Oprava - repair - LCD monitor Belinea model 10 17 25.

By Administrator at novembra 08, 2011 07:33
Filed Under: Non-Atari

17" monitor Belinea, pri zapnutí ani "nepípne", klasické podozrenie na kondenzátory v spínanom zdroji. Poďme sa na to pozrieť a skúsim to zase rozchodiť.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Po zložení predného krytu, pozor po uvoľnení ho treba posunúť smerom k vrchu displeja ! Potom máme pre očami toto:

 

 

Po odpojení prívodov a odložení displeja nabok sa nám naskytne nasledujúci pohľad, len drobné upozornenie, všetko čo sa dalo je zalepené glue lepidlom, takže bacha aby ste si niečo nevytrhli !

 

 

Celý spôsob uloženia vecí v tomto monitore je nejaký inakší, veľmi sa mi to nepozdáva, ale čo už s tým, že? VGA prívod je napevno pripojený, šetrilo sa kde sa dalo.

 

 

Odstránime vrchný plech a vidíme dovnútra tohoto zázraku, konektory držia ako pribité, zase opatrne pri rozpájaní aby ste si monitor nezlikvidovali úplne.

 

 

Konečne sú konektory rozpojené:

 

 

Vyberieme plechový kryt kovovej vane spolu so zdrojom a videodoskou a zostáva holý rám:

 

 

Vaňa - zdroj - videodoska:

 

 

Vyberieme zdroj, vo vani zostáva len videodoska:

 

 

Pohľad na spodnú stranu zdrojovej dosky:

 

 

No a tu máme vlastnú zdrojovú dosku zo strany súčiastok (je obojstranná, teda vrchná strana), pretože na prvý pohľad nebolo vidieť ktorý z kondenzátorov je zlý, pekne zaradom som vyspájkoval všetky elektrolytické kondenzátory a odmeral ich kapacitu a okamžite som bol doma kde je problém. Kondenzátor 150uF/25V mal kapacitu 0.9uF ... Kondenzátor 47uF/25V mal cca 10uF ... Podobne bol na tom jeden kondenzátor zo sady 7x470uF. Vymenené sú všetky uvedené kondenzátory, zase to nie je taká suma aby som si zarábal na zbytočný problém že budem šetriť na nepravom mieste. Najviac dostáva zabrať kapacita 150uF/25V (nahradená 220uF/25V), na doske je videť kde to teplo najviac pôsobí, doska je tam pekne "opálená". Na obrázku je zdrojová doska už po výmene kondenzátorov za nové, niekde sa mi podarilo založiť pôvodný obrázok pred prerábkou - ale tie staré kondenzátory tam kvôli fotke naspäť dávať nebudem, ďakujem za pochopenie.

 

 

Potom nasleduje opačný postup a monitor som zase poskladal, ale to sa asi dalo čakať. Po zložení a zapnutí monitor funguje, zase jedna vec čo môže slúžiť ďalej.

 

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:10 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: