New motherboard - ATARI XF551 - by Dropcheck - 3.

By Administrator at apríla 13, 2015 21:20
Filed Under: Atari

NEW ATARI MOTHERBOARD FOR ATARI XF551 BY DROPCHECK

(LENORE UNDERWOOD)

 

Upozornenie - na konci článku sú priložené videá !


 

Prvý obrázok ukazuje použité podklady v ktorých som sedel aby som sa v zapojení vyznal a vedel si to celé zapojiť a rozbehať.  Lenore ma už aj poriadne vyhrešila že som si s tým dal načas, má pravdu, ale fakt som mal iné starosti a mám pocit že to aj tak nevysvetlím a už sa o to ani nepokúšam ... a teda poďme ďalej.

 

 

Tu je na snímku vidieť ako si zapojiť káblik zo základnej dosky do disketovej jednotky, dá sa to aj naopak (ale potom to treba obrátiť naraz na obidvoch stranách !) Ja som to zapojil takto a fiunguje to bez problémov. Disketová mechanika je posunutá dopredu aby bolo vidieť na miesto kde sa prepínajú operačné systémy.

 

 

Potvrdilo sa to čo som čakal -  OS z USA mi nefunguje, mnou napálená EPROM 2764 s 2x OS (pôvodný, pre PAL určený OS a Hyper XF) funguje na jednotku a bez akýchkoľvek problémov. Ak je k dispozícii len základná doska tak treba prepínať OS medzi sebou nasledovne - pre jeden OS je skrat medzi strednými kolíkmi - je to tu na foto.


 

Pre prepnutie na druhý OS sa skrat presunie smerom doľava, to je všetko - nič zložitého Vás nečaká. Samozrejme je možné použiť aj pôvodnú pamäť, len týmito prepnutiami treba zistiť kedy to bude fungovať. Vzhľadom k tomu že sú len 2 možnosti za chvíľu to bude v každom prípade fungovať.

 

 

Takže bez ďalších vecí základná doska funguje pre 2x OS, teda stačí takto zapojiť switch s prepínacím kontaktom.

 

 

Osadil som aj pomocnú doštičku, v ktorej mám prsty aj ja (prihrejem si polievočku ... a aj na inomTongue out), tu je jeden drobný problém - táto prídavná doska nie celkom sedí na potrebné miesto. Rozdiel je tak cca 1.5mm, nie je to veľa ale buď treba do dosky pilníkom urobiť asymetrickú dierku, alebo robiť úpravu na druhej strane základnej dosky, kto to má pochopí o čom hovorím.

 

Ja som to zatiaľ nijako neprerábal, pokúsil som sa to "narvať" na svoje miesto aj tak, v podstate sa mi to podarilo. Pretože tam tiež idú nejaké spoje, radšej som tam pod podložku dal nevodivý podklad - skrat je vec hnusná a vonkoncom pri práci vec nežiadúca ...Laughing


Keď už je to osadené pomocou jumperu som rozbehal jeden z OS, len na testovanie. S podivom mám pocit že to celé hreje menej ako originálna doska, mno, je to môj pocit, asi pomáhajú aj prídavné chladiče ...


 

Aby som to celé vedel rozbehať (ešte som to celé nerozbehal ...) tak multimetrom pískam a pískam, bez toho to nejde. Nechcem to zapnúť a potom pozerať odkiaľ sa zo zariadenia zadymí ...Laughing

 

 

Potom som pripojil 2 kábliky, ktoré majú 2x 4 vodiče, na tejto strane sú zo stavebnice zapojené tie kde je to vždy samostaný konektor, potom na druhej strane sú vždy 2x 4 piny.


 

Problémy:

Trošku ma to potrápilo, pretože 2 piny v jednom konektore nemali kontakt a tak mi to teda nie celko fungovalo, opravil som to a bolo to v poriadku. Vec ktorá nie je v poriadku - jedná sa o prepínač na 2x OS ktorý je na tejto doštičke s displejom, proste tam nie je žiaden kontakt priamo na doštičke displeja (studené spoje - zaujímavé na všetkých 3 vývodoch prepínača smerom na konektor, prepínač sám osebe je v poriadku, prepískané), budem to musieť prepojiť priamo káblikmi, iná oprava tam nie je možná, takže toto nemám momentálne funkčné. Prepínač je proste v lufte, stáva sa.

 

Poznámka:

Neviem, je to zaletované, rozoberať to nebudem, možno je to neprekovené, potom by mohol byť v tom problém.

 

Displej som rozbehal a funguje aj prepínanie čísel disketovej jednotky, len sa nesmie zabudnúť na to, že na zadnom paneli treba prepnúť switche do hornej polohy, potom prevezme predná doska s prepínačom (switcher) prepínanie čísel disketovej jednotky - toto funguje naprosto bez problémov.

 

 

Dúfam že je to na obrázku vidieť ako sú pripojené vodiče v tejto časti aby sa to dalo podľa obrázku zapojiť.

 

 

Doštička, ktorá obsahuje displej čísla jednotky, prepínač D1 až D4, prepínač 2x OS a Reset jednotky.

 

 

Ešte jeden obrázok, dúfam že podľa farby je jasné kde čo kam a ako.

 

 

Pracovné "zátišie".

 

Tak - toto je všetko čo som zase medzitým stihol, celé 2 týždne som nebol cez víkend doma a jednoducho som na to nemal čas. Aj napriek tomu sa snažím si nejakú tú chvíľu pre to nájsť. V tomto stave je to otestované a beží to, teda až na ten prepínač operačných systémov. Na to si ešte musím nájsť čas na opravu, potom ešte budú nasledovať ďalšie veci.

 

Suma sumárum:

Dnes som pri tom sedel 5 hodín aj s textom a úpravou fotografií a videa pre uverejnenie na webe.

 

Teraz už nasledujú sľúbené videá, ktoré jednotku zachytávajú pri práci, pozor, pri videách s rozličnými OS nie je zapojená prídavná doska, pretože zatiaľ mi tam nefunguje prepínač medzi OS !

______________________

Video ukazuje použitie RESETu počas chodu jednotky, slúži hlavne na prepínanie OS v disketovej jednotke ATARI XF551 počas chodu, bez potreby vypnutia a opätovného zapnutia:

Reset_MB_LU.mp4 (3,28 mb)

_____________________________

Video - Switcher - slúži na prepínanie čísla disketovej jednotky ATARI XF551 na prednom paneli, pozor, na zadnom paneli treba obidva prepínače čísla disketovej jednotky nastaviť do hornej polohy !

Drive_switcher.mp4 (3,69 mb)

______________________

Video - použitý pôvodný OS, rýchlosť 19.200 Bd, disketová jednotka ATARI XF551, nahráva sa DOS XE ver.1.00:

OrigoOS_LU.mp4 (5,24 mb)

_____________________________

Video - použitý Hyper XF OS, rýchlosť 38.400 Bd, disketová jednotka ATARI XF551, nahráva sa DOS XE ver.1.00::

HyperXF_LU.mp4 (15,62 mb)

 

Prečo práve DOS XE? Lebo som ho mal poruke ...

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

14. 4. 2015 18:16:07 #

pingback

Pingback from bitsofthepast.com

XF551 Issues Update 2 - Bits of the Past

bitsofthepast.com |

6. 10. 2018 15:52:20 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: