Digitálny multimeter DMM PM8236.

By Administrator at apríla 06, 2023 14:30
Filed Under: Non-Atari

DMM PM8236

 

Zmeny pokračujú, mám síce doma roky rokúce digitálny multimeter Metex 3660D (ručné prepínanie rozsahov, má RS232 a stále funguje), tak isto aj stolný multimeter HP3466A (ten je vôbec najstarší, dá sa prepnúť do auto prepínania rozsahov, bez PC výstupu), nasleduje UT60A (dtto RS232, auto prepínanie rozsahov), UT603 RLC meranie a ešte zo tri ďalšie, /najlacnejšie/ jednoduché digi meráky s ručným prepínaním rozsahov do terénu.

Digitálne meráky ktoré majú RS232 používam ak potrebujem zdokumentovať priebehy práce zariadení rozložené do dlhšieho časového obdobia, potom sú zo záznamov vygenerenované grafy skutočne na nezaplatenie.

 

Nastal čas na kúpu nejakého slušného digitálneho meráku s dobrým robustným krytím celého DMM, slušne veľkým displejom, s automatickým prepínaním rozsahov (predsa len je to o poznanie pri používaní pohodlnejšie, že), s integrovanou funkciou bargraph, rýchlym meraním v roli ohmmetru (pri meraní skratu okamžité pípnutie, nie po 3 až 5 sekundách, to je neprijateľne dlhá doba) najlepšie s rozsahom na displeji do 6000 (rozsah do 2000 je v dnešnej dobe už naozaj hodne málo), napájanie baterkami AA alebo poprípade AAA (rozhodne nie malou doštičkovou 9V batériou) - aby to proste aj s baterkami nejakú slušnú a primeranú dobu fungovalo, pripojenie na počítač cez USB spolu s následnou možnosťou generovania grafov (priebehov merania). A veci ktoré nemusia byť ale ak budú k dispozícii tak ich beriem: meranie kapacít a tak isto meranie frekvencií + meranie teploty tak sa určite nenahnevám. No a napokon aby bola aj primeraná cena.

 

Našiel som digitálny multimeter PM8236, Čína ako vyšitá (prekvapivo ...), všetky spomenuté vlastnosti má tak som ho objednal + komunikuje aj cez rozhranie Bluetooth (toto bolo mimo mojich požiadaviek - ale hodí sa). Prišlo v slušivom, odolnom púzdre, spolu s malým CD kotúčikom a priloženou teplotnou sondou - a aby som nezabudol s prídavným modulom na meranie tranzistorov, ten sa zasunie namiesto príslušných vodičov a meriame zosilňovací činiteľ. Drivre aj soft som inštaloval priamo z webu. Batérie sú priložené, ale pozor, nemusia už mať kapacitu, doporučujem dodať a vložiť vlastné. Čo ešte dodať ? Funguje, robí to čo má, dá sa povedať že som spokojný, USB spojenie (CH341 čipset) nainštalované na prvú šupu - jediná vec na ktorú treba dať pozor je zasúvanie samotných AA batérií - je tu pre ne naozaj hodne málo miesta, vzhľadom k tomu kde sú umiestnené rozhodne odporúčam používať iba alkalické batérie a najneskôr po roku ich priebežne ako battery pack meniť, vytečenie je naozaj to najhoršie s čím by ste sa tu mohli stretnúť /aj alkalické baterky môžu vytiecť, v DCF77 budíku sa mi to stalo, boli tam naozaj dlho - našťastie som to podchytil ešte včas a vytieklo to iba v priestore batérií, budík funguje doteraz/. Vďaka batériám AA (4 kusy) je výdrž multimetru obrovská. Automatické vypínanie po 15 minútach funguje, beží vtedy aj zvukové upozornenie takže sa dá ťažko prepočuť. Jediná vec ktorú som doteraz nevyskúšal priamo v praxi je spojenie s PC pri zázname dát na dlhšie časové obdobie, pri cca 10minútovom testovaní záznam bežal tak ako má. USB logger je intuitívny software, takže tu nie sú žiadne problémy pri používaní.

 

Ak netrváte na značke môže dobre poslúžiť, Fluke to síce nie je ale svoju úlohu plní veľmi dobre (zase na druhej strane je to poriadne cítiť na výslednej cene). Nie je to síce posledný výkrik elektroniky ale to neznamená že neposlúži v dnešnej dobe na jednotku pri domácom používaní.

 

Parametre DMM PM8236:

PM8236.pdf (921,74 kb)

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: