Interface Handspring Visor De Luxe - RS232.

By Administrator at septembra 02, 2010 15:10
Filed Under: Non-Atari


Bol som dlhé roky spokojným majiteľom Handspring De Luxe ale ja som hľadal aj zapojenie sériového prepojenia tak, aby som do USB kolísky mohol zapojiť aj RS232 pripojenie. Štandartne sa totiž dodávala od istého času len USB kolíska. Lenže občas sa oplatí mať aj RS232. Nič funkčného som v tej dobe neobjavil a tak sa testovalo až z toho nakoniec bola táto užitočná vec.


Systémový konektor firmy HandSpring na zariadeniach Visor:

PIN

Signál

Popis

1

RxD

Vstupný signál sériového rozhrania (portu)

2

HS/KBD

Identifikácia zapojených periférií, alebo kolísky. Pokiaľ je na tento vstup privedená zem (GND), prebehne synchronizácia cez sériovú linku, alebo pokiaľ nie je  aktivované HotSync tlačítko identifikuje to pripojené sériové príslušenstvo (perifériu)

3

HS

Vstup tlačítka HotSync z kolísky. Prepojením tohoto pinu cez tlačítko HotSync na zem (GND) prebehne synchronizácia a podľa pinu č. 2 se PDA dozvie či táto synchronizácia prebehne cez sériový port (ak je pin 2 pripojený na zem), alebo pomocou USB portu (pin 2 je nezapojený)

4

GND

Zem (0V)

5

USB_D-

Záporný pól signálu synchronizácie pomocou USB, Slave pre synchronizáciu s PC. Nie je  Master pre periférie (príslušenstvo)

6

USB_D+

Kladný pól signálu synchronizáce pomocou USB, Slave pre synchronizáciu s PC. Nie je  Master pre periférie (príslušenstvo)

7

VDOCK

Vstup napájacieho napätia pre Visor. POZOR ! tento pin nie je používaný pre napájanie vlastného PDA, ale iba pre napájenie SpringBoard modulov ! Na doske je tento pin zapojený iba na rozširujúci konektor SpringBoard modulu.

8

TxD

Výstupný signál sériového rozhrania (portu)

___________________________

Dtto v angličtine:

Pinout of the Visor Deluxe PDA. Serial port voltages are 3.3V.
Pin 1 is on the left, as the Visor Deluxe lies screen down on a table with the connector nearest you and the Springboard slot furthest away from you.
Connector at the Bottom of the PDA

Bottom of the PDA
Pin
Name Direction Description
1 RX Data 3.3V input to Visor Deluxe serial port
2 Keyboard Detect 3.3V input to notify Visor Deluxe of presence of external keyboard
3 Hotsync interrupt 3.3V input to notify Visor Deluxe that Hotsync button on cradle was pushed
4 Ground Ground
5 USB + Data USB D+ line
6 USB - Data USB D- line
7 VDock Voltage from cradle. Connects internally to some Springboard modules to recharge onboard batteries.
8 TX Data 3.3V output from Visor Deluxe serial port

 

___________________

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

A teraz už k fungujúcej schéme:

(dovolil som si vymazať moju vtedajšiu mailovú adresu...)

 


 

Sériové pripojenie potrebuje pre svoju činnosť uzemniť kontakt č.2 na kolíske, v sériovej kolíske je to urobené „natvrdo“, tu to robím to pomocou tranzistoru  T1 cez odpor R3, ktorý je pripojený na + pól napájania sériovej linky. Ak nepoužívame iné pripojenie, stačí "natvrdo" skratovať zem s vývodom č.2 konektoru na Handspring - potom nezapájame tranzistor.

Rýchlosť je štandartná - od 9600 do 115200 bit/s.

Napájanie celého interfejsu zabezpečuje priamo sériový port, interfejs nevyžaduje vlastné napájanie. Samozrejme, cez novú oddeľovaciu diódu pripojenú na kladný pól 78L05 (In) je možné napájať interfejs aj z vlastného zdroja – toto má význam, ak napríklad používame Handspring na ovládanie digitálneho fotoaparátu cez sériový port (kedysi to ovládalo u mňa Olympus C-2500L).

Obvod IO 1 slúži ako napäťový stabilizátor +5V, aj keď zariadenie pracuje aj pri nižšom vstupnom napätí. Dióda D2 slúži ako ochranná pre stabilizátor IO 1. Obvod MAX232 slúži ako napäťový konvertor, pre svoju správnu činnosť vyžaduje 5ks kondenzátorov 1M, C5 musí byť umiestnený čo najbližšie vývodom 15 a 16. Tu je najlepšie z hľadiska stability použiť tantalové kondenzátory. Odpory R1 a R2 môžu byť v rozmedzí 4k7 až 22k bez vplyvu na funkciu.

 


Zariadenie je jednoduché, zapojenie je realizované na univerzálnej doštičke s rozmermi 40x 45 mm a je zabudované priamo do USB kolísky.



Existuje aj modernejšia verzia obvodu MAX - je to MAX233 - kapacity má už zabudované v sebe, takže zapojenie je jednoduchšie – pozor, vývody IO 2 sú potom zapojené inak! Cena je ale trošičku iná ...


Popis obvodov MAX232 MAX233 nájdete podrobnejšie na: http://www.maxim-ic.com

____________________________________________________________________

Poznámka:


(Článok bol napísaný v roku 2003 ...)

Pôvodný článok mi vyšiel vtedy na:

(link)

Palmare CZ

(Krásne bolo, že po zverejnení článku sa mi ozval kolega z Turecka a riešili sme tlač cez tento sériový port, no už  je to dávno ...)

______________________________________________________________________________

06.12.2010 - link na článok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Computer-Handspring-Visor-Deluxe.aspx

______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:35:58 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: