ATARI prototype - ATARI 1053, 1055, 1056, 1057, 1058.

By Administrator at novembra 22, 2010 01:34
Filed Under: Atari

Festival nerealizovaných zariadení

 

pre malé Atari.

 

Pre problémy spoľahlivosti FD jednotiek Tandon 5.25" sa ATARI obzeralo aj po iných dodávateľoch - Sanyo, Sony, Hitachi, Seagate a dokonca zamýšľalo použiť aj 3" mechaniky. Popritom bola celá nová rada mechaník, ktoré mali nahradiť mechaniky doterajšie 5.25" mechaniky rozmerovo menšími  3.5" mechanikami a možno ešte aj exotickejšími jednotkami. Celá táto rada existovala len v prototypoch, zase len skonštatujem - škoda ... tu už  je jasne vidieť ako ATARI postupne 8bity zámerne začalo utlmovať. Tu už za tým celým celkom slušne vidieť nového majiteľa Jacka Tramiela, ktorý 8-bitom skutočne už toho doprial len veľmi málo.

_______

Atari 1053 Double Sided/Double Density Drive Drive:

 

 

Atari 1053-ka by vyzerala vonkajším vzhľadom úplne ako ako Atari 1050 - teda až na štítok kde bolo označenie Atari 1053, FD mechanika ale mala byť 360kB (prevzatá z PC), bola spätne kompatibilná s disketovými jednotkami Atari 1050 a 810. Táto jednotka v skutočnosti bola vyvíjaná len tak "pomimo" - vyzerá to tak, že toto bolo riešenie niektorých problémov A1050-ky, ktoré ale podľa dostupných informácií nebol Tandon ochotný riešiť a toto mala byť odpoveďou na tento prístup zo strany niektorých iniciatívnych zamestnancov Atari. Základná doska už bola veľmi podobná ako doska v Atari XF551 (a teda aj použitá disketová mechanika), aj keď bola použitá iná súčiastková základňa - iný procesor(8039 alebo 8049) a iný disketový radič (WD2797). Je vysoko pravdepodobné že práve táto jednotka slúžila ako východiskový bod pri návrhu a následnom vzniku Atari XF551.

 

Schéma zapojenia (link):

Atari 1053

_______

- Atari 1055 3.5" disk drive existujú 2 prototypy, autorom designu bol Tom Palecki:

 

prevedenie v plastovej skrinke:



a v kovovej skrinke:


je vidieť že úspora miesta je parádna, len to ešte chcelo nejako to pretlačiť aj do výroby, do obchodu a k zákazníkovi. Lenže ... - už spomínaný  Jack Tramiel po prevzatí Atari mal celkom iné plány. Design tejto jednotky navrhol Mike Barrall.

_______

- Atari 1056 Disk Drive - o tomto zariadení som nezohnal inú informáciu ako tú že to vôbec postavené v prototype existovalo

_______

- Atari 1057 Syquest 3.9" removable disk drive, teda vymeniteľný disk, zase len prototyp

_______

- Atari 1058 - Very Low Cost Disk Drive - teda mala to byť hodne lacná disketovka, zase do ale išlo pekne postupne do stratena ...

_______

Podkladov je skutočne málo, ani za tie roky nič nové na webe nepribudlo, ale tiež je to oblasť ktorú stojí za to spomenúť, patrí to tiež k histórii 8bit ATARI. Pretože tieto jednotky sa chystali priamo v "kuchyni" ATARI nezaraďujem ich do sekcie drive xxxx special - tam dávam veci od iných výrobcov a nie od ATARI.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:34 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: