10_2012 Blog, Notes.

By Administrator at októbra 01, 2012 10:29
Filed Under: Blog

01.10.2012

Veľmi ma pobavil dnes článok Fandala, vie písať s ľahkosťou ktorá mne chýba, ale výborne som sa pobavil, je to písané s veľkým nadhľadom. Príma!

__________

Staviam jednoduchú nabíjačku na 9V NiMH akumulátory, prepínateľná na kapacity 170mAh, 200mAh a 250mAh, nabíjanie síce trvá 14 hodín, ale tým že sa nabíja iba prúdom o hodnote 1/10 kapacity akumulátora nehrozí prebíjanie a ani prehrievanie. Akonáhle to budem mať hotové, ide to web... má to iba jeden normálny čip CD4060. Trošku boli pri vývoji komplikácie, obvod sa zresetuje a začne čítať sám, jednoducho sa to nedá obísť. Síce som chcel ovládanie urobiť cez R-S klopný obvod, ale pri hľadaní švábu 4093 som narazil doma na zásobu 8ks jazýčkových relé - a bolo rozhodnuté, jedno toto relé už behá v nabíjačke.

____________________________________________________________

03.10.2012

Pridané ďalšie zapojenie drivera pre unipolárny krokový motor, je založený na klasických čipoch, je to v 3 časti článkov o unipolárnych krokových motorčekoch:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Unipolarny-driver-pre-krokovy-motorcek-Unipolar-stepper-motor-driver-type-3.aspx

_____________

Ešte jeden odkaz na pekný malý CNC A4 stroj za 599.- Euro, kompletná stavebnica s motormi a s driverom pre ne, zaujímavé je  že nepoužíva na motorčekoch spojky, ale priamo sa nadväzuje medzikusom na tyč:

http://gocnc.de/product_info.php?http://gocnc.de/product_info.php?cPath=33&products_id=134&osCsid=730261b7a41b8e0dc54acf5d10dfd48e

stránka kde je priamo návod na stavbu tejto stavebnice, kliknite na Hobby A3, návod je rovnaký aj pre A4, je to pdf súbor:

http://gocnc.de/download.php?osCsid=730261b7a41b8e0dc54acf5d10dfd48e


___________________________________________________________

07.10.2012

"Bezhlaví jazdci" na cestách.


Začiatok víkendu som strávil na ceste - autom. Všetko fajn, až do okamžiku keď sa zotmelo. A okamžite sa objavili "bezhlaví jazdci". Teda aspoň ja tomu tak hovorím. Priženie sa 140-kou za Vás, prilepí sa vo vzdialenosti do 3 metrov a je odhodlaný tak ísť až do Vašej garáže, zaujímavé je že keď sa nalepí  - nevadí mu dodržiavať 90-ku. Tiež mu nevadí že oslepuje, nevadí mu že nedodržiava bezpečnú vzdialenosť. Teraz som takýchto „vykukov“ mal na 30 km jazdy hneď troch za sebou. Nepomáha ani jemné ťuknutie na brzdy aby sa vzdialil, proste nič. Moja metóda je jednoduchá a účinná – dám dole nohu z plynu. Tentoraz som musel ísť 40-kou asi 300 metrov - než každý z nich pochopil že je načase ma predbehnúť. Potom zase dá plyn až na podlahu a prefrčí preč zase 140-kou a hľadá ďalšiu obeť. Bolo to 2x DS a 1x NZ, pekne samostatne sa takto prihnali a postupne som ich obslúžil vyššie uvedenou metódou.


Ešte dodám jednu skúsenosť - veľmi sa rozšírilo jazdenie v strede pruhu, tiež pekný svinčík ak šofér nedáva pozor a vy vybehnete zo zákruty a máte jeho polovicu auta na svojej strane, o zábavu je postarané. Pred časom som takto chytil popradskú ŠPZ, úzka cesta išiel pekne v strede, švihal asi tak 50-kou a musel som na neho asi 7-krát zatrúbiť až sa presunul vpravo a konečne som ho mohol predbehnúť. Možno by som sa o tom nezmienil, keby sa mi to na tomto úseku nestávalo pravidelne (už 5x za posledné 2 týždne ) a vždy to bola popradská ŠPZ-ka a zakaždým - iná. Je to nový druh športu z Popradu ? (Síce tá cesta je na juhu Slovenska, ale zjavne tam druhý kandidát pri nich na cestu nemá nárok - ani v jednom smere jazdy.)


Kto toto učil jazdiť v autoškole ...

___________

08.10.2012

Zase funguje rozširovanie projektu CALP (v češtine) pre literatúru ATARI, pribudli ďalšie veci po hodne dlhej odmlke. Nie je to výčitka, je s tým strašne veľa roboty - výsledok ale stojí za to. Je tam najnovšie popis Aritmy 507, tak som nechal v svojom článku na mojom blogu link na túto literatúru.

______________

Nemám to síce zatiaľ nafotené, ale veď to niekedy inokedy doplním, písal som že mám postavenú malú nabíjačku na 9V NiMH akumulátory a keďže je to moja pôvodná konštrukcia tak ju dnes zverejňujem, malé funkčné, reprodukovateľné:

http://blog.3b2.sk/igi/post/9V-nabijacka-NiMH-9V-accu-NiMH-charger.aspx

(09.10.2012 - doplnené aj fotografie)

___________________________________________________________

09.10.2012

 

Dnes tri schémy zdrojov konštantného prúdu - dajú sa použiť aj do zapojenia v predchádzajúcom článku - iniciatíve sa medze nekladú... :

http://blog.3b2.sk/igi/post/Zdroj-konstantneho-prudu-Constant-current-source.aspx

___________________________________________________________

13.10.2012

Dnes článok na tému - Kurvítko=Skurvítko?, vlastne všetci bojujeme s týmto fenoménom našej doby:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Kurvitko-Skurvitko-.aspx
___________________________________________________________

17.10.2012

Bol som na stránkach www.abbuc.de, zdá sa že zase majú problém z hackermi, pretože ak vstupujete do Fóra, tak si vytrvale nárokuje prístup cez meno a heslo, už to tu bolo. Dá sa tam síce dostať ale musíte sa preklikať na niekoľkokrát. Len dúfam že sa mýlim. Mám teraz také obdobie "viacej práce" a tak teraz web má odo mňa pár dní oddych.

__________

Do článku o Velleman K6002 dodaná schéma ako zálohovať mikroprocesor pri výpadku elektriny:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Regulator-teploty-Velleman-kit-K6002-Temperature-controller-1_3.aspx


___________________________________________________________

19.10.2012

Prvý článok na tému disketová jednotka ATARI 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Floppy-disk-drive-ATARI-1050.aspx

___________________________________________________________

25.10.2012

Nefunkčné SIO2SD - ako ho zase spojazdniť ? Postupne pekne krok za krokom, tak ako som si ho zase oživil, treba k tomu pár vecí, treba si postaviť jednoduchý ISP programátor na AVR MEGA32 - ale zase to funguje:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Programovanie-AVR-Mega32-pre-SIO2SD-Programming-AVR-Mega32-for-SIO2SD.aspx

Na toto som si konečne našiel čas po dlhšej odmlke, pretože stále bolo niečo iné ešte viac dôležité a už ma začalo "dvíhať", trošku som si niečo naštudoval a potom som sa do toho pustil. Síce to aj píšem, že je trošku nespravodlivo ten programátor pridelený len k ATARI, samozrejme sa dá použiť aj na iný účel - ja som ho použil na tento konkrétny príklad. Tak isto ak si napálime do procesora program môžeme si postaviť trebárs na univerzálnu dosku sami vlastné SIO2SD a bude to o poznanie lacnejšie ako si to kúpiť cez net hotové - a bude to naozaj výrazne lacnejšie. Chce to len Váš čas a teda rozhodnutie závisí len a len na Vás ...
___________________________________________________________

29.10.2012

Do prvého článku o ATARI 1050 pridaný ďalší popis (základný popis v nemčine), nechcem to trhať na viacero častí. Odkaz na celý článok si nájdete v dátume 19.10.2012.

___________________________________________________________

30.10.2012

Dnes oslavujem narodeniny, ani by som sa o tom nezmienil - nebol extra dôvod (nakoniec je to číslo, ktoré sa pomaly ani neoplatí nahlas vysloviť), keby mi kolegovia neprichystali prekvapenie a tak som krájal a krájal ...

 

 

Nie je Vám tá pizza niečím povedomá ??? Mne teda áno ...

 

ĎAKUJEM !!!

____________________________________________________________

31.10.2012

Pre tých ktorí si programujú AVR procesor existuje výborná pomôcka pre nastavenie poistiek (fuses) na tejto stránke:

http://www.engbedded.com/fusecalc

Zadáte typ procesoru a potom už na stránke konkrétneho mikroprocesoru  zadáte Low a High byte pre poistky. Zobrazia ssa tak ako ich treba napáliť, t.j. už v negovanej forme.

(Odkaz som dal aj priamo do článku na naprogramovanie AVR Mega32-16, tu je to len pre tých čo nepotrebujú čítať pôvodný článok.)

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:48 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: