Floppy drive + WD-40 ?

By Administrator at mája 08, 2018 12:30
Filed Under: Atari

 

 

V poslednej dobe sa celkom debatilo na tému či použiť pri mazaní FD mechaník olej WD-40. Tých protichodných názorov je tak veľa že až z toho prechádzajú oči. Poďme si to trošku ozrejmiť. K premazaniu klzných a otočných častí pristupujeme vtedy ak sa naša mechanika floppy disku z ničoho nič stane hlučnou.

 

Jedni prisahajú na použitie WD-40, druhí na druhé - ale skúsme ísť cestou zdravého rozumu a nájsť rozumný kompromis ktorý vyhovuje aj jedným aj druhým - a aj nám tretím.

 

Príčina je jasná - vyschnutie klzných častí mechanizmu, alebo čo je horšie - ak sa na neošetrenom klznom povrchu objaví hrdza. V obidvoch prípadoch olej pomôže ale s inými následkami. V prvom prípade pomôže, v druhom sa čiastočky hrdze rozložia na menšie kúsky a následne potom poctivo "brúsia" povrch materiálu až do stavu kedy je to už celé v háji. Jasne z toho vyplýva že v druhom prípade je tu len možnosť ako hrdzu urýchlene utrieť a až potom naniesť požadovanú ochranu + mazivo, alebo inak povedané tu už povrch musíme poctivo ošetriť. Nastriekame, utrieme do sucha, aplikujeme klznú vrstvu.

 

Ja osobne na tieto účely WD-40 nepoužívam, mám buď veľmi jemný silikónový olej, alebo najradšej mám jemnú vazelínu, ktorá je určená na údržbu kopírovacích strojov (Canon a pod.), tá je naozaj top. Výhodou silikónového oleja je to, že sa dostane aj do najmenších zákutí, kde pripravok WD-40 nemá najmenšiu šancu. Napríklad mne sa neosvedčil pri mazaní ložísk ventilátorov v zdrojoch, silikónový olej sa naopak osvedčil parádne. Tu len pripomeniem že je úplnou samozrejmosťou pred aplikovaním najprv povrch dočista utrieť napríklad vatovou tyčinkou, po použití treba skontrolovať aby tam ani náhodou neozostali kúsky vaty pretože by to ovplyvnilo činnosť zariadenia. Ak povrch najprv neočistíte a nanesiete olej a zariadenie hneď spustíte môže sa prach dostať dovnútra spolu s olejom a môže nastať "drhnutie", t.j. jednotka bude fungovať ešte horšie ako predtým.

 

Bezfarebné, vcelku riedke nezaschýnajúce mazivo.

 


Vždy pred použitím akéhoľvek oleja, alebo maziva si vždy naprv vyskúšajte či nejakým spôsobom nenarúša povrch plastových častí !

Niektoré typy spôsobujú "bobtnanie" plastu, inak ako testom použitia na povrch to ale nezistíte.


Dosť často hvízda stredový náboj (tŕň) pri mechanike Atari 1050, tam stačí dať do stredu minimálne množstvo (mini kvapku, aby nám odtiaľ potom nezatieklo na disketu čo by bol priekak ...). Dtto by v tomto prípade malo platiť aj pre mechaniku v jednotke XF551 a podobných. Pri PC mechanikách som osobne takýto jav ešte nezažil (teda ani u XF551, čiže tu len teoretizujem).


Podaktorí tvrdia že netreba namazať stredový třň, vraj to nepotrebuje, osobne som sa stretol s mechanikami Atari 1050, ktoré vydávali rovnaký zvuk (praskavý zvuk, také krup, krup) ako na tomto videu (odkaz na video prevzatý z atariage.com), dal som tam malú kvapku - a mechaniky stíchli a idú pekne tichúčko, takže tomu tvrdeniu že to namazať netreba jednoducho neverím - práve vďaka vlastnej skúsenosti:

https://youtu.be/kfcvXfr3efk

 

Tu sa oplatí pripomenúť že jednotka Atari 1050 je už z princípu o niečo hlučnejšia ako napríklad XF551, ale ak tam máte zabudované rozšírenie HAPPY 1050 ktoré je optimalizované na nízku hlučnosť pri prevádzke (a teda aj na spotrebu) budete veľmi milo prekvapení akú nízku hlučnosť jednotka v normálnej prevádzke dosahuje. Ak máte zabudované v Atari 1050 zariadenie Speedy 1050 tak hlučnosť bude aj po premazaní relatívne vysoká, pretože jednotka je týmto zariadením optimalizovaná na brutálny výkon (brutal force), t.j. pohyby hlavičky sú naozaj veľmi rýchle (nakoniec je to vidieť aj na celkovej spotrebe, už som o tom písal na inom mieste).


Osobne som to síce tu neskúšal - používať WD40, ale objavili sa hlasy že WD40 rozleptáva umelú hmotu stredového tŕňu - tak kto má dosť Atari 1050 jednotiek (alebo XF551) môže ten olej skúšať na vlastnej koži a potom nám všetkým napísať pekný mail ...


Je dobré premazať aj vodiace koľajničky univerzálnej hlavičky - uľahčí sa chod celej jednotky. Pozor pri aplikácii aby ste si vazelínou nezasrali optočlen nultej stopy, podaktorí sú fakt experti ako si vlastným a nezanedbateľným úsilím vyrobiť z doteraz chodiacej jednotky zaručenú mŕtvolku. Ak má už jednotka niečo za sebou poväčšinou práve na koľajničkách je dosť usadeného prachu takže čistenie je potom vec nevyhnutná, je to na relatívne dobre prístupnom mieste takže ak je tam prach a nečistoty je to vidieť a odstrániť to nie je až taký veľký problém.


Vyplýva z toho naozaj jedno poučenie - dávajte vždy na uvedené miesta čo treba a nie univerzálny olej, potom už môžete dávať aj olej do šicieho stroja ... i keď som čítal aj o aplikácii oleja do šijacieho stroja (a aj na to podaktorí prisahajú) a následnej veľkej spokojnosti s týmto riešením. Ešte k tomu oleju do šijacích strojov - ten hodne rýchlo vysychá, takže treba počítať s častejšou aplikáciou (a aj následným čistením od usadenín) - to je pre mňa dostatočný dôvod prečo ho tak isto nepoužívam.


Ešteže nikto neodporúča olej na pečenie ... ale jeden nevie, možno sa dočkám nejakého experta ktorý to bude presadzovať. Uvidíme ... Wink


Teraz si ešte pozrieme miesta kde je dobré aplikovať vazelínu, olej (stredový tŕň) aby sme znížili hlučnosť prevádzkovanej mechaniky na najčastejšie používaných mechanikách Atari 1050 a Atari XF551:

 

Atari 1050 - aplikácia na stredový tŕň.


Atari 1050 - aplikácia na vodiace koľajničky.


Atari XF551 - aplikácia na stredový tŕň a na vodiace koľajničky.

 

Záver:

WD40 je dobrý do auta, ale pre počítačové použitie akosi predsa len nie je stvorený, preto sa mu radšej pri údržbe floppy jednotiek vyhnite. Jemný silikónový olej je O.K., jemná nevysychajúca vazelína na koľajničky je už vec naprosto dokonalá. Jednoducho s nejakým tým výdajom pri údržbe počítajte, nebudete potom neskôr nemilo prekvapení. Len pamätajte, že naniesť menšie množstvo aplikovaného prípravku je niekedy viac prospešné ako tam napatlať hrču - neaplikujete to predsa v nejakom tanku, ale vo floppy jednotke.

 

Mám 4x Atari 1050, všetky po prevzatí čistené (na každej kopa prachu a špiny na koľajničkách, hlava čistená technickým liehom na vatovej tyčinke) a na koľajničky aplikovaná vazelína v minimálnom množstve, všetky prevádzkyschopné. V 2 jednotkách aplikovaná mini kvapka silikónového oleja do stredového tŕňu - pískali. Po aplikácii jednotky pri používaní stíchli.

Dtto 2x Atari XF551, premazané koľajničky vazelínou, na stredový tŕň som nič neaplikoval, nebolo treba.

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 5. 2018 12:36:50 #

trackback

05_2018 Blog, Notes.

05_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

14. 5. 2018 23:24:48 #

andrej

WD40 je organicke rozpustadlo, v ziadnom pripade to nie je olej ani mazadlo.

andrej Slovakia |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: