Modding Atari 800XE (rEVERz) - Atari 576XE_3xS. (Stereo, SDX128F, SRAM 512kB.)

By Administrator at septembra 17, 2021 11:17
Filed Under: Atari

Nasleduje druhá doska ktorá mi prišla v balíku od rEVERz-a, jedná sa o Atari 800XE, táto doska vlastne bola prvotným impulzom ku vzájomnej komunikácii, o túto ním upravenú (a osadenú) dosku som mal záujem. A že sa to vďaka tomu nejako rozbehlo je už vec druhá.


Atari 576XE-3xS, modding dosky Atari 800XE.

autor fotografie: rEVERz

 

Táto doska počítača obsahuje 3 nové moduly - je tu stereo modul, potom je tu modul SDX128F a nakoniec aj modul SRAM 512kB, t.j. teraz má počítač k dispozícii 576kB RAM. Týmto údajom o nainštalovanej veľkosti RAM sa začínam nebezpečne blížiť pred časom (a teda myslím tým hodne pred časom) deklarovanej hranici 640kB ktorá mala postačovať každému (i keď to vtedy bolo myslené na úplne iný typ počítača), pritom tu ešte nejaká malá rezerva vo veľkosti RAM stále zostáva - i keď už nie sme ďaleko od spomínanej hodnoty. Foot in mouth


Už u mňa doma. Doska osadená na svojom budúcom pracovisku. Na stereo doske modulu

zatiaľ nie je osadený druhý obvod POKEY.

 

Na vysvetlenie:

Už som vo veku kedy si môžem smelo povedať že si nemusím všetko vyrábať sám a keďže rEVERz dal inzerát že ponúka na výmenu túto dosku za iné dosky tak som neváhal ani sekundu. Prvotným impulzom je známa kvalita toho čo rEVERz robí a teda nemal som žiadne obavy o funkčnosť dosky, druhotne som si uvedomil že doteraz som ešte nič od rEVERz-a nevlastnil ... (Rozhodnúť sa mu odpísať mi trvalo iba okamžik po prečítaní inzerátu, skutočne som sa nemusel dlho rozhodovať, asi som mal šťastie aj v tom že som mu odpovedal prvý - a to som naozaj ešte netušil čo z toho nakoniec bude ... a a teda že to nakoniec stálo za to ! Smile)

 Takto som zabil dve muchy jednou ranou a teraz mám doma parádnu dosku s modulmi a nemusím si to bastliť na univerzálke sám (a že by to bola riadna robota, toho som si vedomý).


Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Stereo POKEY modul.

 

Prvý osadený modul je stereo modul, bol dodaný s osadeným jedným obvodom POKEY (ono tých čipov POKEY sa voľne zase nepohybuje až toľko), druhý som mu avizoval že mám doma k dispozícii - tak som ho už len dal do voľnej pätičky (horný obvod). Jedná sa o krupkaj-ovu verziu stereo POKEY dosky. Tiež skutočne pekná a čistá doska, krupkaj odviedol výbornú prácu pri redesigne dosky. Čo sa mňa týka - tak SMD konštrukcie už nie sú pre mňa, nechávam to na niekoho kto to s nimi vie.

 

link:

krupkaj - stereo POKEY

Pôvodný podklad:

http://raster.atariportal.cz/hw/stereo/stereo.htm

 

Modul rozšírenia - 512kB SRAM (Hias). Redesign uvedenej dosky previedol Mr.Gorgos.

 

link:

https://www.horus.com/~hias/atari/#sram512k

 

Sú k dispozícii 4 módy tohoto modulu SRAM, v závislosti od nastavenia 2 jumprov ktoré sú na tomto module na doske. Pokiaľ je mi známe naprostá väčšina majiteľov tento modul prevádzkuje trvale v režime 512kB RAM (mód č.4) - bez akéhokoľvek potrebného prepínania jumprov:


1 - vypnutá dodatočná RAM - 0k / off

2 - 256kB - using PortB bits 2, 3, 5, 6 (compatible with the "Atari Magazin" ramdisk) - 256kB "Compy Shop" (nezávislé bankovanie CPU/ANTIC)
3 - 256kB with separate Antic access - using PortB bits 2, 3, 6, 7 (Rambo/CompyShop compatible)

4 - 512kB - using PortB bits 2, 3, 5, 6, 7

 

Modul int 128SDXFlash _AtariRealClock

 

Popis od Mr.Gorgos-a (prevzaté zo stránok oldcomp.cz):


IntSDX128"FLASH" - je interní hardware zabudovaný uvnitř počítače do kterého je možné nahrát operační systém SpartaDOS X. Na destičce je umístěn jumper po jehož přepnutí je možné pomocí flashovací utilitky (viz sdx.atari8.info) nahrát zvolenou verzi systému. Na DPS jsou umístěny hardwarové hodiny (ARC - AtariRealClock) pro SpartaDos X napájené záložní batérii v případe vypnutí počítače. Další funkcí je možnost přepínat mezi třemi systémy - OSXE - Qmeq 4.04 - SpartaDos X (dle nahrané verze). Toto vše není dost dobře možné provozovat bez rozšířené paměti. Kdo ma paměti dost toto nereší - ostatní mají možnost volby a tou je DPS 512k SRAM extension. Tato paměťová destička se instaluje dovnitř počítače.


Poznámka:

Popis pamäťových módov je uvedený o odstavec vyššie, Mr. Gorgos - perfektne navrhnutá doska !

Ešte niečo od spomenutého autora:


Strucny pruvodce instalaci.pdf (726,06 kb)

Tu som sa nesmierne dobre pobavil na hláške:

"Osazením DPS se zabývat nebudu, protože to zvládne každý."  Wink

 

Ešte doplnkový text k doske od samotného rEVERz-a:

Jediná změna oproti tomu z čeho on (Mr.Gorgos) vycházel je má úprava v galu. RTC je aktivní jen v případě, že je navolen SpartaDos. Jinak u některých věcí nastávala kolize. Třeba při použité atariOs + cart.Ultimate. (Takže ak niekto chce údaje pre túto úpravu GALu - viete kam sa treba obrátiť.)


Len malá ukážka že sú potrebné zásahy do základnej dosky.

 

PB2 až PB7 sú priamo vyhnuté na čipe. Pekne vidieť že obvod 6521 bez problémov nahradil čip 6520.

(6521 má výstupy dimenzované na väčšiu záťaž ako pôvodný obvod 6520.)

Tu je na stereo module dobre vidieť jumpre, momentálne sú ešte nastavené na mono režim.

 

Case pre tento stroj k dispozícii mám - a v celkom dobrom stave.

Tu by to ešte chcelo zmeniť jeho označenie na:

Atari 576XE_3xS.

 

A čo na záver ?

Perfektná, veľmi čistá rEVERZ-ova robota, veľmi pekné dosky plošných spojov od Mr.Gorgos-a a krupkaj-a, aj veľmi pekné samotné osadenie všetkých modulov súčiastkami (zase práca rEVERz-a) a aj samotných prepojení zo základnou doskou. V tej práci je viditeľne uložených pekných pár hodín roboty ... Moja ""mini robota"" (hi, preto tie zdvojené úvodzovky) sa tu obmedzila iba na nasadenie druhého obvodu POKEY do stereo dosky. Teraz už len rozmýšľam kde na zadnej stene počítača urobím otvory pre výstup sterea a pre prepínanie 3x OS. A ešte uvidím či má zmysel vyviesť prepínanie módov pamäte RAM - i keď o tomto pochybujem že to bude potrebné, asi právom. A možno keď je to už taká "strojovňa" vyvediem von aj prepínač pre mono/stereo. Tu sa otvorom na zadnej stene počítača jednoducho vyhnúť nedá ...

 

No, doposiaľ som dlhodobo (vidím to niekde až tak na rok 1988) razil zásadu že 320kB RAM na Atari 8bit postačuje naozaj na všetko (teda samozrejme nie na 1Mbyte demá, ale to naozaj nepovažujem za moju parketu, vyriešené je rozšírenie RAM aj na hodnotu 16MB RAM - tu si len predstavujem koľko by trvalo nahrať plný obsah takejto pamäte, hi) - tu po tomto stroji asi budem musieť zmeniť svoj doterajší názor. Uvedené moduly posúvajú túto základnú dosku do oblastí kde som sa doteraz osobne nepohyboval, je to také AllInOne riešenie. A aj to bude vyžadovať nejaký čas aby som si naozaj všetko možné vyskúšal.

 

Som veľmi rád že takýto čisto urobený rozšírený stroj mám doma - bez najmenších pochýb má svoje trvalé miesto v mojej zbierke. Teraz teda jednu upravenú základnú dosku priamo od rEVERz-a doma mám.

A teraz sa môžem vytešovať - a pritom to ešte celé neskončilo ... ale o tom čo mi ešte domov prišlo až nabudúce.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

22. 9. 2021 11:17:05 #

trackback

09_2021 Blog, Notes.

09_2021 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: