Pamäte 3_5. Memory SRAM.

By Administrator at apríla 14, 2010 22:31
Filed Under: Atari

 

Pamäte SRAM už podľa názvu hovoria, že sa jedná o statické pamäte RAM. Miesto určenia: cartridge, aj ako hlavná pamäť do počítača. Pomocou statickej RAM typu 6264 (8kB) dokážeme urobiť cartridge, do ktorého môžeme ľubovoľne nahrávať obsahy cartridgí a používať ho ako originál 8kB cartridge. Niekedy nabudúce ho popíšem spolu aj zo schémou. SRAM (Static Random Access Memory) je RAM , ktorá uchováva údaje v registroch pozostávajúcich z klopných obvodov, napájanie pre uchovanie dát musí byť trvalé (toto sa týka aj DRAM), na rozdiel od DRAM ale nepotrebujú refresh. Pamäte SRAM potrebujú pre vytvorenie jednej pamäťovej bunky viac konštrukčných prvkov (typicky 6 MOSFET tranzistorov), preto je cena oproti DRAM podstatne vyššia a pamäťová hustota nižšia. SRAM môžu dosahovať vyššie rýchlosti oproti DRAM (typické použitie ako cache), spotreba závisí od taktovacej frekvencie, čím väčšia rýchlosť, tým vyššia spotreba.. U pomalších SRAM bez prístupu (zápis alebo čítanie) klesá napájací prúd na zlomky mikroampér, preto sú vhodné na použitie ako pamäť zálohovaná batériou.

Pretože je dostupných hodne typov pamätí tak som sa rozhodol väčšinu datasheetov stiahnuť a nechávam na čitateľovi aby si potrebné datasheety stiahol sám z webu - ďakujem za porozumenie.

________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:44 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: