Vianočné "čriepky" o procesore 6502.

By Administrator at decembra 21, 2017 15:15
Filed Under: Non-Atari

Blížia sa Vianoce a tak je dobré si prečítať pár riadkov o procesore 6502 a jeho rozličnom využití o ktorom sa štandartne až tak veľa nehovorí. Vyložte si nohy a prečítajte si pár riadkov ktoré ak nepomôžu tak aspoň pobavia.

Určite poznáte procesor 65C816 čo je rýchlejšia, 16-bitová verzia procesoru 6502, ale touto verziou sa tu dnes nebudem zaoberať. Procesor 6502 z konca sedemdesiatych rokov je stále živý - Mouser Electronics pridal 8-bitovú klasiku ako modernizáciu WDC (Western Design Center) k svojmu základnému  sortimentu, takže je dostupný vo Veľkej Británii za cenu 4,90£.

W65C02S6TPG-14 - to je jeho súčasný názov - je pinovo a softvérovo kompatibilný so svojim starším predchodcom, procesorom 6502 ktorého dizajn z roku 1975 pochádzal od 2 osôb - Bill Mensch + Chuck Peddle, procesor bol neskôr použitý v prvých počítačoch Apple a Commodore, rovnako ako aj v BBC Micro (upravená verzia 6502C ktorá ma zabudovaný signál HALT je použitá v Atari). Tak ako ostatní členovia rodiny 6502, W65C02S6TPG-14 ponúka rozšírenú sadu inštrukcií a rýchlosť hodín =14 MHz (namiesto pôvodnej hodnoty =1 MHz). Mimochodom, WDC tiež ponúka "virtuálnu" verziu 65C02 : IP jadro určené pre field-programovateľné brány (FPGA).

Zdroj: uk.mouser.com
(Voľný preklad)
___________________________________________________________
No - takže ak niekto túži hnať nejaký svoj výrobok založený na 6502-ke do nebeských výšin tak tu má dokonalý nástroj na zdvihnutie výkonu. Ja sa "patlám" momentálne s procesorom 65C02 na 2.45MHz, takže mám čo doháňať ... a keď som už u tých nebeských výšin pokračujem v tomto kurze naďalej, p
ozrime sa dnes na jednu tému, ktorú som tu ešte nepreberal.

___________________________________________________________
Bol niekedy procesor 6502 aj vo vesmíre ?


 

Z mnohých dôvodov sa prvé verzie procesoru 6502 nehodili pre použitie vo vesmíre, hlavne preto že obsahovali v sebe chybu ktorá spôsobovala "zaseknutie" sa procesoru čo bolo vo vesmírnych podmienkach neprijateľné, tak isto stack neumožňuje nejaké príliš hlboké vnorenie inštrukcií, neexistuje príznak jeho pretečenia. Ďalšie verzie tohoto super populárneho procesoru už mali odstránené drobné bugy čipu a teda aj ich možnosti sa patrične rozšírili. Nakoniec prišlo aj na to že sa samotný procesor predsa len dostal aj do vesmíru.
Satelity obiehajúce na zemi slúžia mnohým účelom, niektoré sú na geostacionárnej dráhe, ale niektoré sú v iných dráhach, ktoré neustále menia svoju relatívnu polohu na miesto na zemi.  Ak chcete nájsť satelit na oblohe, potrebujete vedieť, kde je to v danom okamihu, t.j. treba vedieť  jeho orbitálne parametre a tak isto aj pozíciu pozorovateľa na zemi.  Z toho potom môžete následne vypočítať, na ktorom mieste v danom čase sa pozriete na tento satelit. Na výpočet týchto informácií boli napísané počítačové programy - a niektoré z nich pre program 6502: Programy sledovania satelitov "QuickTrak" a "PREDICT" [1] boli vyvinuté pre model C64.  QuickTrak bol napísaný v BASICu, PREDICT bol napísaný v C a bol zostavený do kódu stroja 6502.

No ale na začiatku je trošku iný nápis, takže pokračujem ...

Práca procesoru vo vesmíre sa zvyčajne líši od práce ich náprotivkov na zemi.  Je to spôsobené špecifickými a neuveriteľne drsnými požiadavkami na ich fungovanie vo vesmíre. Mikrogravitácia nie je hlavným rozdielom oproti Zemi, hlavným problémom je potrebná radiačná tolerancia vo vesmírnom prostredí.  Mnoho radiačných častíc je na Zemi "odtienených atmosférou", ale inak veľmi tvrdo zasahujú do akéhokoľvek zariadenia, ktoré sa nachádza vo vesmíre. Vesmírne počítače používajú špecificky zodolnené procesory a iné komponenty. Do toho patrí mimo iného napríklad špecifické tienenie, ale pri ich výrobe sa používajú aj iné výrobné procesy. (Nižšia frekvencia hodín, výroba masky zo širšími cestičkami, iné podložie čipu a i.)

Ale poďme späť k procesoru 6502. Existujú povesti, že 6502 bol aj v raketopláne, ale zatiaľ sa to nepotvrdilo. Tak isto sa nedá overiť ani to že 6502 bol použitý v družici OSCAR (orbitálny satelit nesúci amatérske rádio).

Zariadenie OPAL - Orbital Picosatellite Automatic Launcher - satelit je študentský dizajn SSDL (Space Systems Development Laboratory) na Stanfordskej univerzite, Stanford, CA.  Nesie šesť rôznych pikosatelitov, z ktorých dva sú odrody "PICOSAT" a - tie skutočne mali v sebe procesor 6502. Tieto pikosaty demonštrovali "základné funkčné prvky nízkoenergetického roja LEO (nízkoobjemová orbita)" satelitov a rádiovej komunikácie medzi nimi.  Procesor bol 6502 od fy Rockwell Science Center a nie sú známe žiadne informácie o špecifickej úprave procesora na toto konkrétne použitie.

Takže nakoniec procesor 6502 predsa len letel do vesmíru!  Dá by sa predpokladať, že samotná veľkosť štruktúry 6502 spôsobuje, že je vo výsledku menej náchylný na vesmírne žiarenie, síce je to len teória (ale vysoko pravdepodobná).

___________________________________________________________

A viete čím je inšpirovaný ARM ? Asi tušíte že BBC predtým na začiatku používala procesor 6502 a teda aj Vy už viete kde sa ARM poznatkami rozbiehal. Celkom zaujímavá a potešujúca informácia.

___________________________________________________________

Linux exploit ktorý používa op kód 6502, link na článok:

A Linux Exploit That Uses 6502 Code | Hackaday

a keď už sme pri Linuxe:

https://elinux.org/images/a/ac/What%27s_Old_Is_New-_A_6502-based_Remote_Processor.pdf

___________________________________________________________

Chcete si postaviť vlastný procesor 6502 a to iba na základných TTL obvodoch ? Ste tu správne:

http://www.baltissen.org/newhtm/ttl6502.htm

Nič zložitého - treba len voľnú 10x Eurokartu (100 x 160mm) každú plnú TTL čipov, no, celkom slušná zábava postaviť si to a vyzerá to na stavbu na dlhšiu dobu ... kto sa nudí môže začať zbierať súčiastky. A pätičky na čipy. Dobré na dlhé zimné večery.

A na týchto stránkach je tam toho podstatne viac ... fakt dobré čítanie.

____________________________________________________

A teraz niečo z iného súdka:


 

V tomto prvom filme Terminator divák vidí svet z pohľadu T-800 niekoľkokrát. Dobre sa pozrite na obrázok - určite ho poznáte - pochádza z filmu Terminator a čože za inštrukcie sa to tam zobrazujú ?

 

 

V dvoch prípadoch je na T-800 HUD je na displeji op kód nejakého procesoru a niektoré webové stránky si dali tú prácu a podarilo sa im analyzovať obsah: Je to kód z Apple-II, a čože je v ňom za použitý procesor? Predsa ide o opcode 6502 !  Prekvapuje ? Ani nie. Terminator riadený 6502 ? Žeby pretaktovaný ??? Wink

_____________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

21. 6. 2018 16:53:30 #

trackback

12_2017 Blog, Notes.

12_2017 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: