02_2021 Blog, Notes.

By Administrator at februára 04, 2021 08:29
Filed Under: Blog

04.02.2021

Situácia sa nezlepšuje - aj napriek tomu že sa už dávno mala prejaviť ďalšia atómová bomba /ála IM/. Neprejavila, tak premiér navrhol nový plán - masové rodičovstvo. Pekné, akurát mať myšlienky na rodinu potrebuje mať kľud, životné istoty a hlavne zdravie. Presne všetko to, čo tu nie je zďaleka zaručené - aj vďaka blbým rozhodnutiam vlády.

Len si tak hovorím, či by sme nemali mať možnosť SMS-kou zakázať členom vlády chodiť do parlamentu ...

__________

Z iného súdku:

Príjemnejšia správa - za 2 týždne pristane sonda Perseverance na Marse.

 

foto:https://mars.nasa.gov

____________________________________________________

13.02.2021

Chcel som napísať dnes ráno že mám týždeň blbec - a potvrdilo sa mi to pred chvíľou - kedy sa mi podarilo stúpiť v obývačke na okuliare - na strakatom koberci takže som nemal šancu ich zbadať. Ako sa dostali na zem tak to neviem, akurát ma to rozhodne nepotešilo. Ešteže majú pevný rám, už som ich dostal zase do životaschopného stavu, zlaté kombinačky ... Proste na čo som tento týždeň siahol tak buď nefungovalo, alebo prestalo fungovať, som z toho "vytešený" až až. Zoberiete počítač SBC6502, posielate údaje, nič, absolútne nič som na doske rozumne nenameral, zmenil som čip 8255A, aj tak dtto. Pritom stroj zaručene funguje mám odozvy na Hypertermináli ... Zmením merák, stav aj tak pokračoval. Vypnem to, dám tomu 10 minút a skúsim znova, všetko funguje, stavy sa zrazu dajú odmerať. Hlava neberie čo sa to deje. Napísaný program, doteraz fungoval - včera - v krokovacom režime všetko funguje, ak odstránim krokovanie tak síce vypisuje že je všetko O.K., ale na výstupe sa nič nedeje. Fakt je takéto obdobie stavom na prd (kopírujem stav spoločnosti ?) a včera sa mi aj napriek úmornej snahe rozbehať program nepodarilo. Znechutilo ma to natoľko že uvedenú sekvenciu programu ktorá sa skladá z niekoľkých subprogramov prepíšem na jeden jediný subprogram, tak uvidíme, ale počká to do pondelka. Pritom tuším že tu problém nie je, ale aj tak túto zmenu prevediem.

_______________

Z inej oblasti:

Tento víkend chystám vrátiť balík literatúry, ktorý chcem poslať dex-ovi, zapožičal mi svoje Atari spravodaje, sú tam chýbajúce čísla ktoré som nemal - teraz ich mám oskenované a pridávam mu do zbierky aj moje spravodaje z Olomouca (tie tam nemá), u neho budú naozaj v dobrých rukách. Uverejniť ich nemôžem - a pritom aj tak sú na webe dostupné.

Takže dex, ešte raz veľká vďaka za nezištné poskytnutie literatúry !

___________________________________________________________

15.02.20201

Tak som chybu v novej verzii programu pre programátor našiel - stačili 2 dni oddychu a tým pádom aj vyčistenie si hlavy, opravené. Jeden preklep a obsah jednej jedinej premennej bol v háji. Dnes mi to zabralo asi 10 minút než som chybu našiel. A keď som sa v tom vŕtal tak som kompletne prekopal časť čo mala na starosť zápis. Doteraz to išlo cez niekoľko podprogramov, teraz je to iba jediný. Zdá sa že týždeň "blbec" je konečne za mnou, nakoniec je už pondelok ! Wink

___________________________________________________________

16.02.2021

Zverejnený video manuál pre programové vybavenie v.1.04 pre programátor PROM 74188 na SBC6502:
SBC6502 - 47 - PROM 74188 - video manual for program v.1.04

____________________________________________________

21.02.2021

Tak medzitým sonda na Marse šťastne pristála, my sa zase nešťastne boríme pomaly rok s naším skutočne nevydareným premiérom. Tie jeho nápady stoja naozaj za starú bačkoru - presne takú istú výslednú hodnotu majú aj jeho statusy na Facebooku.

Balík Dexovi pred pár dňami odoslaný. Zážitok na pošte, tá je svojou funkciou možno niekde v 18.storočí, ale prežil som to - síce s pocuchanými nervami, síce s vyšším tlakom, ale nakoniec som to rozdýchal. Možno som ja chybný, ale sprievodka k balíku ktorú som si vyžiadal na jednej pošte nefunguje ak balík na druhý deň podáte na inej pošte o 500m inde - na tých sprievodkách majú iné čiarové kódy, jednoducho to čítačka na konkrétnej pošte nezoberie. A vypisujete sprievodku nanovo. Potom zase osoba za priečinkom všetko otrocky ručne prepisuje zo sprievodky do počítača. To sú služby 21.storočia ...

___________

Nasleduje zverejnenie programového vybavenia - v.1.04 pre počítač SBC6502 a programátor pamätí PROM 74188, je tam dosť veľa zmien a pribudlo viacero vecí:
SBC6502 - 48 - PROM 74188 - program v.1.04 - + adresy programu.

____________________________________________________

22.02.2021

Kúpil som si malé NAS-ko a to Zyxel  NSA-325, teraz som ho rozbehal. Tento víkend som sa mu venoval a následne som ho osadil 2x 2TB diskami (Raid-1). Čo som zistil ? Beží to výborne, akurát je dobré disky pred použitím vyčistiť. Na jednom disku boli 4 partície (bežal predtým pod W10) a s tým si toto staršie NAS-ko neporadilo. Takže preformátoval som disky na NTFS pod Win7 a osadil, potom to už išlo ako víno, NAS-ko si už potom s diskami urobilo čo bolo potrebné. Natiahol som tam svoje dôležité veci (cca 400GB) a hotovo, tak som spokojný. Možno to nie je výsledne najrýchlejšie riešenie ale bolo to kúpené naozaj za babku a funguje na jedničku, na domáce použitie to stačí. A je to malé, nezaberá veľa miesta.

 

NAS Zyxel  NSA-325

___________________________________________________________

24.02.2021

Jedno číslo časopisu pre fanúšikov HP95LX a inej DOS-ovej hávede:
The HP Palmtop Paper Fall 1991.

____________________________________________________
25.02.2021

Vo verzii 1.04 programového vybavenia pre PROM 74188 je možné urobiť drobné zmeny na vylepšenie v zobrazovaní bitového analyzátoru. Ak to chcete zmeniť tak potrebné zmeny v niektorých riadkoch sú uverejnené priamo v pôvodnom článku z 21.02.2021.

___________________________________________________________

26.02.2021

Ďalšie číslo počítačového časopisu zamerané na Palmtopy od HP:
The HP Palmtop Paper JAN/FEB 1992.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 2. 2021 8:39:57 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: