03_2020 Blog, Notes.

By Administrator at marca 01, 2020 09:07
Filed Under: Blog

01.03.2020

Voľby za nami, snáď to bude smerovať k lepšiemu. Ten čo chcel vyhrať nakoniec v noci neprišiel, pripomína mi to Vladimíra pred rokmi. Po 12 rokoch usadení funkcionári musia uvoľniť zabetónované miesta, sakra to bude bolieť ! Tááááák, politiky stačilo.

_______________

Poďme na 11-te pokračovanie čriepkov o Atari:
Atari - čriepky. Atari tidbits. 11.

 

____________________

Dnes sa vrátim pár riadkami k tlačiarni Transtel, je to dané aj tým že som znovu našiel môj dlhodobo "stratený" prenosný 1TB disk na ktorom je zopár vecí o ktorých som si už myslel že sú nadobro stratené.

 

Používala sa hojne v USA  - namiesto diaľnopisu, teda najviac to tam používala armáda a polícia, bolo to nasadené okolo roku 1976-1977, Dokázala pracovať rýchlosťami od 50Bd až po 300Bd, príjem bežal cez sériový prenos. Procesor i8008, cca 50ks IO bolo použité ako pomocné bižu okolo. Používala 7 ihličiek, mal som ich na starosti 30kusov, v prevádzke - 7/24, prijímali sa tým správy z tlačových agentúr, boli nasadené vo viac ako 10 redakciách po celom Slovensku. Vydržali 10 rokov, potom sa rozhodlo o ich náhrade tlačiarňami z NDR ... Robotron K3xxx. No katastrofa, tie NDR šunky nestáli za nič. Bohužiaľ som si to vtedy nevyfotil, takže mi hodne, hodne dlho trvalo než som našiel tieto 2 zábery tej tlačiarne. Mala už vtedy použité spínané zdroje (+5V, +12V, -12V), na tlač sa používali vtedy veľmi zaužívané diaľnopisné kotúče (aj s kópiou), páska - obyčajný kotúčik používaný v písacom stroji. Robustné a aj nekonečne spoľahlivé.


Tu je vidieť nápis Reuters.


Boli 2 typy, jeden bol celokovový (ten bol naozaj mimoriadne ťažký), druhý bol zase v plastovom kryte. Síce som mal po ich vyradení dva kusy doma, ale nakoniec to predsa len išlo do stratena, dnes to ľutujem, mal som tomu niekde nájsť miesto (ale to sa ľahko povie kam to založiť aby to nezavadzalo). Boli pripojené na tlač k Atari, jeden joy port bol programom nastavený ako výstupný sériový port na rýchlosť 200Bd (t.j. 20 znakov za sekundu), chodilo to mimoriadne spoľahlivo. Nakoniec som si postavil interface pre paralelnú tlačiareň a to bol koniec pre tieto tlačiarne Transtel v mojom perimetri .... Dnes o tomto type fakticky nepočuť a na webe ? - už je to teraz podstatne lepšie:

Transtel_1

Transtel_2

Tak som si tu ich aspoň týmito 2 fotkami pripomenul, ja som ich mal na starosť v období 1981-1988, potom prišla náhrada, pohroma z NDR ...

Tlačiarne Transtel priamo v prevádzke môžete vidieť aj v českom filme filme "Čas pracuje pro vraha" (1979), kde je fiktívna tlačová agentúra (predpokladám že tú časť kde sú tlačiarne asi natáčali v ČTK).

Vidieť ich v čase 1m:12s., ideálna ukážka 16m:11s a tak isto aj v čase 19m:30s.

__________________________________________________________

08.03.2020

____________________________________________________

09.03.2020

Toto som vyhrabal z môjho archívu:

 

 

Tu je typický notebook ktorý niekto používal v jednej firme, proste sú jedinci ktorí ak sa dostanú k samolepke trpia efektom "samolepka na pracovnom stroji za každú cenu", najlepšie všade. Škoda že keď končia tak po sebe ten svinčík neupracú, musí to urobiť za nich niekto iný. Ja som len rád že mňa sa to už našťastie netýka. Tiež máte v o svojom okolí takýchto "zasieračov" pracovných nástrojov?

A podľa mojich znalostí a vedomostí sa doma takto nesprávajú, tam sú počítače a notebooky čisté. Žeby to bolo tým čo nie je moje, tak ...

______________

Ako sa pozerám, tak na oldcompe a aj na svetelektro sa vždy po čase v tzv. "vlnách" objavujú nadšenci ktorí kladú otázky na všetko možné. To je síce fajn, až na to že títo jedinci poväčšine zabúdajú odpovedať na odpovede ktoré dostanú. Zjavne v zápale byť zainteresovaní do všetkého im chýba určitá miera sebareflexie - ja tomu ale osobne hovorím že je to čiste zasieranie fóra - veci by sa mali nazývať pravým menom.

__________________________________________________________

12.03.2020

Jednoduchá pomocná tabuľka:
SBC6502 - 40 - IPT - Igiho Pomocná Tabuľka.

____________________________________________________

15.03.2020

Tak tu máme koronavírus v plnej sile, teda skôr až na budúci týždeň. Ak ste doma a možno sa vďaka spomenutému nedobrovoľne nudíte - pozrite si program pre zábavu ktorý má názov Eliza - funguje na SBC6502 (tak isto napríklad aj na ZETA SBC):
SBC6502 - 41 - ELIZA - Basic program..

____________________________________________________

17.03.2020

Posledný modding disketovej jednotky Atari XF551 ktorý som robil - i keď toto bolo spojené aj s opravou:
Atari XF551 - ešte raz oživenie tejto jednotky, once again reviving this unit. Modding XF551.

____________________________________________________

23.03.2020

Dnes môj blog "oslavuje" 10.výročie. To čo sa deje okolo nás veľa dôvodov na radosť nedáva. A tak si aspoň udržujme chuť do života, využime čas na naše koníčky a skúsme sa "vydlabať" na hejterov ktorí sa nás snažia odradiť od našeho spôsobu života (tiež mám jedného od začiatku minulého roku - ktorý nadskakuje nad tým že píšem o počítačoch keď je tu koronavírus).

Už mi prišlo od neho viacero vecí, vždy pod inou mailovou adresou - ale vždy to ide cez konkrétnu IP z Berouna ... týmto svojho hejtera zdravím.

No, už som písal v minulom mesiaci:
Kedysi mala každá dedina svojho blázna, dnes sa stretávajú na internete.

Moja definícia znie:" Každý má svojho hejtera" - posledné slovo si sami zameňte za to ktoré Vám vyhovuje.
Vzhľadom k tomu že komentáre uvoľňujem ručne tak sa tie nepríjemné komentáre na webe neobjavujú.

Tento rok na samom začiatku som naozaj vážne uvažoval že ak dosiahnem 23.marec tak s tým praštím a túto činnosť ukončím. Držalo ma to približne 2 týždne, kto písal 10 rokov vie o čom píšem, potom som si uvedomil že ešte mám dokončiť aj uverejňovanie literatúry v Igiho knižnici, nuž ešte to so mnou chvíľu vydržte. Wink


A stále platí - ak sa niekomu môj blog nepáči, prosím, nečítajte to a naberte iný smer,

skúste si nájsť nejakú rozumnú životnú náplň, nie hejtovanie.

_____________

Dnes si pozrime opravu disketovej jednotky LDW Super 2000, ktorá bola veľmi rozšírená v Poľsku (dodával ju Pewex), u nás až tak známa a dostupná nebola. Prvýkrát som ju videl na stretnutí v Martine v novembri 1989, do rúk sami dostala až teraz:

Oprava LDW Super 2000. Repair FD unit LDW Super 2000.

____________________________________________________

25.03.2020

Zaujímavé riešenie AC/DC/5V zdrojov vhodných pre nasadenie ako náhrada do zdrojov pre Atari (a nielen pre ne):
Napájacie zdroje Atari 600XL, 800XL, 130XE, 800XE, 65XE, XEGS. Switching power supply Atari - 5V/DC - part 12.

_________

Poznámka:

Začína byť celkom slušným problémom sa doobeda pripojiť na internet tu v Petržalke, všetci doma, internet v pérdeli ... dnešný dosiahnutý  "rýchlostný" rekord =0.12kByte/sec.

 

 

____________________________________________________

30.03.2020 -31.03.2020

Do článku RAM 46kB pre počítač SBC6502 som pridal binárku dát na napálenie do Eprom kde je už správne preložená adresa sériového portu 68B50 na adresu BC00h, t.j  bezproblémovo to dokáže fungovať s avizovanými 46kB RAM.

Keď som sa do toho pustil, tak som upravil schému tak že teraz SBC6502 vie použiť 47kB RAM, ale je to za cenu určitého kompromisu - nepoužíva sa už čip 8255. Všetko pridané do pôvodného článku:

SBC6502-46kB RAM

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

1. 4. 2020 9:07:23 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: