03_2021 Blog, Notes.

By Administrator at marca 01, 2021 08:38
Filed Under: Blog

01.03.2021

Hups ! - a je tu marec. A to aj s opatreniami vlády ktoré nie a nie nejako presnejšie konkretizovať čo a ako. Načo, veď chaos v oznámeniach je jasným smerovaním tejto vlády už od začiatku jej činnosti. No, máme čo máme a vkráda sa mi jedna otázka - dvaja Slováci ako premiéri vlády a sme spoločne na čele rebríčka kde nechce byť nikto na svete, to sme to teda dopracovali. Včera som bol na vychádzke s vnučkami, vonku samí mladí, tak tridsiatnici - a ani jeden nemal rúško. Takáto devalvácia hodnôt a prezieranie opatrení sa hneď tak nevidí. Ktože svojím pôsobením takto potento..l vedomie a hodnoty strážiť si svoje zdravie ? Stále len chripôčka a mladších sa to netýka ?

_______________

Ďalšie číslo časopisu:

The HP Palmtop Paper MAR/APR 1992.

_____________

A niečo na odľahčenie - aj takto môže vyzerať "diaľkové" ovládanie ...


_______________

Tak sme postúpili na vyšší level. Matelko kúpil Sputnik bez súhlasu vlády. To už fakt si môže rozhadzovať milióny ako zo svojho ? (Nie sú to jeho peniaze, ani nemá na to súhlas. 100 miliónov už stáli jeho AG testy, tiež ich neplatí zo svojho.) To rokovanie s vedcami bol zase len pláštik na nehanebné vybavovanie vecí všetkým za chrbtom. Veľmi sa divím, že vôbec s ním ešte niekto chce o niečom rokovať.

21. storočie, začiatok tretej dekády a máme na čele premíéra ktorý naozaj stojí za ...

Je mi ľúto že zabŕdam do politiky, ale tie sprostosti treba už komentovať.

___________________________________________________________

03.03.2021

Posledný časopis na danú tému ktorý som našiel vo svojom archíve:
The HP Palmtop Paper Vol.3 Bonus Issue #2, 1994.

____________________________________________________

07.03.2021

Ďalší SBC počítač ktorý som si postavil a teda je už v mojej zbierke malých mašiniek:
The Micro UK101 - SBC COMPUKIT UK101 /32kB RAM. Part-1.

 

Micro UK101

____________________________________________________

10.03.2021

Dnes som na root.cz zaregistroval článok od autora M.Tauchmana ohľadne datového rekordéru XC12 pre Atari. Tvrdenie že XC12 dokáže pretáčať pásku iba ak je z počítača zapnutý motor mi mierne nadvihlo mandle. Stačí si pozrieť schému a je vidieť že je tam kontakt ktorý spína bez ohľadu na to či je zopnutý tranzistor príkazom z počítača.  No, načo si niečo overovať - takže bacha na takéto články ktoré tvrdia niečo bez toho aby si overili skutočný stav.

Najpravdepodobnejšie je ten pérový kontakt v jeho mgtf zlomený - a túto chybu konkrétneho kusu vydáva za vlastnosť zariadenia ...

Odpoveď autora článku - mal by som byť ústretovejší. On za to neberie honorár.

Vážení, ja beriem za za písanie honorár ? Ale to som odbočil.  No, zase raz z mojej strany zbytočný komentár pod tým článkom.

___________

Ľudové príslovie hovorí:

"Lenivá huba, hotové nešťastie."

S tým sa dá len súhlasiť.

Ale čo s tým ak "huba trvale predbieha rozum ?"

To je potom vždy a permanentne hotová katastrofa v priamom prenose, že pán premiér ?

___________________________________________________________

13.03.2021

Ďalšie pokračovanie čriepkov o Atari:
Atari - čriepky. Atari tidbits. 15.

____________________________________________________

15.03.2021

Micro UK101 - overclocking procesoru 65C02 na hodnotu =4MHz:
The Micro UK101 - SBC COMPUKIT UK101 - overclocking 4MHz. Part-2.

 

___________________________________________________________

18.03.2021

Niektoré (možné) hardvérové rozšírenia počítača UK101:

The Micro UK101 - COMPUKIT UK101 interfacing. Part-3.

____________________________________________________

19.03.2021

Ešte sa vátim k tomu ak "huba predbieha rozum", jeden príklad z praxe ako to potom môže vyzerať v normálnom živote:

 

Pred mnohými rokmi nastúpila do firmy nová hlavná účtovníčka, veľmi rýchlo sme zistili že asi je protekčná, pretože od roboty ruky odkladala tak často že si to všimol každý, proste rodený manažér priamo v praxi  - robota je iba pre druhých. Jedného dňa na našej chodbe maliari natierali zárubne novým náterom, farba bola taká istá ako pôvodná, vlastne len prekryla ošúchaný starý náter. Uvedená "dáma" prišla na našu chodbu, postavila sa do dverí IT oddelenia a chcela sa oprieť. "Moment, je to natreté !" zvolal som a chytil som rukou jej lem jej sukne, bol som príliš ďaleko na to aby som ju dokázal chytiť za pás. "Čo si to dovoľujete !" zvreskla, "ON ma chytil za sukňu !" a už bol cirkus na chodbe ako vyšitý. Ešte som jej stihol povedať: "Milá moja, vôbec nie ste môj typ", čím som situáciu ešte vygradoval do vyššieho levelu. Po tomto som si povedal že ju o tú zárubňu predsa len nechám oprieť sa, zaslúži si to piksla jedna. A na moje potešenie sa aj oprela. V tom posvätnom hneve na mňa (naskákali je až červené škrny na tvári) jednoducho prestala vnímať okolie. Po pár sekundách vyrazila za riaditeľom kde sa išla vyžalovať a požadovala moje exemplárne potrestanie. Maliar sa pozrel na mňa, významne si zavrtel rukou opretou o svoj spánok a začal nanovo natierať tú stranu zárubne ktorú "dáma" utešene (a naozaj vzorne) zotrela. Asi by som mal dodať že tá jej sukňa mala dĺžku asi tak do polovice lýtka. Posedela u riaditeľa asi tak zo 20 minút než to zdesenie (alebo potešenie ?) zo seba dostala (vyberte si, ja neviem ktoré to bolo), sekretárka mi už avizovala aby som bol poruke a teda pripravil sa na návštevu riaditeľa.

Lenže - potom sa to samo vyriešilo. Uvedená ťapa sa zdvihla z kresla a zanechala priamo v ňom nezmazateľnú stopu tmavohnedej farby - pekne o šírke zárubne. Sukňa (svetlej farby) na jednej strane od farby po celej dĺžke a blúzka na zadnej bočnej strane to schytala tak asi na 25cm dĺžky. Proste poťah riaditeľovho kresla v pérdeli, mimo iného. A všimol si to aj on pri jej odchode z miestnosti - najprv to čo schytalo kreslo a potom si všimol aj jej pozadie. Zaujímavé, k riaditeľovi ma potom už nikto nepredvolal.

Po chvíli prišla ku mne dolu a :"Potrebovala by som riedidlo ...". Moja odpoveď: "No, ja nemám čas, asi budete musieť poň poslať do obchodu niektorú účtovníčku ...". Prdlajs, mal som celé balenie v skrini, ale takejto ....... ho nedám ! Prešla hodina, pracovníčka jej oddelenia konečne priniesla riedidlo, medzitým farba na oblečení nádherne zaschla. A ona hybaj si to čistiť na našom oddelení. "Tak to nie, tu je smradu aj tak už dosť", vyhnal som ju na jej oddelenie na druhom poschodí.

V tej sukni a blúzke som ju už v práci nevidel. Nakoniec skončila ešte v skúšobnej dobe. Nová čo za ňu nastúpila vedela čo značí byť hlavná účtovníčka a pracovne sme nemali najmenší problém. (Zárubne sme odvtedy nenatierali, takže ktohovie ? ... Laughing)

No, za tie roky bolo všelijakých zážitkov naozaj dosť.

___________________________________________________________

20.03.2021

Najnovšia verzia programového vybavenia pre programátor PROM 74188 na SBC6502:
SBC6502 - 49 - PROM 74188 - last program v.1.04e

____________________________________________________

22.03.2021

Zdvojnásobenie prenosovej rýchlosti na Micro UK101:
The Micro UK101 - COMPUKIT UK101, 4MHz, transfer speed=38.400Bd. Part-4.

____________________________________________________

28.03.2021

Politika:

Neverending story - reštart no2. Načo bol ten celý cirkus, keď pošuk zostáva a odvoláva čo povedal a nedodržuje čo povedal ? Len som zvedavý nakoľko toto trojtýždňové blbnutie Pellému nanovo zdvihne percentá. Škoda že s tým vyhlásením nepočkali na 1.apríla, to by sme už dovtedy nejako vydržali - a aspoň by bola sranda. Takto je jasné len to že 3 týždne neriešili pandémiu a riešili iba vlastné krky.

Vraj: "Bude dobre ..." (Dobre asi už bolo.)

Treba vyčkať do ďalšej IM tlačovky, ten sa nezmení, nemá na to.

Ak je toto považované za štátnický čin - tak je to hnus velebnosti, ďalší komentár si už odpustím.

___________________________________________________________

30.03.2021

Tak nám Plg.IM dokázal blokovať aj celosvetový obchod, dnes podal demisiu (konečne !) a vyzerá to tak že vďaka demisii sa podarilo tiež (konečne !) uvoľniť loď v Suezskom prieplave. To sú mi teda súvislosti ... Tongue out

Akurát si hovorím že človek ktorý necháva financie na starosti manželke pretože sa v tom nevyzná, sa ide teraz starať o peniaze celého štátu. Kvalifikácia na túto funkciu skutočne ako hrom. Nakoniec si určite spomeniete na jeho predstavu rozdeľovania peňazí z EÚ - podľa straníckej príslušnosti. Žeby mu mala manželka vypomáhať ? (Jej schopnosti investovať sú všeobecne známe.) Čo dodať: "Boh ochraňuj Slovensko !" - i keď do kostola nechodím. (Možno práve preto pýtal odpustenie - už dopredu.) No, zase sa máme na čo tešiť.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

1. 3. 2021 8:55:39 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: