"MEGA" complicated SIO2PC. Zbytočne zložité zapojenie ...

By Administrator at decembra 31, 2016 08:50
Filed Under: Atari

No, zase mi to nedalo, zase sa vynorilo jedno SIO2PC zapojenie - ale príliš to neodporúčam na stavbu, skôr je to na výstrahu ako sa dá vec robiť zbytočne zložito.

______________________
Asi sa patrí pripomenúť čo to vlastne SIO2PC vlastne je. Autorom nápadu a prvého zapojenia je Nick Kennedy, ktorý to zostrojil ešte v drevných dobách operačného systému DOS. Je to vlastne emulátor disketovej jednotky pre malé Atari na PC a rozhranie funguje cez sériový port. Medzitým sa postupne vyvinuli rôzne verzie, v dnešnej dobe kraľuje SIO2PC cez USB konekciu, pretože sériový port na dnešných notebookoch a ani na PC už veľmi nefiguruje. Je to rozhranie, ktoré pre tých čo nemajú šancu sa dostať k disketovej jednotke im aspoň takto umožňuje si zažiť ako to vyzeralo pri práci s disketovou jednotkou. A aj v dávnejších dobách takéto zapojenie vyhovovalo a nie každý zháňal disketovú jednotku za každú cenu.
______________________


Pri obvyklom hľadaní vecí na tému "Atari" som na webe narazil na jedno komplikované zapojenie SIO2PC, neodolal som a musím to zverejniť, iste uznáte že to stojí za to - meno som tomu zvolil sám - "MEGA" complicated SIO2PC. Je to nádherná ukážka ako sa dá postupom času z jednoduchej veci vyrobiť seriózne vyzerajúce a aj náležite zložité zapojenie ktoré robí to isté ako jeden jediný čip MAX233 (MAX232), alebo už pred časom spomínané trojtranzistorové  zapojenie SIO2PC. Takže pozerajte, rozmýšľajte a nesnažte sa postaviť vždy niečo čo síce na prvý pohľad funguje - ale vo výsledku je  tototálne zbytočne zložite zapojené. Možno autora viedla snaha len naozaj dôsledne oddeliť vstupy a výstupy (toto je tam určite dosiahnuté), ktohovie ... ale aby na to navyše potreboval ďalších 6 tranzistorov (5 ich obsahuje čip CA3086). Skôr mi to pripadá že si autor neveľmi veril a lepil vždy ďalšiu skladačku na už vytvorenú časť. Ja v zapojení vidím jednu vec  - kolektor tranzistoru 2N3904 by mal mať proti +5V zavesený ešte jeden odpor - cca 47k. (Ale to je len moja taká malá poznámka.)
Ale aj takto sa dá ...

 


Čože tam máme:

- 2x integrovaný obvod
- 1 tranzistor
- 8 odporov
- 2 kondenzátory
- 1 feritový krúžok (korálka)
- 1x switch
- 2 konektory - SIO (13 pin) + CANNON (9 pin)

Na druhú stranu ak si to postavíte, tak široko ďaleko nikto okolo Vás a možno ani v celej nič podobné postavené určite mať nebude, dokonalosť v zapojení je dosiahnutá feritovým krúžkom určeným na odrušenie, uznajte toto fakt má málokto, jednoducho čerešnička na torte ... je to krásna ukážka kam sa vývoj občas dostane ak sa autor včas nezastaví a nezačne nad svojím výtvorom rozmýšľať, ergo nemrkne sa do zrkadla. Jednoducho sa zobral nejaký základ a potom sa to postupne zjavne začalo nabaľovať ako snehová guľa.

 

Čiže ešte raz zdôraznim - toto nemá zmysel stavať -  iba ak neviete čo zo súčiastkami a čo s voľným časom.

Funguje to, ale je to skutočne zbytočne príliš zložité. 

 

P.S.: Ja sa len teším z toho že autor uvedeného zapojenia nemodifikoval aj niektoré rozšírenie RAM do Atari, pretože by som asi ešte stále mal o čom písať ... a asi by sme zháňali ďalšiu krabicu na to rozšírenie, pretože do počítača by sa to po podobnej modifikácii zaručene nevošlo.

Občas proste treba ukázať aj takéto zapojenia aby sme sa vedeli vystríhať zbytočne komplikovaným zariadeniam, ktoré neprinášajú zjavne nič naviac oproti tomu čo je už dávno k dispozícii.

Takto sa to dá postaviť predsa len jednoduchšie:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SIO2PC-rozhranie-SIO2PC-interface-Version2.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:49 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: