ATARI 800XL - 320KB RAM.

By Administrator at júla 13, 2011 01:52
Filed Under: Atari

Pretože sme tu už mali rozšírenia pamäte, nemal by som zabudnúť na úplnú klasiku,

t.j. rozšírenie ATARI 800XL na 320KB RAM.

 

 

Pri dôslednej práci a skontrolovaní - prepískanie prepojení na konci práce, atď., proste pri naozaj precíznej práci zapojenie chodí na prvé zapnutie. Ako vždy bacha na studené spoje a kvalitné súčiastky - príliš často úprava končí na nedodržaní kvality súčiastok a na nedodržaní pracovných postupov. Na koniec článku sú ešte pridané dve verzie rozšírenia na 320kB RAM, ktoré si vyberiete je na Vás.



Uvedené rozšírenie bolo publikované v nemeckom časopise ATARI Magazín č.3/1987 a následne bolo doplnené o ďalšie údaje v čísle 5/1987. Zhrnul som to do jedného pdf súboru, kvalitu mi dúfam odpustíte, teraz vďaka Ctiradovi sa tá pamäť dá rozšíriť inak a bez zásahu do počítača, už som o tom písal.


Ale prejdem radšej priamo na klasiku rozšírenia pamäte u počítačov ATARI. Sám som najprv kedysi staval toto zapojenie, použil som univerzálnu doštičku, behalo to na prvý krát, bola to paráda, robil som to niekedy v roku 1988 ... brrrrrr to je už poriadne dávno. Hlavne bol problém zohnať LS obvody, hlavným dodávateľom súčiastok v tej dobe boli burzy elektroniky - tie bývali celkom často na nábreží Dunaja v PKO a na Vajnorskej. Čipy sa letovali priamo na pôvodné pamäte typu 4164, len niektoré nožičky sa vyhli nabok, pretože bolo potrebné ich poprepájať inak. Chodilo to, ale ak sa pokazila RAM pod týmito čipmi asi to bola zábava. Osobne som tých počítačov prerobil takto vyše 10 kusov, ale žiaden sa mi nevrátil ako pokazený, takže zase pripomeniem starú dobrú ochrannú výkonovú Zenerovu diódu 5.6V priamo na napájacom konektore v počítači ...


Samozrejme cez jeden prepínač sa dali prepínať vývody PB5 A PB7 na IO 6520 a tak potom fungovalo aj rozšírenie RAMBO a aj CompyShop, už vtedy bolo výhodou mať na Atari tento prepínač, pretože raz programové vybavenie potrebovalo jedno rozšírenie a inokedy zase druhé ...


Čo sa týka vlastných pridaných integrovaných obvodov:

1x 74LS32

1x 74LS08

1x 74LS04

1x 74LS157

8x 41256 (DRAM 256kBit x1) rýchlosť 150nS

(alebo môžete použiť rýchlejšie DRAM - 120ns, alebo 100ns, ale tie sú na toto použitie "zbytočne" rýchle) + nejaká tá ďalšia drobná bižutéria - blokovacie kondenzátory M1 ku každému čipu a odpory na správne nastavenie logických úrovní.

Na tie blokovacie kondenzátory a odpory sa zabúda  a potom to nechodí a nechodí. Skoro na 100% je potom problém medzi stoličkou a počítačom.Laughing


Takže tu je pôvodný článok v nemčine, ktorý spôsobil prevratnú zmenu v radoch ataristov, pritom najdôležitejšou udalosťou bol fakt že konečne boli cenovo dostupné pamäťové čipy - bez toho by to určite nešlo realizovať. A požadovaná rýchlosť prístupu pamätí bola 150nS a menej na čo s prehľadom stačili všetky vyrábané druhy, priznám sa že pomalšie čipy teda napríklad 200nS som ani nevidel, pritom viem že sa používali dokonca aj v Atari počítačoch a stíhali.

_________________

(Trošku odbočím, bude to o iných RAM v tej dobe:

Takýto problém bol asi len v roku 1983 a 1984 u nás keď vyrábané pamäte (typ 2114 - 1k x4bity) mali čas prístupu okolo 500nS ... a do SAPI 1 sa museli jednoducho vyberať - dostatočne rýchla - ak mala dobu prístupu pod 400nS, alebo - nie táto pôjde inde lebo nestíha, alebo sa dávaly NOPy aby to stíhalo. No veselo bolo - a ten odber ... zdroje sa robili na pár ampér aby bol kľud.)

_______________

ATARI 800XL - 320kB RAM - deutsch:

RAM A800XL 320kByte AM1.pdf (401,37 kb)

RAM A800XL 320kByte AM2.pdf (617,79 kb)

RAM A800XL 320kByte AM3.pdf (933,66 kb)

_____________________

14.02.2013:

Článok doplnený o 2x  návod v českom jazyku na prerábku ATARI 800XL na veľkosť 320kB RAM:

Tento popis je vlastne prekladom nemeckého originálu doplnený o podrobnosti. práve túto verziu som staval aj ja, postavil som to cca 9-10x (už pre vyše 20 rokmi), každý krát to fungovalo, len treba robiť pozorne, vždy po sebe premerať cesty a potom to chodí na prvý šup. Akurát pozor ! - treba doplniť 33Ω odpory tak ako je popísané v 3 časti AM3 v predchádzajúcom odstavci  a dávam 33Ω odpor aj na výstupe nového CAS signálu.

RAM320kB_A800XL_V1.pdf (456,92 kb)


Toto som neskúšal, takže tu je to z mojej strany bez ďalších poznámok:

RAM320kB_A800XL_V2.pdf (456,15 kb)

_____________________

Je dosť pravdepodobné, že tých kto si to postaví až tak veľa už nebude, ale bola to v tom čase úplná bomba, zrazu ste mali počítač, ktorý dokázal použiť 256KB ako Ramdisk, nahrali ste tam veci z pásky a bolo to potom rýchle a mohli ste kompilovať  a testovať a testovať - proste niečo v tej dobe nevítané a hlavne sa šetril čas, floppy jednotka ešte stále nebola k dispozícii - teda u väčšiny ataristov. A tých 320kB podľa mňa na náš počítač bohate postačuje, je síce krásne mať na mašine 1MB RAM, ale priznám sa že čo už s tým ohľadne využitia je vec druhá. Ale vrátim sa k dobe minulej - kopírovanie ? Napríklad s Turbo 2000, s 256KB RAM a COPY-COPY programom v cartridgi ste kopírovali aj niekoľko programov naraz do Ramdisku a potom ste to zase nahrali na ďalšiu pásku. 5-6,niekedy aj 9 programov naraz do Ramdisku (podĺa veľkosti) a potom sa vymenila páska a nahrali ste to naraz naspäť na pásku. Ten kto zažil magnetofón vie o čom je reč, pretože zrazu ste mali čas robiť aj niečo iné ako do bezvedomia sedieť nad páskou a čakať na Boot error. Mne osobne pri práci v T2000 najviac pomohlo ak som vybral dvierka od magnetofónu pre kazetu  (XC-12), pretože dvierka kazetu neustále mierne krútili na jednu stranu - bolo to dané tým, že dvierka mali držiak pre uzatvorenie len na jednej strane. Po vybratí dvierok sa kvalita záznamu dramaticky zmenila k lepšiemu.


_____________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:40 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: