Dual LED indikácia. Dual LED indication.

By Administrator at januára 21, 2017 18:29
Filed Under: Non-Atari

Videli ste už niekedy v prevádzke mazačku pamätí Eprom známu ako EREPROM-01 od firmy ELNEC ? Po zapnutí napájania pekne zelenou LED-kou indikuje že zariadenie je napájané. Zariadenie samo funguje dodnes ako hodinky /po recape/ - aj po tých rokoch, akurát sa mi celkom nepozdávala použitá indikácia stavov. Je tam použitá duálna dvojfarebná LED, ktorá indikuje svojou farbou či je mazačka v "šťave" alebo už UV trubica je zapnutá. Neviem či bolo úmyslom výrobcu to čo sa vo výsledku indikuje, pretože zelená LED v uvedenom zapojení svieti trvale a teda ak stlačením tlačítka Start sa následne rozsvieti červená LED = tak sa nám rozsvieti niečo ako ťažko definovateľná "vyblitá" žlto-hnedá farba. Pritom záleží aj na uhle pohľadu, niekedy je tam vidieť aj slabo zelenú farbu, proste nie je to podľa mňa nič moc.

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Pripadá mi krajšie ak po stlačení Start svieti iba červená LED tejto "duoLEDdiódy". Rozmýšľal som ako na to čo najjednoduchšie a výsledkom je uvedené zapojenie kde stačí k žiadanému a docielenému výsledku jediný odpor a jeden tranzistor, teda celé 2 súčiastky. Zapojenie je natoľko jednoduché, že montáž je prevedená priamo vyvŕtaním dierok do plošného spoja (2x pre odpor a 3x pre tranzistor) a priamo sa pájkujú potrebné vývody (súčiastky sa prepoja tenkým vodičom).

 

Ako to funguje ? (Použitá je duálna LED zo spoločnou katódou.)
Ak sa rozsvieti červená LED tak sa na jej hornom konci objaví napätie cca 1.5V, ktoré stačí na otvorenie tranzistoru a ten skratuje zelenú LED. Tradá, svieti iba krásne červená LED. Vďaka takejto indikácii sa nič zlého nestane, iba vzrastie odber o niekoľko mA. Po zhasnutí červenej LED sa obnoví pôvodný stav, t.j.rozsvieti sa zelená LED. Takáto indikácia je omnoho jasnejšia a prehľadnejšia, čiže za tie 2 súčiastky to stojí. A mazačka je už tak stará že nehrozí že pri tomto úkone porušíte záruku.

Poznámka:
Urobil som to už naozaj dávno, ale dnes som si konečne našiel čas to popísať. Nakoniec takáto jednoduchá dvojitá indikácia sa môže hodiť aj do celkom iných zariadení.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:21 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: