Atari repro interne. Atari internal speaker.

By Administrator at apríla 10, 2018 14:52
Filed Under: Atari

animated-audio-image-0016

 

Mnoho ataristov má nerado zásahy priamo do počítača - aj keď je to občas nevyhnutné. Tu popisovaný zásah nevyhnutne potrebný nie je - ale zase na druhú stranu už nemusíme riešiť ako dostaneme potrebný zvukový výstup do reproduktoru /hlavne pri neiktorých LCD monitoroch to môže byť problém/. Ale tak isto je mnoho ataristov ktorí majú radi riešenia typu All In One - práve tí si tu môžu prísť na svoje hlavne ak nemajú problém zobrať do rúk pájkovačku a zapojiť medzi sebou nejaké tie súčiastky. A ak vlastníte počítačov viacero tak jeden stroj na takéto experimenty môžete "obetovať".

 

Upozornenie:

Zásahy a stavba  zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Nebudem ďalej zdržovať, poďme na to:

__________________________________________________________

23.04.2018

Goldy ma teraz na Atariáde upozornil, že mnou uverejnené zapojenie iba generuje tzv. click, teda ozve sa iba kliknutie. Mno, nejako som to nekontroloval, pretože som si hovoril že na takom jednoduchom zapojení nebude chyba, chyba lávky ... Takže teraz som tie obrázky celkom zásadne "prekopal" a uverejnil som všetky zapojenia, takže si naozaj môžete vybrať čo chcete a čo sa Vám hodí. Máte tu zapojenia typu "click" a typu "sound". Ak budete robiť stereoverziu musíte použiť pripojenie na výstupe doštičky STEREOPOKEY - je to tam označené kde sú z nej vyvedené audiovýstupy.

__________________________________________________________

 

Popíšeme si viaceré možnosti interného pripojenia reproduktoru, prvý spôsob používa ako zosilňovač iba jeden darlingtonov tranzistor, pripojenie na +5V je dobré brať priamo za vypínačom napájania zo základnej dosky - jednoducho preto aby neprichádzalo k ovplyvňovaniu od ruchov na 5V "šíne". Pre lepšiu filtráciu odporúčam ešte pripojiť kondenzátor 220uF/10V na napájacie svorky. V prípade ak bude prenikať "elektronický cvrkot" do výstupu zaraďte do cesty od napájania tlmivku 33uH/0.5A, toto by malo účinne pomôcť pri odrušení. Pri použití reproduktoru vo vetve napájanie treba použiť odpor minimálne 47Ω. Máme tu 2 možnosti - prvá popisuje "click" verziu ktorá iba vydá krátky zvuk po stlačení klávesy, druhá možnosť ("sound") už poskytuje plnohodnotný zvukový výstup. Ešte upozorním že občas sú k dostaniu miniatúrne reproduktory s impedanciou 50Ω, tie sú ideálne /sú totiž veľmi malé/ a nie je problém s ich umiestnením v zariadení - zase na druhú stranu zvuk nie je potom dobré dávať na plné pecky.

 

Toto zapojenie vydáva iba tzv. "click" zvuk pri stlačení klávesy.

 

Zapojenie, ktoré vydáva skutočný zvuk audiovýstupu.


Kondenzátor zapojený medzi bázu a emitor tranzistoru pôsobí ako "zjemňovač" ostrých hrán signálu zo vstupu a teda vďaka nemu je výsledný výstupný signál z reproduktoru pre ucho príjemnejší. Ak je možné - rozhodne je najlepšie ak sa podarí zohnať reproduktorček o priemere cca 50mm a impedancii = 50Ω (občas sa tiež dajú zohnať a oproti miniatúrnemu typu majú lepší zvuk), potom sa nemusí použiť pôvodný predradný odpor 10 až 150Ω, hlasitosť je ale aj s nimi podľa mňa dostatočná. Uvedené zapojenie neumožňuje regulovať hlasitosť čo je dosť závažný nedostatok, dá sa to vyriešiť tým že namiesto odporu nad reproduktorom zapojíme potenciometer 470Ω. Je to jednoduché riešenie premennej hlasitosti - akurát musíme počítať s tým, že regulácia hlasitosti nefunguje od nuly, t.j. zvuk je počuť aj pri najmenšej hlasitosti = daň za jednoduchosť riešenia (ak zoženiete potenciometer s vypínačom tak sa dá dosiahnuť pri jeho vypnutí aj nulová hlasitosť). A potom nás čaká ešte vyvŕtať do krytu otvor pre hriadeľku potenciometra ... teda pomimo toho že musíme uchytiť vovnútri aj reproduktor a vyriešiť aj otvory pre zvuk. Ako hovorím, je riešenie pre jeden stroj ktorý chceme upravovať - teda ak ich vlastnéme viacero.

__________________________________________________________

Druhé zapojenie používa populárny integrovaný zosilňovač LM386 (alebo jeho ekvivalent). Zase je naprv "click" verzia a potom nasleduje skutočná "sound" verzia. Tu v tomto zapojení je už priamo vyriešená regulácia hlasitosti a to už od nuly po maximálnu hodnotu. Čiže tu sa už s vŕtaním otvoru pre hriadeľku priamo počíta. Reproduktor v tomto zapojení by som použil = 16Ω, aj pri 50Ω repráčiku bude výsledná hlasitosť dostačujúca. Pretože sa jedná o klasické zapojenie nevidím najmenší dôvod niečo ďalšieho na tomto zapojení komentovať.


Toto zapojenie vydáva iba tzv. "click" zvuk pri stlačení klávesy.

 

Zapojenie, ktoré vydáva skutočný zvuk audiovýstupu.

__________________________________________________________

Uvedené zapojenia v ich jednotlivých "mutáciách" sú jednoduché, pracujú z nízkym napätím - z toho vyplýva aj celkove nízky maximálny dosiahnuteľný výkon (maximálne stovky mW), čo tu ale nemusí vadiť. V poslednej dobe je dosť dostupných malých LCD monitorov, pričom veľa z nich vôbec nemá v sebe zabudovaný audio diel, teda tu sa takéto riešenie skutočne uplatní a vyplní takto vzniknutú medzeru. A kto sa tomu venuje asi má poväčšine jednu mašinu upravenú všetkými možnými a aj nemožnými spôsobmi - tak si v takomto stroji môžete urobiť ešte aj toto.

Na záver:

Ak neviete čo zo sebou, môžete si to postaviť aj v stereo verzii, ak teda už máte v počítači zapojenie stereo POKEY. Potom stačí použiť v zapojení stereo potenciometer, na jeho druhú časť pripojiť výstup z POKEY č.2, zdvojiť zosilňovače a následne už iba hľadáte miesto v krabici počítača pre 2 reproduktory ... čo už môže byť naozaj problém. Laughing Pozor - tu to pripájate na miesto ktoré je popísané v odseku tučným skloneným písmom na začiatku článku.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

25. 4. 2018 10:09:44 #

trackback

04_2018 Blog, Notes.

04_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: