Oprava - repair Atari 1050 - write protect sensor + new: write protect switch.

By Administrator at apríla 03, 2016 09:54
Filed Under: Atari

 

Kúpil som pred pár dňami disketovú jednotku Atari 1050, lacno a s vedomím že asi nebude fungovať. Aké prekvapenie, nefungovala.  O.K, našťastie mechanika je v perfektnom stave, remenička tiež, takže potrebný základ bol v poriadku. Postupne som začal zisťovať kde je zašitý problém a teda nastalo oživovanie step by step. Dnes ráno už jednotka čítala single, medium aj double diskety - akurát ešte nezapisovala. Teda vlastne momentálne je to ROM disketa, hi. (Bol tam ešte v háji senzor 00 stopy (track) a ešte asi 5 vecí - ale to zase inokedy, pritom mám pocit že do kompletného rozbehania jednotky už mi veľa nechýba. Dal som tam Happy 1050 rozšírenie.)

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Dnes popíšem homemade opravu senzoru write protect a pridám aj prepínač, ktorý dokáže zrušiť funkciu write protect senzoru - teda budeme vedieť zapisovať aj na prelepené diskety.

 

Podľa obrázku by malo byť dokonale jasné

čo sa mení a upravuje.

 

Pri práci s Atari 1050 som sa všeobecne stretol s nasledovným javom - nefungoval write protect senzor, vôbec nebolo možné na jednotku zapisovať. Vcelku jasný problém, potvrdený meraním - ak sa vložila disketa tak write protect senzor nefungoval, na výstupe z fototranzistoru nebola žiadna odozva. Pretože fototranzistor odíde naozaj málokedy padla voľba na výmenu LED. Ešte predtým som si zasvietil na fototranzistor baterkou a - reagoval, čiže mám potvrdené že je v pérdeli naozaj infra LED-ka. Smerovanie je teda dobré. Tu sa ešte používa infra LED o priemere 3mm a teda ak ide do nej prúd cez odpor 150 Ohmov (niekedy ešte menej) dostáva infra LED vcelku zabrať.

 

Uvoľnený šrób a teda vyklopený fototranzistor - tadeto sa tyčkou

dá na druhú stranu tá pokazená infra LED-ka.

 

Miesto  kde je infra LED, ktorá to má za sebou.

(Presne pod šróbom v strede obrázku.)

 

LED je prilepená v svojom otvore nejakým hodne slušným sajrajtovým lepidlom a nešlo ju vypáčiť. (Žeby pred 34 rokmi použili kvapku Epoxy ?) Tak som z druhej strany uvoľnil držiak fototranzistoru a potom som do otvoru vložil tenkú kovovú tyčku a pomocou "ciachovaného" úderu išlo starú LED konečne vytlačiť z druhej strany od fototranzistoru von. A ako býva zvykom - doma sa žiadna infra LED (teda 3 mm) nepovaľovala a tak som použil obyčajnú 3mm červenú LED. Tej ale treba znížiť prúd, ak by som to nechal tak ako doteraz tak by za pár hodín proste "uhorela". Stačí do série pridať odpor 120 Ohmov, teda vo výsledku bude 270 Ohm. Po vlepení LED na pôvodné miesto (pozor, aby nenastal skrat voči kostre, na uchytenie bohate stačia 2 kvapky sekundového lepidla + 10 minút pauza) a po poskladaní je možné jednotku zase zapnúť.

 

Strana infra LED-ky, červená LED na prívodoch je LED pohonu motora.

Na svojom mieste je už vlepená nová LED-ka

 

Tu sa už pridáva nový odpor do série s LED.

 

Pri otvorenom hornom kryte je možné vidieť na mieste fototranzistora červené svetlo ktoré preniká cez jeho štruktúru. Na funkciu to nemá vplyv. Po celkovom poskladaní je jediný rozdiel oproti pôvodnej jednotke v tom že na ľavej strane pri pohľade spredu je pri otvorených dvierkach a ak nie je založená disketa viditeľné červené svetlo. Komu to vadí tak nech si tam vloží originálnu 3mm infra LED diódu. Mne to celé zabralo cca 20 min. a nemusel som kvôli tomu utekať do obchodu.

 

Pohľad zhora - cez štruktúru fototranzistou presvitá svetle červenej LED.

Optická kontrola zadarmo ...

 

A takto je pri otvorených dvierkach vidieť vľavo spomínané červené

svetlo LED, teda ak sa zohnete priamo naproti dvierkam, inak si 

to vôbec nevšimnete.

 

A keď už to máme takto otvorené oplatí sa zabudovať aj vypínač režimu write protect. Treba len ten switch, čo je hodne jednoduchá úprava.


S uvedenou úpravou pre write protect Atari 1050 potom vieme zapisovať bez akýchkoľvek ďalších úprav aj na druhú stranu diskety. Atari 1050 nevyužíva pri práci indexačný otvor a teda prepínač write protect na 100% rieši použitie opačnej strany diskety. Toto naozaj dvojnásobné zväčšenie kapacity diskety skutočne nie je vec na zahodenie ...

 

Je to priamo v schéme, takže tu k tomu nemám čo dodať.

____________________________________________________________

 

Človek mieni život mení, myslel som si že s tým už budem mať pokoj, ale ako vidím zase som u tých disketoviek a teda všetky poznámky sa hodia. Proste tých verzií Atari 1050 medzi pospolitosťou Atari je viacero a teda aj zapojenie vývodom môže byť celkom iné ako by sme očakávali. Čiže vždy dôsledne kontolujte či nemáte niečo zapojené inak ako je v dostuponých schémach - ušetríte si kopu starostí, času a - súčiastok.

____________________________________________________________


Prvá časť článku doplnená o druhú časť s pôvodnými informáciami ktoré som naťukal presne pred 2 rokmi + 1 deň k tomu:

(Aspoň sa dá porovnávať - Laughing.)

 

Napísané 02.04.2014:


V jednej ATARI 1050 mi prestalo "chodiť" čidlo Write protect. Dá sa aj bez neho žiť, pretože tam mám zabudovaný prepínač, ktorý ho dokáže vypnúť, ale stav to nie je celkom taký aký by som chcel a tak som prerábal a nahrádzal pôvodnú infra LED. Pretože sa jedná celkom  o rutinnú záležitosť ani som nemal  v úmysle tomu venovať čo i len jeden riadok, ale zase raz človek mieni a prax zmení ... Hmm, zase som u schém, proste na konektore J11 je poradie úplne iné ako je schéma od p.Sobolu a M.Geislera, kruci to s tým naozaj nikdy nebude pokoj ? Fakt nemám čas zase všetko kontrolovať a nanovo kresliť schému celej ATARI 1050-ky.


U mňa je na konektore J11:

pin 4 - zem, tak isto je to emitor fototranzistoru

pin 3 -kolektor fototranzistoru

pin 2 - zem, tak isto aj katóda infra LED

pin 1 - anóda infra LED


Aby to nekončilo iba u tohoto, odpor pre infra LED má hodnotu púhych 100Ω, nie 150Ω ako je v popise. Brutálny prúd, toto nemôže LED dlhšie vydržať. LED má priemer 3mm, pretože som infra LED tohoto priemeru nemal doma práve k dispozícii tak som tam "flákol" obyčajnú  20mA červenú 3mm LED a do série s ňou som pridal ďalší odpor 100Ω - šlape to teraz asi pri prúde 18mA a funguje to ako víno, jediný rozdiel je v tom že je pri otvorených dvierkach trochu to červené svetlo vidieť, ale s tým sa myslím dá žiť (kto s tým má problém - dajte si tam tú 3mm infra LED). LED som zastrčil do jej pôvodného "tunelu" podstatne hlbšie a teda je teraz aj podstatne bližšie oproti fototranzistoru - nie ako v originále kde je možno až 20mm medzera (sic!) medzi LED a fototranzistorom a úplne zbytočne, potom to pre istotu nahradili veľkým prúdom ..., teraz je tá medzera možno 4mm.

 

No a keď už to pitvám ... a že nekecám:

(Sú použité iba časti schém, nemá zmysel uverejňovať v tomto prípade celú schému.)

 

Takže poďme na schému od J.Sobolu:

 

 

A teraz od M.Geislera:

 

A reálny stav aký mám na svojej ATARI 1050 pri jej otvorení, ani sa nedivím že to nevydrží - huliť do 3mm LED taký prúd to je barbarstvo ! a všimnite si že konektor je úplne inak zapojený ako na predchádzajúcich 2 obrázkoch.


 

A stav ktorý je po výmene infra LED za obyčajnú 20mA červenú LED, toto mi teraz behá k plnej spokojnosti, je vidieť kde som pridal ten ďalší 100Ω odpor:


A na záver:

Ako vždy tým to celé samozrejme nekončí, oproti schémam od JS a MG mne výstup ide síce tiež na 74LS02 - ale iba na jeden pin ... proste zase schémy vôbec nesedia, preto som radšej na posledných 2 obrázkoch ani nekreslil ďalšiu cestu.


Ako vidím zase to roky nikomu nevadilo.


Takže teraz pokiaľ nebudem nútený z konkrétnych dôvodov vŕtať sa v ATARI 1050 - tak to dovtedy nebude vadiť ani mne. Tongue out

(Tak toto už neplatí, fuj - prorocké slová, že ... dnešný článok je dôkazom.)

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:08 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: