05_2013 Blog, Notes.

By Administrator at apríla 30, 2013 15:13
Filed Under: Blog

01.05.2013

Máj lásky čas - ako pre koho a kde. Nechám to tým ktorým to patrí a budem sa radšej venovať technike. Čas uteká a mám pocit že nejako zase nestíham podľa môjho interného kalendára.

Dodatok: A to som ešte nevedel čo ma v tomto mesiaci čaká ... a ešte v tento prvý májový deň hneď zrána.

_____________

Obrázok prevzatý z www.atarimuseum.deň


Prvý článok v tomto mesiaci sa bude venovať - ako inak - zase ATARI a bude to o rozmiestnení čipov na základných doskách. Niekto si s tým vie poradiť, niekomu sa ale podrobnejší popis daného problému môže zísť. Našiel som to na nemeckých stránkach o ATARI (http://www.atarimuseum.de/) a získal som aj súhlas na uverejnenie tých obrázkov na mojom blogu - tak idem na to, všetky obrázky v článku sú prevzaté z uvedenej adresy, len popis je prevedený z nemčiny do angličtiny a je opravená chyba v pôvodnom obrázku o ATARI 600XL - neboli tam správne označené RAM čipy:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-cipy-rozmiestnenie-ATARI-distribution-of-chips.aspx

____________________________________________________________________


____________________________________________________________________

Dnes ráno nečakane a náhle zomrel môj dlhoročný najlepší priateľ a kamarát Paľo Buliš.  Bol to o to väčší šok, že som bol práve  na ceste k nemu ...

Paľko, nech sa ti tam hore darí, radšej by som ale bol, keby si bol ešte tu dolu s nami ...

Česť Tvojej pamiatke !

____________________________________________________________


____________________________________________________________________

06.05.2013

Nasleduje popis ako si urobiť prepínač čísla disketovej jednotky pre typ ATARI 1050 a pre ATARI XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1050-ATARI-XF551-drive-unit-identification-switcher.aspx

Zobrazenie na prednom paneli pomocou displeja bude v ďalšom pokračovaní.

____________________________________________________________

07.05.2013

Kopíroval som nejaké diskety na malom ATARI (cez ATARI 1050 a SIO2SD) a prekladal som ich do atr súborov. Bez problémov som stiahol veci z diskiet staré 21 - 22 rokov. Je zaujímavé, že diskety 5.25" držia na sebe obsah omnoho lepšie ako diskety 3.5". Fakt je ten, že tá hustota je nižšia a tak teda potom aj tá čitateľnosť po rokoch je bezproblémová, chvalabohu. Teraz som kopíroval originálku XE DOSu, má 25 rokov (rok výroby 1988 je priamo vytlačený na diskete) -  fičalo to ako hodinky. Nie všetko staré je zlé. Ostatne, na túto tému som už pred časom písal (je to v tom mesiaci):

http://blog.3b2.sk/igi/post/07_2010-Blog-Notes.aspx
____________________________________________________________

08.05.2013

Dnes som časť dňa strávil príjemným rozhovorom s kolegom ataristom M.Č. - nevideli sme sa 20 rokov čo je celkom slušná doba aby bolo o čom rozprávať. Už sme v kontakte a tak dúfam že na nejakom atari session sa zídeme a zase podebatíme.

____________________________________________________________

09.05.2013

Sypem si popol na hlavu, v zapojení SIO2PC v schéme som mal jeden elektrolyt zakreslený naopak ... sorry, sorry a ešte raz sorry. Už som to opravil, prišiel som na to keď som potreboval súrne postaviť jedno SIO2PC a pri zapájaní na  univerzálke som si všimol že som to blbo nakreslil. Kto to staval asi to už vie, kto to ešte len bude stavať - schéma je opravená, je to tam v už poriadku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SIO2PC.aspx

______________

Digitálne zobrazenie čísla nastavenia D1 až D4 pre disketovú jednotku ATARI 1050, pre "chudého ataristu" je aj schéma ktoré robí to isté, ale zobrazenie je pomocou 4x LED diód, pre čo sa rozhodnete je na vašom posúdení:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Cislo-disketovej-jednotky-ATARI-1050-number-of-drive-unit.aspx

____________________________________________________________

10.05.2013

Nasleduje digitálne zobrazenie nastavenia D1 až D4 pre disketovú jednotku ATARI XF551, tak isto zase je priložené aj  zapojenie zobrazenia pre "chudého ataristu" pomocou štvorice LED diód:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Cislo-disketovej-jednotky-ATARI-XF-551-number-of-drive-unit.aspx
____________________________________________________________

13.05.2013

Oprava v schéme rozšírenia Happy WARP, schéma je uverejnená v článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Floppy-disk-drive-ATARI-1050-3_4.aspx

_____________________________________________________________________

14.05.2013

Včera sa objavila v správach zaujímavá informácia:

OSN odporúča: Mali by sme jesť viac hmyzu

Prečo nie ? Hlavne ak odporúčatelia z OSN nám osobne predvedú ako im to "papanie" bude chutnať, najlepšie pred televíznymi kamerami a z plnými porciami v tanieroch ...

(Už na vojne nás učili, že najlepší je vždy osobný príklad.)

___________

Nadpis v TOPkách:


Ďalšie šokujúce výsledky kontroly obchodov: V potravinách zdochnutý hmyz a iné chuťovky!

No bóže, veď to je už asi realizácia odporúčania OSN v praxi !

___________

Tí, ktorí majú radi staré počítače - otvorila sa nová stránka na danú tému, pretože je to ale ešte dosť nová záležitosť odkazov a tém tam zatiaľ veľa nie je, rozsah podľa rozdelenia časom ale môže byť úctyhodný:

http://www.oldcomp.cz/

_____________________________________________________________________

15.05.2013

Chcete meniť číslo disketovej jednotky ATARI 1050 za chodu ? Tak potom si musíte vyviesť von ešte jedno tlačítko - Reset. Ako na to - je obsahom nasledovného článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Reset-FD-ATARI-1050.aspx
_____________________________________________________________________

17.05.2013

Programátor na EPROMky, síce behá len pod DOSom, ale stále to bohate stačí na staré počítače ...

http://blog.3b2.sk/igi/post/Programator-Eprom-Eprom-programmer.aspx

_____________________________________________________________________

21.05.2013

Jednoduchý generátor 50Hz, 100Hz, po výmene x-talu je k dispozícii 60Hz a 120Hz. Záverom článku je popísaný aj generátor 1Hz. Kto teda potrebuje presnú frekvenciu riadenú x-talom čítajte celý článok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Zdroj-50Hz-100Hz-60Hz-120Hz-clock-generator-1Hz-clock-generator.aspx

____________

Dnes som robil jeden notebook a takáto krásna hláška pri aktualizácii Adobe Readeru mi prácu "zaklincovala" - urobil som z toho printscreen, proste paráda - s tým sa musím podeliť:

Tak zbehlo to, alebo nie ? (Zbehlo...)

__________________________________________________

30.05.2013

Tak zase raz chčije a chčije - povedané ústami klasika. Leto ako vyšité, dôsledok globálneho otepľovania v praxi cítime sami na vlastnej koži - je celkom zima na toto ročné obdobie - ale aspoň je čas na niečo iného. Francúzi - teda ich meteorologický kanál Meteo momentálne tvrdí, že
bude najchladnejšie leto  od roku 1816 - asi sa potom máme na čo tešiť ...
Na druhú stranu, keby bolo pekne tak nesedím doma a nepíšem tieto riadky ... Smile.
_________
Nasadil som páky do boja o získanie druhej disketovej jednotky ATARI XF551. Ak by to vyšlo, tak sa potom rozhýbem a urobím kompletnú  fotodokumentáciu ako mechaniku tejto jednotky prerobiť na obojstrannú, povolenie zápisu aj keď je disketa write protect, reset jednotky,  digitálne zobrazenie čísla nastavenej disketovej jednotky a nakoniec zabudovanie 2 operačných systémov - pôvodný a od S.Dorndorfa, pekne by som to "tresol" do jedného uceleného článku. Už som to síce dávnejšie písal že tú XF-ku čo mám doma som takto prerobil, ale priznám sa, že rozoberať ju kompletne iba kvôli foteniu sa mi nejako extra nechcelo. Takto by som urobil zadosť ucelenému  návodu na prerábku a nemusel by som sa hrabať v už hotovej jednotke. Takže teraz už len čakám či tá XF-ka príde - a je možné že to nejaký týždeň ešte potrvá. Je to zo zahraničia, tak budem trpezlivý, iné mi aj tak nezostáva. A možno som situáciu príliš predbehol a nič z toho nebude, ale aj to je život, nie ?
__________

Nakoniec je tu aj článok o o inštalácii Reset tlačítka do disketovej jednotky ATARI XF 551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/RESET-FD-XF551.aspx

__________
Pred pár dňami som písal o novom serveri na:

http://www.oldcomp.cz/

A začína to tam ožívať a už pár vecí sa tam objavilo - takže zachovajte serveru priazeň a teda tým aj sami sebe dobrý zdroj dostupných informácií pre naše malé mašinky.
__________
Na poľských stránkach atari.area.forum odporúčajú pokazeý vypínač na 130XE vystriekať olejom WD40, žeby tam nikto nepočul o spreji na korodovaný kontakt ? Kontox, alebo niečo iného - no zjavne iný kraj, iný mrav. Nakoniec bez nejakých väčších problémov to ide nahradiť aj páčkovým switchom,takže počítač sa dá udržať v chode aj za cenu mierneho zásahu na základnej doske.
Ale nech len nekritizujem, je tam vážna debata o výrobe modulu pre 4MB RAM na ATARI, už som to síce nedávno  spomínal, ale toto ma dostalo, čo s tým? Zase na nejaké 4MB demo ? Rád si počkám na reálne použitie - sám si neviem predstaviť čo do tej RAM narvať aby to ešte dávalo zmysel.
__________
Na atari.age.com je pár (4) atr súborov, každý má veľkosť 16MByte, kde je spolu narvaných cca 3000 hier, takže navštívte tento link:

(http://atariage.com/forums/topic/187482-4-atari-16mb-hard-disk-images-completed/)

sú tam 4 atr súbory + súbor, ktorý má v sebe popis všetkých hier. Pekný download ! A nezavarte joystick !

_____________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:47 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: