03_2022 Blog, Notes.

By Administrator at marca 02, 2022 09:49
Filed Under: Blog

02.03.2022

Citujem Ronalda Reagana:" ZSSR je ríša zla". Tieto slová použil v roku 1983, zmenilo sa niečo ? ...

Aj to sprofanované heslo: "Na večné časy zo Sovietskym zväzom" dostáva inú príchuť. Hja, zdá sa že Rusi ho chápu doslovne.

__________

Pár dní som bol bez počítača, až dnes som si prečítal informáciu čo mi vyrazila dych, ďalší známy atarista už nie je medzi nami - Ľubo Roba známy ako -XI- / Satantronic. Opustil tento svet 26.2.2022. Zajtra, t.j. 03.03.2022 bude s ním posledná rozlúčka na verejnom cintoríne v Košiciach na Rastislavovej ulici o 14.00. Mal iba 48 rokov, zostali po ňom dve malé dcérky. Celej rodine úprimnú sústrasť !

 

-xi-

Pred časom som mu opravoval dve disketové jednotky pre Atari, tak už len dúfam že mal čas si ich ešte trochu užiť. Neviem, neviem, niektorým ľudom horí z nepochopiteľných dôvodov sviečka života naraz na oboch koncoch. Ľubo, odpočívaj v pokoji !

___________________________________________________________

03.03.2022

Skov mi dodal objednané veci z 3D tlačiarne, herrgot - naozaj parádna robota !

User - skov + 3D Atari. Part3. - dodaná objednávka.

_____________________________________________________

05.03.2022

Bastlíte, potrebujete občas vybrať z dosky nejaké súčiastky - či už do inej veci, alebo na opravu ? Hodila by sa odsávačka ... :

SP-1010DR SOLDER PEAK - odspájkovacia stanica.

(Nejaké tie skúsenosti z používania.)

___________________________________________________________

07.03.2022

V poslednej dobe sa na mňa obrátilo niekoľko ľudí s otázkou či niekto ešte opravuje magnetofóny k Atari. Priznám sa že neviem, v poslednej dobe ani ja neviem o niekom kto by sa tejto veci ešte venoval - teda kto by bol ochotný opravovať nielen sebe ale aj niekomu inému. Ak o niekom viete dajte mi tip, rád to prepošlem ďalej.

___________________________________________________________

11.03.2022

Tester DRAM 4164/41256 postavený na univerzálnom shielde:

Moje DRAMduino - tester DRAM 4164(64kx1) - 41256(256kx1). Part2.

_________

Už som spomenul že som mal doma pred časom celých 5 magnetofónov pre Atari, donedávna to platilo. Jeden už išiel do zahraničia, takže zostali ešte 4. Dva teraz idú k jednému ataristovi čiže doma zostanú len 2 kusy a to XC12 a XL12, tie si už ponechám i keď ich nehodlám používať. To čo ide z domu je 2x XC12, jeden z nich - chýba mu prívodný káblik s konektorom a gumičky, inak je asi funkčný a druhý má v sebe poľské Turbo K.S.O. a Q-ROS. Viem ža sa to všetko u neho využije a ja mám zase doma o niečo viacej voľného miesta.

__________

Len si hovorím - kam sa podela poslankyňa Záborská ? - doteraz rečí ako koza bobkov o potrebe zachraňovať ešte nenarodené detičky, teraz sú tu na hraniciach detičky už narodené a po nej ani vidu ani slychu, dtto poslanec Čepček. S tými rečami by som čakal že sú už dávno na hraniciach a pomáhajú. Ale ako sa zdá aj súcit a chuť pomôcť tejto "dámy" a "pána" má svoje jasne vymedzené hranice, pritom jej 26-ročná "agenda" hovorí jasnou rečou, nič iné len stále predkladaný jeden a ten istý požadovaný zákon - to je naozaj dosť chudý (a biedny, perfídny) repertoár.

__________________________________________________________

13.03.2022

Včera a dnes - u mňa vec naozaj nevídaná, vytiahol som magnetofón Atari XC12 z jeho originálneho obalu a - mazal som na ňom kazety. To sú mi veci ... Bolo na nich audio a môj známy kolega atarista nemá doma žiadne kazety - tak som mu ich "pripravil". Síce mi chvíľu trvalo než som nejaké našiel, už som myslel že doma žiadne nemám. Iný kazeťák doma nie je k dispozícii, takže zapnuté atárko, nasledoval skok do Basicu a POKE 54018,52 - tým pádom trvale beží motorček kazeťáku. A potom už len zapnuté RECORD + PLAY - kazety sú vymazané a pripravené na nové použitie. Pfff, tak predsa len na niečo je to dobré - naposledy som zapol magneťák ak sa nemýlim v roku 2009, tiež som vtedy mazal kazetu. Ešteže ten kazeťák čo som dostal funguje, mám ho doma asi tak 7 rokov a zapol som ho až včera. Je neupravovaný, ešte má neporušenú plombu na zadnom kryte, takže nemá v sebe žiadne úpravy, ako si vravím - akurát ho dať do vitríny.

__________

Je 13-teho, fakt to číslo funguje. Dnes hneď poobede mi počas písania mailu "naposledy vydýchol" notebook Fujitsu, tretí v poradí. Pekne krásne pri písaní mailu blikli LED-ky priamo nad klávesnicou a bolo hotovo, pobral sa do kremíkového neba, už zostal tuhý. Tento stroj mi vydržal pri písaní doteraz najdlhšie, boli tam Win7-ky, nainštalovaných strašne veľa vecí čo už na W10 nechodí, sakra, skúsil som HDD prehodiť na notebook č.4, postupne všetko zbehlo, veci skutočne bežia i keď to chcelo dosť veľké úsilie - niečo odinštalovať, natiahnuť nové drivre, ale hlavný problém je iný - boli to W7/64 Profi OEM ... takže teraz síce všetko na novom ntb funguje, (naozaj pekne som strávil celé dnešné popoludnie) - ale zase notebook začal pindať že nemá prevedenú aktiváciu Windows. No, blázinec na pokračovanie. Takže momentálne zháňam full W7/64 bit Profi inštalačku DVD - aj zo samolepkou. (Písané 19:43).

23:17 - dobrá duša sa našla, mám full inštalačku Win7 - Windows je už aktivovaný.

__________________________________________________________

16.03.2022

Pamäť v pracovnom notebooku som dnes zmenil z 8GByte RAM na 16GByte. Doteraz som vcelku spokojne fičal na prvej hodnote RAM, ale musím priznať že je cítiť rozdiel v rýchlosti spracovania takže s takouto variantou dostupnej RAM som na výsosť spokojný.

Doteraz tam boli 2x 4GByte RAM moduly (notebook č.4), tie išli pekne do šuplíku. Jeden nasadený 8GB modul bol z notebooku (č.3) ktorý sa pobral do kremíkového neba (boli tam 2 moduly - 1x 4GB a 1x 8GB), exitus stroja prežili. Druhý kus 8GB som dnes ráno zakúpil cez bazoš, majiteľ bol z BA, takže som to naozaj rýchlo vybavil, cena 25.- Euro. Pozeral som na webe firmy, cena za 8GB modul bola cca 60.- Euro, čo je už hodne. Aby som nezabudol - obidva teraz osadené moduly sú pritom presne identické, od rovnakého výrobcu a s rovnakými parametrami, viac si nemôžem želať. Takže nákup sa mi oplatil a stál za to.

__________________________________________________________

17.03.2022

Výborný, šikovný pomocník pre staré typy Eprom - USBprog, autor je zo Slovenska:

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part1.

(prvá časť)

____________________________________________________

18.03.2022

Jeden zaujímavý 14" LCD monitor ktorý nepotrebuje extra napájanie, stačí mu iba to čo dodá USB káblik:

Lenovo ThinkVision LT1421.

____________________________________________________

20.03.2022

Stavba pomocnej doštičky (shieldu) pre pamäť Eprom 2732 potrebnej pre programátor USBprog:

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Shield 2732. Part2.

(druhá časť)

____________________________________________________

23.03.2022

Pomocná tabuľka rôznych typov Eprom ktoré sa používali v 8-bitoch a slúži pre pohodlné nastavenie programovacieho napätia programátoru USBprog:

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Tabuľka Eprom pamätí. Part3.

(tretia časť)

__________________________________________________________

25.03.2022

Výmena procesorového ventilátoru v malom PC - Globalyst 510:

PC Globalyst 510, výmena ventilátoru na procesore, processor fan replacement.

___________________________________________________

29.03.2022

USBprog a dve možné riešenia prepínača programovacieho napätia Vpp:

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part4. Prepínač Vpp. Vpp selector.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

2. 3. 2022 10:04:24 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

7. 3. 2022 21:14:39 #

Goldy

magnetofony maju 4 top problemy:

vytahane/zdrnete gumicky z motoru na zotrvacnik, alebo gumicka na pritlacnej kladke
zoxidovane kontakty v sio konektore takze motor nevladze - toto pomerne lahky fix.
Nedoliehajuce alebo volne  dvierka - pliaga od zaciatku vekov - oslabena strunka alebo nalomene

a 4 ktoreho sa bojim - desiatky roznych turbo oprav, zbastlene na urovni vrabcieho hniezda az po profi plosak, zbrusene cisla IO. Tu by som odstranil najprv turbo a skusal standart 600bd rychlost ak ta ide jednoznacne radsej zbastlit a instalovat nove a zname zapojenie turba.

Celkovo pri dnesnych moznostiach periferii ma kazetak zmysel bud vystavit do vitriny, alebo ho pouzit na zachranu svojich vlastnych programov/dat co maju ludia na kazetach.

A ako asi vsetci, toho casu mam tiez malo, mozno pomoze aspon tych ludi nasmerovat a ak je to mechanicky problem, tak to opravi aj "nepocitacovy/neatari" opravar.


Goldy Slovakia |

8. 3. 2022 8:55:54 #

Admin

Goldy - ďakujem za komentár.

- gumička, tak to je asi najľahšie na výmenu, ešte sa dnes dá zohnať
- nedoliehajúce dvierka, tak tu je veľmi jednoduchá pomoc, ja som ich rovno vyberal, potom kazeta leží v mechanike omnoho presnejšie a drží nastavenie hlavičky
- všelijaké Turbo, asi naozaj najväčší problém, proste hrabať sa v tej zmäti mechaniky a elektroniky sa dnes už naozaj nikomu nechce
- ja som už kazeťák odložil hodne, hodne dávno (určite naposledy v roku 1992), hneď po tom ako som zohnal A1050 a už som sa k nemu nikdy nevrátil, kazeťák je pri používaní neskutočný požierač času - a to aj pri používaní Turba. Proste práca s kazetou je napriek všetkým úpravám nepohodlná.
Oceňujem všetkých ktorí pri kazete zotrvali, osobne už len zopakujem - to množstvo času čo som strávil pri kazetách (a to som mal T2000 a nakoniec mi to išlo aj na 6400Bd) mi už nikto nevráti - a s disketovkou (mal som zabudované SPEEDY 1050, alebo jej modernou náhradou) sa to nedá zrovnávať.
Takže z mojej strany je to periféria už len do vitríny (jeden som si odložil v perfektnom a neupravenom stave) a už dávno kazeťák nepoužívam.
S pozdravom, Igi.

Admin Slovakia |

8. 3. 2022 8:58:08 #

Admin

Ešte doplním,
kazeťák s T2000 teraz "beží" tak za cca 25.- Euro, moderná náhrada disketovej jednotky sa dá zohnať na bazoši aj za 40.- Euro - a to je naozaj niekde inde čo sa týka možností. Takže ... je to naozaj na zváženie.

Admin Slovakia |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: