Mazačka Eprom - EREPROM-01. Part 2.

By Administrator at novembra 22, 2016 17:30
Filed Under: Non-Atari

 

Po dlhšej dobe som sa rozhodol k pôvodnému článku o recape mazačky Eprom z dielne firmy Elnec pridať zopár doplňujúcich obrázkov, pretože sa mi v poslednej dobe ozval záujemca o podrobnejšie fotografie a tak teda som cvakal a cvakal.


Foto vnútrajšku EREPROM-01 je po už po recape, teda po výmene pôvodných kondenzátorov za nové. Recap je potrebný, pretože zariadenie je z roku ´92 alebo ´93 a po tých rokoch kapacity pôvodných elektrolytických kondenzátorov sa blížili míľovými krokmi nezadržateľne k číslu 0 a teda zariadenie nerobí to čo od neho tak nejako zákonite očakávame. Ak sa to nepoužíva tak kondenzátory sa neformujú a menia sa na sušienky v pravom zmysle slova. Toto je už tretí repas mazačky čo som v poslednej dobe robil, teraz bežia všetky 3 mazačky ako nové, čiže dá sa to hravo zvládnuť doma aj pri použití neoriginálnych náhrad pôvodných elektrolytických kondenzátorov. Len si dávajte poriadny pozor na trubicu - je krehká a dosť blbo sa potom zháňa, proste aby ste si neurobili namiesto radosti vo výsledku poriadnu škodu.

Ďalšie obkecávačky si už odpustím a idem rovno na fotografie (tam to celé obkecám nanovo):


Pohľad zospodu na ešte nerozobratú jednotku.

 

Vstupný napájací konektor, bacha ! + pól je na plášti, v strede je - pól ! Toto sa vidí len občas, takže som si radšej dal upozornenie na bočnú stenu, je to lacnejšie ... Mazačka Eprom sa napája nestabilizovaným napätím 12V/500mA/DC, toto je dôležité, pretože zdroj musí dodávať počas zapálenia vyššie napätie, je to cca 17V naprázdno. Ak už trubica sveti tak napätie klesne pekne na úroveň = 12V/DC.

 

Tááák a pozeráme sa na vnútornosti, ako som spomenul tu už som urobil recap elektrolytických kondenzátorov, pôvodné kondíky na snímke už nemám. (Na konci článku môžete ísť na pôvodný článok kde sú aj snímky pred repasom takejto jednotky.) Napravo hore je už od steny oddelený napájací konektor. (Bacha, dosť blbo sa ten konektor zase skrutkuje naspäť - trpezlivosť je tu na mieste ...)

 

A dáme si ešte jeden záber na nevybratú základnú dosku.

 

Už "vykuchaná" základná doska.

 

Použitý je výkonový tranzistor KU612 - výroba TESLA.

 

Tranzistor KC238, ktorý prepína zobrazenie LED = Zelená/Oranž. Reálne svieti stále zelená LED a tak pri zopnutí červenej LED je vo výsledku farba nie červená ale oranžová. (Pomocou ďalšieho tranzistora a jedného odporu je možné dosiahnuť taký stav že po zopnutí trubice je farba LED jasne červená - blokuje sa vtedy zelená LED. Toto ale nie je cieľom dnešného článku, takže s tým si nadaný a šikovný jedinec určite poradí aj sám. Ostatní nech to radšej neskúšajú.)

 

Tu je vidieť ako sa dá urobiť recap aj s iným ako originálnymi kondenzátormi. Zase raz prišli k slovu domáce šuplíkové (premerané !) zásoby súčiastok. Proste aj takto mi to tam napokon celé vliezlo a dalo sa to zase zakrytovať ...


Nebola poruke vhodná kapacita ? Nevadí, poskladal som ju z dvoch kapacít
zapojených paralelne. Funguje to tak isto. A na jednotku.


Pri dlhých zimných večeroch môžete skúsiť hádať aké hodnoty majú použité odpory ... (Len tak na okraj, použitý odporový trimer = 680k - je to na predchádzajúcom snímku). Pomocou odporového trimru nastavíme výsledný čas =15 minút. Ja nastavujem 15 minút, čo je dostatočný čas na poriadnu dávku UV žiarenia. Takú dávku čo naozaj určite vymaže Eprom pamäť. Ak nestačí 15 minút tak sa jedná o problematickú Eprom alebo je výrobca Made in CCCP, tak tam treba zvyčajne skutočne "konské" dávky UV žiarenia, sám mám skúsenosti že pri 2kB Eprom ruskej výroby niekedy nestačilo horské slnko na plné pecky po dobu 40 minút ... a pritom tak z 30cm (chladené zboku ventilátorom ...) zase je jasné že sa to dalo prepísať len zopárkrát (stačili potom na to prsty jednej ruky). Našťastie táto mazačka je k Eprom pamätiam omnoho prívetivejšia a nehrozí prepálenie samotného podkladu na ktorom sú uložené pri mazaní.. (Hi.)

 

Diódy pri vstupnom konektore.


Ja som si pridal na toto miesto ešte jeden tantal.


Pohľad na dosku plošného spoja, pravá strana - tlačítko,
pod ním dvojfarebná LED.


Pohľad na dosku plošného spoja, ľavá strana.

 

Celkový pohľad na dosku plošného spoja zo strany spojov.

 

Pre záujemcov je tu link na pôvodný prvý článok o mazačke Eprom, ktorý som už pred časom napísal:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Oprava-mazacka-Eprom-EREPROM-01.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:11 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: