Atari XF551 - OS firmware in PROM 8050.

By Administrator at mája 29, 2023 14:58
Filed Under: Atari

Tak sa mi predsa len podarilo stretnúť ženu poručíka Colomba - stiahol som firmware (obsah PROM) procesoru 8050 z disketovej jednotky Atari XF551. Doteraz sa o tom že existuje takýto firmware hodne veľa hovorilo, hodne veľa popísalo, veľa ľudí tvrdilo že to doma má - ale nikto nikdy doteraz to reálne skutočne nedal k dispozícii. Dôvodov prečo to tak bolo môže byť naozaj veľa. Bolo k tomu veľa rečí, ale málo skutkov - rozhodol som sa to zmeniť, podarilo sa.

 

 

Pretože som našiel floppy jednotku Atari XF551 ktorá má v sebe použitý procesor 8050 a ten mal priamo na sebe aj označenie Atari - to mi vcelku dávalo základný predpoklad že by tam mohol byť k dispozícii priamo použiteľný firmware - a to priamo v jeho PROM, tak som to najprv otestoval.


Prepojky na doske som nahradil jumper kolíkmi - teraz môžem veselo prepínať podľa potreby.

Ako vidieť práve je prepnuté na 8050 (žltý káblik), tak isto je vidieť neosadená pozícia Eprom.

(Čierny dvojkáblik /vpravo/ je novo zabudovaný prívod pre Reset.)

 

Na prvotnú skúšku či je tam vôbec k dispozícii funkčný firmware som urobil nasledovné:

 

- vybral som z pätičky osadenú Eprom 2764

- prepojil som prepojky tak aby sa bežalo na internú PROM (8050)

- založil som disketu s DOS-om, XF551-ku som zapol a ...

- jednotka nabootovala, Colombova žena sa zjavila ...

- Bingo !!! funguje to !

 

Potom už nasledovala jediná možná vec - skopíroval som obsah PROM procesoru 8050 a zapísal som získanú binárku (mám na to k dispozícii tak softvérové ako aj hardvérové vybavenie, našťastie). Síce som najprv musel vypájkovať samotný procesor 8050 zo základnej dosky XF551 - tá doska je skutočne mizerná, s teplotou pri odsávaní treba byť fakt opatrný - aby na plošáku ešte niečo zostalo, ale mám naozaj dobrú odsávačku, zadarilo sa, po prečítaní obsahu PROM som procesor dal na pôvodné miesto a zase zapájkoval, prepojku som zase vrátil na typ procesoru 8040 (aby znova procesor bežal z externej Eprom), založil som do pätičky pôvodnú Eprom, disketovka XF551 po tejto "operácii" naďalej funguje (otestované po následnom kompletnom zložení diskovej jednotky).

 

Procesor 8050, označenie čipu firmou Atari je C070235.

(Odsávačka funguje perfektne, nožičky sú absolútne čisté.)


Uverejňujem 4kB binárku (obsah PROM 8050):

XF551_i8050_4kB.bin (4,00 kb

 

a tak isto sem dodávam aj verziu ktorú som upravil pre 8kB Eprom 2764, na skúšanie potom stačí nahradiť pôvodnú Eprom.

XF551_i8050_8kB.bin (8,00 kb)

(Teda ak sa s tý chce niekto zaoberať, firmware je v spodných 4kB, horné 4kB obsahujú iba samé nuly.)

No - a čo k tomu dodať - oproti novším verziám je rozdiel v obsahu minimálny, oproti verzii 7.7 som zaznamenal rozdiel iba v 16 byte samotného obsahu.

_____________________________

Zatiaľ čo môžem povedať - chytá sa to celkom slušne, problémy zo zmenou hustoty som zaznamenal tie klasické, známe, markantný je tu určitý pokles rýchlosti prenosu, nie je to pravidelné "cvrlikanie" ale skôr také v=r=r==r=r, vr=r=r=r=r=r= atď, nakoniec si to môžete na videu vypočuť. Tipujem že je to verzia určená pre NTSC počítače a teda preto sú tie záseky pri prenose, ale funguje to a máme k dispozícii zase o jeden OS pre disketovú jednotku Atari XF551 viac. Takže - kto má nervy skúšať a testovať - užite si ! Spätnú väzbu uvítam.

Zatiaľ som otestoval DOS 3.0, BiboDOS -  naformátovaný na Single 90kb, Medium 128kB aj Double 180kB hustotu + nový boot - zatiaľ všetko ide tak ako má - teda až na známy problém keď neprichádza k správnemu prepnutiu na inú hustotu po výmene diskety za inú z odlišnou hustotou. Na DS/DDensity 360kB mi disketu nedovolí naformátovať - hlási error ≠144, čo je hláška ktorú by som čakal ak nie je povolený zápis na disketu (vtedy sa táto hláška zobrazí okamžite), ale tu mi zbehne celé formátovanie diskety a až na konci hodí túto chybu, zápis je povolený pretože všetky ostatné hustoty disketovka naformátuje a aj bez problémov následne uloží DOS. Ďalej to ale neriešim, túto verziu OS nehodlám používať, máme k dispozícii novšie (a lepšie) s už opravenou chybou pre čítanie hustoty diskety a problém s prepínaním na správnu hustotu je našťastie už dávnejšie minulosťou.

(V tomto odstavci som opravoval včera uverejnený text, dnešné testy potvrdzujú čo je tu teraz napísané, teda až na jednu vec popísanú ďalej.)

_________________

Doplnok 31.05.2023:


Tak som na to čo spôsobuje hlášku error ≠144 konečne prišiel, síce až na druhý deň (včera) ale predsa. Pretože mám prerobený snímač otáčok disketovej jednotky (použitý externý optočlen) tak pri práci s otvorenou jednotkou mi na snímač umiestnený  zboku zospodu na zotrvačník FD jednotky svietila stolná lampa - a vtedy nastával zmienený problém.  Akonáhle som nahodil horný plastový kryt na jednotku XF551 tak som už bez najmenších problémov naformátoval disketu na DS/DD (360kB) a to aj  s uložením vlastného DOS-u. Takže bacha, bola to blbina a tento problém bol skutočne iba medzi stoličkou a disketovou jednotkou ... samozrejme rovnako účinne stačilo lampu vypnúť.  Jednoducho som lampu nevedomky počas testovania posunul zapnutú bližšie smerom k disketovke a zrazu začal vyskakoval  error ≠144. 

Ak by som sa tým nepáral vo večerných hodinách tak sa mi asi tento problém vôbec neobjaví ...

Môžem skonštatovať že sa problém podarilo vyriešiť - i keď tu som si za to mohol sám. Napriek všetkému som rád že sa uvedený problém podarilo nájsč a identifikovať, zradné chyby akosi nemám rád.

_________________

No a pretože som sám patril (doteraz) k neveriacim Tomášom že predsa len mohlo niečo takého vyjsť na svetlo sveta (firmware v PROM-ke procesoru bez osadenia čipov 74LS373 a Eprom) tak som to pre istotu nahral aj na video, možno tým presvedčím aj niekoho iného (nielen seba). Foot in mouth

Bola to vec ktorá ma zaujímala dlhé roky a keďže stále v tomto smere nebolo nič nového nezostávala iná možnosť ako sa toho chopiť vlastnou iniciatívou.

Zase je jedna vec (záhada?) po rokoch vyjasnená a aj reálne potvrdená, po takomto dôkaze som volal dlhé roky (teda mať k dispozícii obsah PROM + potvrdzujúce video). Je možné že spomenutí vlastníci takýchto "kusov" nemali dostatočné znalosti na to ako sa k obsahu PROM v procesore dostať, takže sa muselo hodne (naozaj hodne ...) dlho čakať na reálny výstup skutočného dôkazu - až sme sa dočkali, konečne. Ako som zistil user manterola (z atariage.com) minulý rok robil pokusy stiahnuť firmware ale nepodarilo sa mu stiahnuť funkčnú binárku. Nuž, niekedy sa zídu okolnosti tak že to proste nejde a nejde (o tom by som občas mohol rozprávať ...), podľa info na atariage sa jedná v tomto prípade asi o vydanú verziu firmware 1.0.


Som veľmi rád že mám toto "prvenstvo" vo vyjasnení a v tom že sa mi podarilo stiahnuť inkriminovaný obsah PROM, síce z toho nič reálne nemám (teda až na ten dobrý pocit), ale my čo sa vŕtame v týchto starinkách vieme že takéto veci skutočne dokážu človeka mimoriadne "nakopnúť" a zlepšiť náladu (minimálne na dnešný deň určite). Osobne som to považoval za taký nedoriešený tŕň v päte, teda že to nikto doteraz nedokázal poriadne dotiahnuť do konca a uverejniť. Ktohovie prečo ?

 

Je jasné že firmware uložený priamo v PROM procesoru 8050 má jeden a to naozaj zásadný problém - akosi sem už nijako a ničím nedostaneme ďalšiu, novšiu verziu firmware - a práve preto usudzujem že Atari upustilo od šírenia verzie XF551 s firmware iba priamo v procesore a nakoniec sa išlo cestou cez pomocné čipy 74LS373 a Eprom 2764 (poprípade OTP PROM), veď koniec koncov na doske je na to všetko pripravené. Tých verzií firmware pre XF551 bolo nakoniec "vypustených" celkom dosť (posledná známa je ver.7.7), iná vec je koľko z nich sa nakoniec reálne aj dostalo medzi ataristickú verejnosť.


Sľúbené video kde jednotka Atari XF551 beží na firmware priamo z internej PROM procesoru 8050, počítač je Atari 600XL (použitý je pripojený 320kB RAM modul od Ctirada), disketovka už má urobené niektoré úpravy, t.j. sú v napájaní použité DC/DC meniče, je už obojstranná s novým snímačom otáčok, pre test bola z pätičky vybratá Eprom 27128 ktorá obsahuje 3x OS, je tu tiež dopredu jednotky vyvedený Reset, je tu možnosť odblokovania ochrany proti zápisu atď. Toto všetko ale na funkčnosť obsahu PROM v procesore 8050 nemá vplyv.

    

video

XF551_i8050firmware.mp4 (13,35 mb)

(Je tu pekne vidieť že v základnej doske nie je osadená Eprom, čip 74LS373 som ale už z dosky pre toto video von nepájkoval, ako som už spomenul - na funkčnosť FD jednotky priamo z internej PROM to skutočne nemá vplyv ..., puristi mi prepáčia, možno. Tongue out)

____________________________________________________

11.06.2023

Pretože user manterola prejavil záujem vedieť viac ako som na to čítanie obsahu procesoru išiel - použil som programátor PREPROM-02 slovenského výrobcu - firma ELNEC + je k tomu potrebný dodatočný HW nástavec (modul x48) ktorý pochádza tak isto od uvedenej firmy.

Použil som software ktorý funguje pod DOS-om, je z roku 1998 (3.verzia vydaného programového vybavenia k tomuto programátoru), počítač má procesor 486 DX2-66MHz, 16MB RAM, pevný disk má 1.2Gbyte. Komunikácia s programátorom prebieha cez paralelný port (SPP). Celá zostava funguje excelentne.

Síce existuje tiež verzia programového vybavenia pre Win32bit - tu ale funguje bezproblémovo len napaľovanie Eprom, ako som zistil modul x48 funguje iba pod Win98/ME (s tým som už 486-ku nechcel trápiť, výrobca zjavne už vtedy "poháňal" majiteľov na nákup novej verzie programátoru), verzie 32bit WinNT s ním nespolupracujú, takže som pekne - krásne zostal na starom DOS-e kde funguje všetko priamo a okamžite. Mám aj iné staršie stroje, ale uvedená 486-ka je skutočne maličká (Globalyst 510) a teda mi nezavadzia na stole (a mám k nej veľkostne naozaj šikovný 10" LCD monitor).

Samotný programátor PREPROM-02 spolu s modulom x48 (náhoda ?, teraz to skutočne oceňujem) som kúpil z druhej ruky už pred niekoľkými rokmi (cca 4÷5), bola to zase tzv. príležitostná kúpa, je už naozaj v strednom veku - vyrábal sa pred 30 rokmi. Napriek tomu - je mimoriadne zachovalý, vidieť že sa o neho jeho pôvodný majiteľ vzorne staral. Na "starinky", teda pre staršie typy čipov Eprom a prácu s radou procesorov 8048, 8748, 8049, 8749 a 8050 je ako stvorený, už som s ním vyčítal aj niekoľko iných obsahov procesorov 8048 a 8049. Som naozaj veľmi rád že som ho neposunul ďalej do obehu (pred časom som o tom uvažoval ..., ale len uvažoval) a že programátor PREPROM-02 trvale zakotvil v mojej dielni, bolo to z mojej strany dobré rozhodnutie.

___________________________________________________________

Viac podrobností o tomto programátore je na uvedených linkoch:

Prvá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02.

Druhá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 2.

Tretia časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 3. Iné PC.

Štvrtá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 4. Modul 008.

Piata časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 5. Káblik PREPROM-02 to PC.

Šiesta časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 6. Zrýchlenie programovania.

___________________________________________________________

Ako príklad - princíp čítania obsahu PROM pre procesor 8049:

https://www.sbprojects.net/projects/8049spy/index.php

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: