03_2012 Blog, Notes.

By Administrator at marca 04, 2012 22:30
Filed Under: Blog

05.03.2012

ATARI

Máme tu už pár dní marec, čiže zima by pomaly mala končiť – aspoň papierovo. Za necelé dva týždne majú osembitoví nadšenci svoj deň  „D“ -  Forever, je to už 13.ročník a je to tu u nás. Aj ja sa teším, je to taká oáza nadšencov a človek sa aspoň na chvíľu zastaví v dennodennom zhone. S kolegom Lotharekom z Poľska som sa dohodol, že mi prinesie jeden zo svojich výrobkov. Tak si teda na to počkám a ak to budem mať v ruke tak to rozhodne popíšem bližšie.


Ešte jedna drobná zmena, nejako to tu už nebudem deliť na ATARI a veci iné, bystrý čitateľ to určite rozpozná ...

 

_______________________________________________________________________


Voľby sú za necelý týždeň a aj keď sem politiku nemiešam predsa len dnes poruším svoje pravidlo, pretože ho dnes trošku musím nedodržať. Komunikujem (skôr som komunikoval) s jedným bývalým ataristom (už je na dôchodku, robil úžasné veci k ATARI, dokonca ma požiadal o adresu že mi pošle nejaké veci čo robil začiatkom 90-tych rokov obsahy cartridge, nejaké technické fičúrky atď.). Príma, potešil som sa, predsa len zase niečo ostane aj pre ďalšie generácie, je nás dnes už ako šafránu ... Chyba, tešil som sa predčasne, za pol roka som mu poslal asi 4 maily s tým, že mi teda môže nejaké podklady poslať. Odpoveď ? Najprv že má chuť vstúpiť do politiky, že ho to nesmierne zaujíma. Rešpektujem to, je to jeho slobodná voľba, ale ak sa nemýlim písal som si o veci k ATARI. Tak som  to teda po čase skúsil nanovo a nová odpoveď - prišla, ale len v podobe priloženej prílohy otvoreného listu premiérke Radičovej, zvíťazila politika na 100%. Tak neviem, uverejním, dostanem žiadané? Nejako sa ten svet spolarizoval,  ja sem ale politiku viac ťahať nebudem. Škoda pre všetkých okolo a aj pre nás zúčastnených - viac sa s tým už nebudem zapodievať. Už som v takom veku že si aj ja vážim svoj čas a nielen svoj. Na svete sa premrhalo šancí a šancí, toto bola len jedna z nich.

__________________________________________________________


Iný príklad zo súčasnosti:


Pred vyše 20 rokmi vyšla jedna pekná kniha o programovaní na viacero typov 8bitových počítačov, v slovenčine. Vyhľadal som autora (je to dnes už vyskoškolský profesor), poslal som mu mail či by mu vadilo ak by sa kniha oskenovala  a uverejnila na webe. Dostal som veľmi milý mail ktorý ma potešil – žiadne výhrady, poprial mi chuť do práce. Ešte to nemám hotové, ale bude sa na čo tešiť.

____________________________________________________________

Nasleduje výmena hardiskov v ďalšom notebooku Siemens Amilo Xi2550:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Notebook-Siemens-AMILO-Xi2550-vymena-hardisku.aspx

________________________________________________________________________________

07.03.2012

Jedno malé NSáčko, od ZYXELU, behá ako hodinky:

http://blog.3b2.sk/igi/post/2BAY-NSA320-Power-Media-Server-ZYXEL.aspx

_____________________________________________________

09.03.2012

Pekný článok o ATARI, tento blog stojí za to čítať priebežne, je tam toho omnoho viacej ako sa zdá na prvý pohľad:

http://switch2mac.blog.zive.cz/2012/03/jednim-slovem-atari/

_____________________________________________________

13.03.2012

Síce sa už opakujem, ale pripomínam rýchlo sa blížiaci sa termín akcie Forever, ročník č.13, na stránku usporiadateľa sa dostanete kliknutím na obrázok:


Top slovenská udalosť v oblasti 8bitov s medzinárodnou účasťou - zase uvidím známe tváre a teším sa na nové informácie. Hodlám tomu venovať tento rok viac času a pokúsim sa zastaviť v tom dennodennom zhone. Dúfam že z kolegovia z Čiech prídu v najsilnejšom zložení. Takže ak aj Vy budete mať čas a 8bity sú Vašou srdečnou záležitosťou zastavte sa, stojí to za to.

_____________________________________________________

16.03.2012

Tak mi zase raz nedalo a pálili ma prsty niečo zbastliť - povedal som si že by bolo dobré postaviť zdroj 0-20V, zvolil som túto konštrukciu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Napajaci-zdroj-0-20V1A-Power-supply-0-20V1A.aspx

 

Aké bolo moje prekvapenie keď som zdroj postavil, regulácia napätia - perfektné, regulácia prúdu nefunkčná. Tak som teraz nad tým 24 hodín bádal a zdroj už funguje ako má. Je tam potrebná zmena 3 odporov (v jednom prípade je odpor 100x menší !, v druhom cca 3x menší a v poslednom prípade je 2x väčší) v zapojení a šlape to ako hodinky. Išlo mi nastaviť prúd aj na hodnotu 1.5A, bez problémov, len potom bacha na poriadny chladič ! Fakt ma prekvapuje že by to malo dobre pracovať podľa originálnej schémy, mám pocit že bez uvedenej mojej úpravy to nebude fungovať (prúdová ochrana s originálnymi hodnotami proste blbne). Tak som si posedel nad datasheetom LM(uA)723 a keď som si to dal všetko dohromady tak vznikla potrebná úprava. Neviem či je to tým, že mám k dispozícii LM723 a nie uA723, ale aj tak sa mi to nezdá že by medzi tými švábmi boli až také rozdiely. Keď sa vrátim z Foreveru tak napíšem článok aj s prekreslenou schémou, mal som totiž k dispozícii trafo po mojej rozobratej ERS-50, to je síce na 1x 29V/2A a 1x 9.3V/0.2A, ale medzitým už nemáme 220V, ale 230V a tak sa aj mierne zdvihlo výstupné napätie -  napríklad z 9.3V to išlo na 10.5V, keď som to cez Graetz usmernil, tak som tam mal iba 12.8V a to ešte bez záťaže. Pretože pomocné napätie by malo mať cca 15V jednosmerných, tak to som riešil jednoduchým zdvojovačom napätia a za tým nasledoval čip LM7815. Ten kto má na pomocný zdroj aspoň 12V striedavých tak ten potom LM7815 nepotrebuje. Už sa nebudem rozkecávať, bude to na schéme. Je to dané tým, že malé trafáky po usmernení majú výstupné napätie pri nízkom odbere spokojne okolo 20V. Ja som iba chcel využiť len ten jeden trafák a nechcel som tam prikladať ďalší - preto ten zdvojovač.

Takže ak ste ten zdroj náhodou postavili a nadávate na neho - následná oprava ho na 100% zfunkční do želateľnej podoby. Ešte tam chcem vyskúšať aj nejaké vecičky navyše, takže chcem skúsiť či by to nebehalo s prepínačom ako zdroj 0-20V a 10-30V, všetko s prúdovou ochrano na 1A. Ďalej by som tam chcel dať aj jednoduchú indikáciu limitácie prúdovej ochrany. Teraz keď som si to celé dôsledne naštudoval sa mi tento zdroj pozdáva čoraz viacej.

Dajte mi teda teraz pár dní, Forever je teraz najdôležitejší ...

__________________________________________________________

 

Dôležité upozornenie pre návštevníkov Foreveru !!!

15.25 - ako som práve zistil je zmena miesta konania Foreveru ! Je to o niekoľko sto metrov inde, kliknutím na obrázok sa zobrazí mapa:

 

___________________________________________________________

17.03.2012 - 21:02

Včera večer som vyrazil z Bratislavy do Štúrova, prenocoval som tam, ráno o 07.45 som štartoval na Forever. Cesta trvala skoro 3 hodiny, ale bola to pohodová cesta, takže všetko je v poriadku. Po príchode na nové miesto Foreveru (o cca 11.00) som zistil, že zase je na mieste "tvrdé jadro", proste skalní. Do poobedia sa nás nazbieralo dostatočne na to, že sála sa postupne zaplnila. Ataristi - Fandal, Krupkaj, Bob!k, Zdeňek, Bohdan a ďalší, Spektristi, CPC Schneideráci, bratia Bórikovci - PMD, zastúpený bol aj Sindikat, boli aj Commodoráci z Maďarska a z Nemecka, nechýbali ataristi z Poľska tak ďalej a tak ďalej, ak som na niekoho zabudol - ospravedlňujem sa.  Dnes som strávil pár hodín rozhovormi s ataristami a tak mám z dnešku veľmi dobrý pocit, jednoducho je to správna partia. Ja som netrpezlivo čakal na Lothareka, nakoniec prišiel na motorke presne o 15.30 - práve keď som sa chystal že už odídem - ešte som išiel  narýchlo do Dubnice n.Váhom, nakoniec som vypadol z Dubnice o 19.00, doma som bol okolo 20.30. Lotharek mi priniesol z Poľska  - KMK / JZ + 2.0 with 2 gigabytes hard disk, perfektná kvalitná doska plošných spojov. Že tento interface  nie je žiadne orezávatko potvrdzuje 28 použitých  integrovaných obvodov v prevedení SMD na jeho doske ... V dnešnej dobe kapacita disku 2GB asi vzbudzuje úsmev, ale je to nový nepoužitý disk a na malé ATARI je tam niesta až, až. (A mám doma nepoužitý rovnaký disk 2GB - zase domáce zásoby, teraz sa to ako rezerva hodí.)

Nové miesto je celkom vhodné, dokonca aj ubytovanie na noc bolo k dispozícii. Od Fandala mám skopírovaný jeho archív, celkom slušná veľkosť, ešte raz sa mu chcem za to poďakovať. Na dnes stačí, budem končiť, zajtra sa pokúsim byť menej stručný a dodám aj nejaké obrázky a video z akcie.

Od včera večera mám za sebou po cestách vyše 570km a teda teraz idem "vypnúť".

___________________________________________________________

19.03.2012

FOREVER 2012 - 13.ročník, popis akcie, fotografie, videá z akcie, všetko na nasledujúcom odkaze:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Forever-2012-XIII.aspx

 

____________________________________________________

21.3.2012

Na požiadanie som stiahol Fandalov archív, prišlo tam k nedorozumeniu a teda snažím sa to napraviť. Dúfam že už som si to cez maily vybavil a bude to v poriadku. Mal som si to ešte predtým preveriť, chyba bola na mojej strane.

Stále pracujem na tom zdroji, ešte sú tam ďalšie drobné úpravy, indikácia prúdovej limitácie LED-kou pracuje výborne.

___________________________________________________________

23.03.2012

Dnes je 2. výročie založenia blogu, oslavovať nie je čo, je to len púhe skonštatovanie skutkového stavu, život ide ďalej. Len sa sám divím že už idem do 3.ročníka. Zatiaľ ma to baví, času je ale menej a menej, s tým sa v dnešnej dobe asi pasuje každý. Návštevnosť za rok (od 23.03.2011-23.03.2012 - priemer návštev je skoro 14900, počet navštívených stránok - cez 44000, z 86 štátov).

___________________________________________________________

26.03.2012

Na tomto linku (sk) je informácia o prevedení 100 retro hier ATARI priamo firmou ATARI na iPad:

http://www.ipadblog.sk/2011/04/09/100-retro-hier-atari-pre-ipad/

Viem že to nie je až taká novinka, ale osobne som o tom nevedel, možno ani Vy ... je to proste pre tých čo majú tieto staršie hry radi a majú k tomu zodpovedajúci nový hardware a teda potom môžu pariť a pariť. Aplikácia je robená univerzálne pre iPad, iPhone a iPod Touch, takže si ju v rovnakej verzii môžete stiahnuť na ktorékoľvek z týchto zariadení, problém je pri tých menších s ovládacími prvkami, ale za pokus to asi stojí.

_______________________

Dnes ma pobavil Fandalov komentár na jeho blogu o Foreveri, bol na 1-ku!

_________________

Dnes ešte pridávam konečne ten modifikovaný zdroj 0-20V/1A s viacerými možnými úpravami, dúfam že si ho niekto postaví a bude s ním spokojný tak isto ako som s ním spokojný aj ja:

(Ja som si ho nakoniec postavil až do rozsahu 30V)

http://blog.3b2.sk/igi/post/Zdroj-0-20V1A-power-supply-0-20V1A-0-30V1A.aspx

Bol síce dokončený presne na 2.výročie založenia blogu, ale ešte bolo treba k tomu aj niečo napísať ... urobiť fotografie atď.

___________________________________________________________

27.03.2012

Raketovo sa blíži ďalší termín pre ataristov, na stránky Atariády sa dostanene priamo kliknutím na obrázok:


 

Zoznam prihlásených sľubuje zaujímavé stretnutie a je to čiste ATARI session, čo je hodne zaujímavé.

______________________________________________________________________________

30.03.2012

Taká hóooodne stará, fúzatá pikoška, 8bit ATARI a vesmír ?

Áno, skutočne kedysi ATARI 800 (128kB RAM) pracovalo priamo v NASA ... ďalšie technické podrobnosti sú už priamo v článku, časopis ANTIC, číslo 5/1989:

ATARI_NASA.pdf (146,26 kb)

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:49 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: