02_2014 Blog, Notes.

By Administrator at februára 02, 2014 07:50
Filed Under: Blog

Február - hmm,  aby zase nebol víťazný - zvolebnieva sa.

____________________________________________________________

02.02.2014

Objavil som v časopise Happy Computer ročník 1984 jednu neuveriteľnú pikošku, tak ju tu uverejňujem. Keď som to videl najprv som si myslel že zle vidím. Nakoniec som objavil ešte jednu vec, tiež som ju sem pridal:

http://blog.3b2.sk/igi/post/525-floppy-disk.a

____________________________________________________________

03.02.2014


Ako som sa vŕtal a pritom huboval v počítači (notebooku, Macbooku), alebo nazvite si to ako chcete, proste sa pitval von invertor a dával sa tam druhý, moja prvá skúsenosť z MACom. Komu sa to nepáči a myslí si že je to jednoduchá záležitosť na konci článku uvádzam originálny návod ako na to - na rozobratie je potrebných 47 krokov (bolo ich nakoniec ešte viac, pretože sa čistil ventilátor a dávala sa nová pasta na čipset a na procesor), takže celá sranda aj s následným poskladaním vyjde na vyše 100 postupných krokov. Síce to píšem aj v článku, jeden krok je trebár vybratie 3-4 šróbov, takže v tomto ponímaní pri rozložení na drobné by to bolo aj pár sto krokov, iná filozofia, iný princíp ...

http://blog.3b2.sk/igi/post/Mac-Book-Core-2-Duo-Inverter-Replacement.aspx

______________________________________________________

04.02.2014

Dnes by som tu uviedol dve fotografie, ktoré by mali byť známe všetkým 8-bit ataristom.

Na prvej fotografii je Frank Ostrowski - autor TurboBasicu pre 8-bit Atari (foto je tak z roku 1985, kedy ten TurboBasic uverejnil).

Dodatok 13.02.2014 - a je aj autor GFA Basicu, to je zase povedomé majiteľom rady ATARI ST.


 

Na druhej fotografii je Rob Hubbard, "hudobné eso" na počítačoch tej doby (8-bity):

 


Ten kto sa aspoň trošku vážnejšie s Atari zaoberá určite obidve tieto mená pozná a tak naozaj už nebudem sem dávať nejaký ďalší komentár.


______________________________________________________

05.02.2014

ATARI XF551

Dnes to bude o zabudovaní dvoch operačných systémov do tejto jednotky, pôvodný OS a OS HYPER XF-ROM. Ako na to - čítajte v ďalšom pokračovaní:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-6.aspx

__________

Prekvapenie - hodil som článok na web - dnešný, neprešlo 15 minút a už je tam hodnotenie, teda to je rýchlosť ... to som nečakal ani ja.
_______________________________________________________

06.02.2014

Blížia sa dve veľké akcie - najprv na budúci mesiac bude Forever 2014 v Hornej Súči, týka sa všetkých maníkov na starých 8-bitových strojoch bez ohľadu na príslušnosť k tomu ktorému výrobcovi zariadenia.

O mesiac neskôr nasleduje Atariáda 2014 v Olomouci, toto je už špecifická záležitosť ataristov a sú tam stroje od najmenších a najstarších až po posledné najväčšie a najrýchlejšie vyrábané ATARI stroje.

Takže kto bude mať čas, zabezpečte si ubytovanie a v danom čase už na akcii nažhavte svoje monitory a tiež staré počítače - smer je jasný (nemyslím tým politickú stranu) ....

__________

Dnes ešte doplním jeden vtip, ktorý koloval v období, keď Jack Tramiel prevzal ako bývalý šéf firmy Commodore konkurenčnú firmu ATARI:

 

 

___________________________________________________________

07.02.2014

Atari XF551

používa oscilátor o netypickej frekvencii 8.3333MHz, čo urobiť ak sa pokazí a náhradný diel sa dá zohnať až za oceánom ... musíme si narýchlo pomôcť sami. Predkladám jedno možné riešenie:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Ako-ziskat-83333MHz-How-to-get-83333MHz.aspx

_____________

Opravené objavené chyby v zapojeniach v počítačoch rady XE a XL, stačí si nanovo stiahnuť schémy - prevzaté priamo od p.Sobolu.
___________________________________________________________

08.02.2014

ATARI XF551

V dnešnej časti "nekonečného" seriálu o prerábke ATARI XF551 to bude o vypnutí režimu Write Protect, potom dokážeme zapisovať aj na prelepené diskety, proste dokážeme túto ochranu vypnúť - má to svoje výhody. A tie prevažujú nad jednou nevýhodou - že tú disketu môžeme omylom prepísať - preto je tam aj indikácia červenou LED, ktorá na to že disketa sa dá prepísať upozorní:.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-7.aspx

____________________________________________________________

11.02.2014

ATARI XF551

 

Density senzor - vecička, ktorá mala byť v tejto disketovej jednotke od začiatku. Potiaž je v tom, že s ním nevie robiť pôvodný operačný systém, treba použiť OS HYPER XF-ROM. (Preto mám radšej obidva operačné systémy k dispozícii, ale spokojne používam na 99,9% HYPER XF-ROM.) Ako si túto potvorku zabudovať do disketovej jednotky je cieľom dnešného pokecu. Dosť bolo rečí, nasleduje odkaz na článok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-8.aspx

____________________________________________________________

12.02.2014

Začnem zoširoka - pred pár dňami som potreboval napáliť niekoľko kusov Eprom pamätí. Povedal som si - žiaden problém, mám starý mininotebook Compaq 486SX-33MHz s paralelným portom, programátor je ten čo som uverejnil (je tu na blogu aj zo schémou) - link:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Programator-Eprom-Eprom-programmer.aspx

Povedal som si - aký problém, za chvíľu to bude hotové ... Figa borová, notebook sa po vyše 20 rokoch rozhodol odporúčať do kremíkového neba a musel som špekulovať čo na to naprogramovanie použijem. Software je taký (beží pod DOS-om), že na rýchlych strojoch proste nezbehne niečo pri teste čo v slučke pošle cez paralelný port von do programátoru a nanovo to skúša dovnútra prečítať, proste na rýchlych strojoch to ani nepípne a pošle hlášku že nezdetekoval paralelný port a je použitý neznámy počítač. Finíto ! a ďalej sa nebaví. Pred časom som si zohnal tiež už starší notebook Toshiba 4000CDT, má paralelný port, procesor je Pentium II-233MHz, takže sa zdalo že problém je vyriešený. Nebol. Aj táto potvora je totiž ako sa ukázalo na pôvodný software príliš rýchla ... To už bol aj na mňa priveľa. 233MHz nie je predsa žiaden rýchlostný zázrak. Skúsil som vliezť do Biosu notebooku. Toshiba to má riešené všelijako a najprv som skúšal všetky možné kombinácie a tiež aj samostatné tlačítka, ale nič nepomáhalo. Po pol hodine ma napadlo rozobrať klávesu Esc = Escape, vyčistil som ju a nanovo poskladal. Potom som stlačil Esc + som zapol napájanie. Bum ! - výpis na obrazovke stlač F1 a bol som v Biose ! Blbé tlačítko ... no, ale som aspoň o kus ďalej. V Biose našťastie existuje položka, ktorá dokáže prepnúť procesor na nižšiu rýchlosť, neviem nemeral som to, odhadujem to na hodnotu cca 166MHz - a po spustení software program vidí programátor ... uff !!! A tak som programoval Epromky, konečne. Občas je to nekonečný príbeh keď sa niečo zasukuje a a nie a a nie s tým pohnúť. Ale malo to dobrý koniec.

________________

HI-SPEED OS:

Jedna z vecí čo som naprogramoval do Eprom bol aj HI-SPEED OS pre ATARI.  Čo je HI-SPEED OS ?

 

Je to proste pôvodný operačný systém pre ATARI XL-XE, ktorý je opatchovaný tak, že pôvodné rutiny na prácu s disketovou jednotkou sú nahradené vysokorýchlostnými rutinami. A je to sakra poznať. ATARI XF551 s novým HYPER XF-ROM si s HISPEED OS v ATARI rozumie - fičí to ako besné na plné pecky. Pretože mám jeden zo strojov (ATARI 800XE prerobené na 320kB RAM a mám tam aj prepínač na 2x operačný systém) prerobený na možnosť 2x OS, tak som proste zobral jednu Eprom typu 27256 a napálil som tam pôvodný operačný systém ATARI XL-XE a dal som tam aj HI-SPEED ROM. HI-SPEED ROM má ešte jednu príjemnú "fičúrku" - má urobený studený RESET pomocou kláves Shift+ Reset, tiež sa to občas hodí. Včera som to skúšal asi na 20 disketách, nebežal mi pod HI-SPEED OS iba jeden nemecký program. Takže kompatibilita je skutočne dobrá. Stačilo prepnúť na pôvodný OS (v počítači) a spokojne sa to natiahlo a bežalo. Odporúčam vyskúšať, je to naozaj zaujímavé. Zase raz ak si nájdem čas napíšem ešte o tom pár riadkov v samostatnom článku.

 

Podporované zariadenia:

- Ultra Speed (Happy, Speedy, AtariSIO/SIO2PC/APE, SIO2SD, ...)
- 1050 Turbo

- XF551
- Warp Speed (Happy 810)

 

Uvedenú vec aj s návodom ako si opatchovať operačný systém nájdete tu:

http://www.horus.com/~hias/atari/


Keby s tým mal niekto problém, napíšte pošlem Vám súbor na napálenie.

_______________

P.S:

Neskoro večer som to pripojil na SIO2PC - jedna disketa Single 90kB - na pôvodnom OS kopírovanie a následné spätné nakopírovanie tvalo 85 sekúnd. Na HI-SPEED ROM to celé trvalo cakumprásk 35 sekúnd. A to som ešte nemal odpojené kondenzátory priamo na počítači, ktoré znižujú dosiahnuteľnú rýchlosť - inak sa dá vyliezť až na dvojnásobok mnou dosiahnutej hodnoty - teraz 57600, čo je trojnásobok pôvodnej hodnoty, ktorá je normálne rovná 19200.

________________________________________________________________________________

13.02.2014

Síce je dnes 13-teho, ale nie je piatok, takže môžem uverejniť ďalšiu vec, jedná sa o použitie joystickového portu na malom ATARI  pre nejaké drobné riadenie.

Poďme na to:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-control-joy-port.aspx

________________________________________________________________________________

14.02.2014

Mám jednu nemilú zprávu - schéma disketovej jednotky ATARI XF551 tak ako koluje po Internete je nefunkčná. Včera večer som sa hrabal v schémach a konečne som si našiel čas a začal študovať schému ATARI XF551. Sú tam bugy, ak by ste to stavali elektroniku podľa tej schémy tak to v živote nepobeží. Smutné, ale reálne. Dnes je práve 21 rokov čo tá  schéma bola nakreslená (symbolické), pretože je ale v nej veľa chýb, tak som ju u seba stiahol - pokiaľ ju neprekreslím do reálnej a správnej podoby. Udivuje ma, že za tie roky si tie bugy v schéme nikto nevšimol ...


Ja som si to všimol včera preto, lebo som si chcel niečo overiť, pri doterajších prerábkach som schému vôbec nepotreboval, pretože sa potrebné veci dali vysledovať priamo na doske. Ak by som bol nútený niečo opravovať tak by som na tie bugy prišiel už dávno ... takže sa ospravedlňujem za to, že som mal tak dlho zavesenú zlú schému zapojenia.

Akonáhle si nájdem čas tak tú opravenú verziu okamžite zavesím na web.
________________________________________________________________________________

15.02.2014

ATARI XF551

Dnes symbolicky uvoľňujem článok tak, že som 200km mimo Bratislavy - a teda robím to cez Internet, zajtra po návrate domov uverejním tú opravenú schému XF551, ale už sa budem venovať dnešnému článku - je to senzor indexového otvoru - teda jeho obojstranná verzia. Je to zaujímavé tým že to potrebuje iba 2 súčiastky a to uznáte sami nie je nejaké ohromujúce číslo - a beží to výborne. Ako na to, je cieľom dnešného pokračovania:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-9.aspx

Vlastne je to záver prerábky, posledná časť čo bude nasledovať už potom len popisuje veci ktoré som nakoniec v reále nepoužil.

P.S: síce aj normálne to uvoľňujem cez web, ale server mi reálne trčí v Bratislave, takže to predsa len robím na kratšiu vzdialenosť ...

________________________________________________________________________________

16.02.2014

Uverejňujem už opravenú schému ATARI XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Chyby-v-scheme-ATARI-XF-551-Bugs-in-circuit-ATARI-XF551.aspx

________________________________________________________________________________

18.02.2014

ATARI XF551

 

Záverečná časť - čo som nakoniec vo výsledku ani nepoužil, ale ak niekto bude špekulovať ako na to inak - aspoň bude mať inšpiráciu ...

http://blog.3b2.sk/igi/post/Repasovana-ATARI-XF551-recondition-10.aspx

A ja si konečne na chvíľu od disketových jednotiek dám pokoj ...

_____________________________________________________

25.02.2014

Nejaké čítanie o veciach pre ATARI (publikované pred 20 rokmi):

http://blog.3b2.sk/igi/post/Rambit-Turbo-Tape-Tangles-XF551-problems.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:47 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: