie strednej a hornej dosky testeru tak vysoko oproti spodnej doštičke je dané tým aby nebola samotná horná testovacia pätička "utopená" príliš hlboko za digitálnym meradlom. Celková stavebná výška tohoto komplexného testeru je teda daná výškou samotné digitálneho meradla. Rozmiestnenie LED na testeri sleduje pôvodný návrh, teda vľavo je osadená zelená LED, napravo červená LED - to čo je zaužívané nepovažujem za potrebné meniť.

______________________________________________________

02.04.2024

Po čase som sem doplnil ďalšie fotografie a pomeral odbery niekoľkých typov DRAM:


Tester DRAM v prevádzke, založená DRAM 41256,

Fujitsu MB81256-15.

(Tu je už preč desatinná bodka na merači.)

 

Fujitsu MB81256-15 počas testu,

nameraný odber v teste = 47mA.

 

Poďme si pozrieť odbery DRAM v teste od jednotlivých výrobcov (teda samozrejme iba tie DRAM čo sú mne dostupné):

_____________________________________________

        DRAM                         odber            odber pri zapnutej

typ   41256                      pri teste:             zelenej LED:       

_____________________________________________                                                   

Fujitsu

MB81256-15                        47mA                   28mA

______________________

MOSEL-Vitelic

V53C256P70                       39÷54mA              6mA

______________________

Samsung

KM41256-P10                       28mA                   1mA

______________________

OKI

M41256-12                            43mA                  17mA

______________________

Mitsubishi

M5M4256 P-15                      69mA                  20mA

_____________________________________________

_____________________________________________

        DRAM                         odber            odber pri zapnutej

typ    4164                       pri teste:             zelenej LED:

______________________

Toshiba

TMM4164AP-15                  40mA                    23mA

______________________

NEC

PD4164-3                            55mA                    25mA

______________________

Samsung

KM4164A-15                       30mA                    20mA

______________________

OKI

M3764-15RS                        68mA                    27mA

_____________________________________________

 

Čo považujem za zaujímavé - ak nastavíme DRAM 41256 ako DRAM 4164 teda na jej štvrtinovú kapacitu a pustíme test tak sa zväčší odber DRAM, síce je to len o cca 10mA oproti "normálu" v režime 41256 - ale je dobré o tom jave vedieť.

 

Ako vidieť z tejto tabuľky DRAM256 spotrebou víťazne vychádza pamäť KM4156-P10, priam desivo oproti tomu pôsobí odber M5M4256P-15 - u typu 4164 to pre veľký odber platí pre M3764 - tu je to ešte o to horšie že je to 4x menšia kapacita pamäte. Upozorním na premenlivý odber DRAM MOSEL-Vitelic pri teste, odber sa priebežne počas testu mení v uvedenom rozsahu, u ostatných pamätí sa mení tak isto ale v omnoho menšom rozsahu.

U DRAM typu 4164 zase je na tom dobre KM4164-15. DRAM NEC PD4164-3 má dobu prístupu 150ns (no zase raz blbé, zavádzajúce značenie - rozhodol si to tak výrobca sám ...), toľko na vysvetlenie. Tieto veci síce nepovedia nič o spoľahlivosti jednotlivých typov DRAM, ale vo všeobecnosti platí pravidlo väčší odber = vyššia prevádzková teplota = menšia spoľahlivosť. Čo sa týka prístupovej doby DRAM tak tu sa musíme naďalej spoliehať na datasheetové údaje od výrobcu pamäte.

 

Pri tejto príležitosti priamo hovorím ak máte pamäte DRAM od výrobcu MT, napríklad MT4264 (Micron Technology) - vyhnite sa im širokým oblúkom sú naozaj mimoriadne nespoľahlivé (niekedy tieto DRAM majú aj označenie uT4264). Ak ich máte v počítači priamo odporúčam ich čo najskôr vymeniť za iný, rovnaký typ DRAM. Jednoducho sú označované ako ekvivalent problémovosti.


DRAM MT4264 - 64kx1

 

Je jasné že odber priamo súvisí s konkrétnym výrobcom a odber konkrétneho čipu sa môže o nejakú malú hodnotu meniť, ale nemal by byť zásadne odlišný ak testujeme viacero kusov od jedného výrobcu, teda rovnaké DRAM. Test DRAM 4164 trvá cca 14 sekúnd, test DRAM 41256 teda trvá štvornásobnú dobu. Na konci jedného cyklu testu sa na 4 sekundy rozsvieti zelená LED ak je DRAM v poriadku, potom sa test spúšťa nanovo a LED zase zhasne. Pri rozsvietení zelenej LED na konci testu klesá odber na nižšiu hodnotu, po spustení nového testu stúpa odber na hodnoty uvedené v tabuľke. Počas samotného testu vždy po pár sekundách mierne preblikávajú obidve LED-ky čím nás informujú tom že test je aktivovaný a je v behu. Rozsvietenie červenej LED znamená chybnú DRAM, tento stav potom zostáva trvale zobrazený do nového stlačenia Reset-u. Po založení novej DRAM treba na štart nového testu stlačiť Reset !


Naľavo na spodnej doske je v popredí 1Ω merací odpor /biely kváder - na 3W, stačil by tu na tomto mieste spokojne aj na 1W - ten som ale nemal doma k dispozícii/, napravo vypínač pre napájanie DC/DC meniča (odpája sa ním aj napájanie samotnej DRAM -  je to také moje drobné vylepšenie pôvodného testeru, teda tu sa nezakladá nová DRAM do pätičky priamo pod napätím).

 

Tu je vidieť na spodnej doske DC/DC menič z 5 → 9V/DC, ako som už spomenul

jedná sa o galvanicky oddelený menič (tá čierna kocka).

 

Doplnil som označenie polohy testovanej DRAM pre prepínač.

(Testovaná DRAM 41256, zelená LED = OK)


No, aspoň sa dá celkom dobre rozhodnúť čo si do svojho počítača nasadíte /a aj nejaké tie mA odberu pri nasadení v počítači je možné ušetriť, niekedy dokonca aj viac ako by sme čakali/ a ktorým DRAM sa pri nasadení do počítača radšej poriadne veľkým oblúkom vyhnete - alebo ich posuniete ďalej ako pomstychtivý darček niekomu známemu Laughing  (ešteže existujú pätice a DRAM sa dajú vymieňať ...).

Uvedený tester celkom spoľahlivo vyberie z našich zásob "problémové" DRAM, výberom a nasadením otestovanej DRAM si môžeme ušetriť hodne času. A nakoniec - je to skvelý pomocník pri hľadaní príčiny zlyhávania Vášho počítača, poprípade ním dokážeme eliminovať podozrenie na vadné DRAM.

 

Kompletné zapojenie dosky - DRAM tester + pridaná meracia doska (DC/DC menič) s digitálnym meradlom", teda sendvičová metóda použitá priamo v praxi:

- spodná doska /schéma vpravo/

- stredná doska je Arduino UNO

- vrchná doska /schéma vľavo/


______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

9. 2. 2023 8:47:57 #

trackback

Directory SBC.

Directory SBC.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: