Atari 512kB ROMDISK.

By Administrator at júla 10, 2015 07:57
Filed Under: Atari

ROMDISK 512 kb je periférne zariadanie - pochádza z SRN, bol produkovaný pánom menom Klaus Peters. Potom, čo odovzdal niektoré zo svojich projektov ABBUCu, časť jeho zbierky začali opätovne uvádzať k životu. Odhad doby kedy sa začalo zariadenie používať spadá tak na rok 1989 (ha, to sa mi to počíta, keď je to na plošáku vidieť ...)

 

Jedným z jeho najvyhľadávanejších hardvérových projektov bol ROMDISK. ROMDISK je pripojený na Atari XL na paralelnú zbernicu a ponúka prístup k programom prostredníctvom klávesových skratiek, jeho schopnosti sú takého rázu, že sa chová ako disketová jednotka s ochranou proti zápisu. Ak by to nebolo jasné, jedná sa o verziu ROM (EPROM), môžete samozrejme obsah len čítať, nie je možné zapisovať. Obsah sa najprv musí uložiť na jednotlivé EPROM pamäte.

 


Pomocou priloženého software môžete vypáliť svoje obľúbené programy na EPROM a dať ich na tento ROMDISK. Software pre 512kB ROMDISK pre "výrobu" vlastných súborov do EPROM sa volá Burnfile-Generator.
Programy sú pri štarte k dispozícii stlačením tlačidla a teda bez čakania, prakticky okamžite.
ROMDISK má miesto pre max. 8ks EPROM, ktorá môže pojať toľko programov, aký priestor je k dispozícii. Programy môžu byť aj rozdelené medzi viacero EPROM (výhodné). Z maximálnej veľkosti priestoru pre programy = 512kB je jasné že sa používali vtedy dostupné Eprom pamäte o veľkosti 64kByte, t.j. typ 27512.



 

S odstupom času zase sú k dispozícii iné zariadenia, ale vo svojej dobe to bol "zázračné" zariadenie s bleskovou odozvou. Zase raz jedno zariadenie kde nie je k dispozícii schéma - teda a ani hardware. V každom prípade si ale zaslúži zmienku ako jedna z ďalších vyrábaných periférií pre malé Atari. Hardvér vyzerá príjemne, v podstate sú  to len 2 obvody 2 PIA typu 6520, ktoré sú pripojené na EPROM. Vyzerá to tak, že jeden PIA sa používa na 16 adresných liniek pre EPROM a druhý PIA sa pripojí na 8 dátových liniek a 8 ďalších vývodov čipu vyberie potom jeden z 8 rôznych EPROM. (1 kus EPROM mimo (vlastne 9 kus) obsahuje potom vlastné zavedenie programov) ROMDISK je štandartne mapovaný ako zariadenie D2:, ale bolo možné navoliť aj bootovanie z ROMDISKU. ROMDISK pri osadení 6 EPROM mal odber cca 0.4A, takže prosím nezabudnite na to, že zdroj k Atari má povolený maximálny odber cca 1A, t.j, pri používaní ROMDISKU je určite už preťažený (počítač má odber cez 0.6A) a musíte voliť variantu zdroja najlepšie minimálne stavaného na odber aspoň 2A ! Zalievané zdroje sú potom proste na najlepšej ceste k exitu a vtedy nechýba veľa aby ste neposlali do kremíkového neba aj počítač.

 

Podľa najnovších informáciíí je potrebné mať v počítači ROMDISK OS, t.j. upravený OS. Napájanie +5V ide cez PBI zbernicu, pin č.47 tohoto konektoru.

 

Podklady, ktoré pomôžu pri pochopení funkcie zariadenia:

romdisk.pdf (230,26 kb)

romdiskinstallation.pdf (232,09 kb)

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:46 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: