05_2021 Blog, Notes.

By Administrator at mája 01, 2021 17:56
Filed Under: Blog

01.05.2021

Kúpili sme z Ruska vakcíny, potom sa dozvieme že sme ich včas nezaplatili. Nakoniec zaplatili, ale Rusi nám peniaze vrátili. Teraz vieme že peniaze im musíme nakoniec zaplatiť - tak či tak, aj keby sme ich vrátili. Mrdník v priamom prenose. To naozaj už nie je nikto aby dal po nose tomu kto klame ? A ten náš ... sa ešte hrdo ohlási že zmluvu nečítal. Tomu sa dá uveriť, pretože u neho už ani normálne jednanie nečakám.

Vakcíny pre -násťročných, bezva systém, ktorý usúdi že podľa rodného čísla 05 atď. usúdi že sa niekto narodil v roku 1905 a nie 2005 a teda je automaticky okamžite zaradený na očkovanie. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí že chybu neurobilo, že sa zobák hovorkyni nezavarí ...

Chystaná 25%-ná daň, už viem kde bol minister financií na konzultácie. V Budapešti ...

___________________________________________________________

03.05.2021

Tak bývalý premiér a terajší minister financií chystá hodiť na Slovensko ďalšiu atómovku. Samozrejme zase si to máme zaplatiť sami. Len si hovorím kedy má čas vymýšľať tie nápady, nechcem použiť jadrnejší slovník. Asi nemá zmysluplnú pracovnú náplň, vždy robí to čo nemá a nevenuje sa tomu čomu sa má.

Len som zvedavý koľko takýchto "atómoviek" od uvedeného exota dokážeme na Slovensku absorbovať, ešte má na to celé 3 roky a zdá sa že ten čas chce využiť na to aby sme na neho nezabudli. Myslím si že na neho nezabudneme aj keby už prestal okamžite ... a v úplne iných súvislostiach ako si dotyčný myslí.

Citujem:"Niektorí si nedovidia na špičku nosa a žijú si svoj egotrip." Sedí to, super, ale na autora týchto slov ktorý je nešťastnou zhodou okolností ministrom financií.

Teraz sa to inak nedá !

(Piotr Kakiet)

 

V poslednej dobe som sa venoval dvom veciam:


- ďalšej úprave programového vybavenia pre programátor 74188 na SBC6502. Ukázalo sa že je v programe jeden bug (ovplyvňuje len zadávanie v dec tvare - ak urobíme chybu tak sa program zacyklil, už opravené) a ukázalo sa že by bolo dobré ak by bolo možné podľa potreby meniť dĺžku programového pulzu. Už s tým finišujem, niektoré veci sa mi v programe podarilo zase zmenšiť a zvýšiť konečnú blbyvzdornosť programu.


- postavil som si malú dosku pod SBC6809 do ktorej sa najprv pripája napájanie +5V a až z nej to ide na dosku SBC - je tam urobená ochrana proti prepätiu, vo vypnutom stave mimo iného dokáže pípaním oznámiť že bolo pripojené nesprávne napájacie napätie. Je tam indikácia napájania, vypnuté - svieti červená, zapnuté = svieti zelená. Tak isto je tam ochrana pevnou poistkou ktorá sa prepáli ak dosiahne napätie po zapnutí hodnotu 5.5V a viac, čiže malo by to vcelku dosť vydržať. Indikáciu som postavil na tranzistorovom riešení, súčiastky sú doma a asi by som ich inak nevyužil, vcelku pekný kontrast proti mikroprocesorom. Aj zdroj 1Hz sa dá postaviť na 555-ke, ale tu som ho urobil s multivibrátorom s 2 tranzistormi, proste je to inakšie ako sa dnes robí, stačia na to naozaj nevyužité staré domáce zásoby. V zapojení sú použité 4 tranzistory (malé kovové púzdra, 3x KC508 a 1x 2N2222, všetky tranzistory boli už kedysi použité, t.j. boli vyspájkované). Síce mám doma tranzistory KF508 ale tie by akosi zbytočne zaberali dosť miesta pretože sú rozmerovo podstatne väčšie. Indikácia prepätia je urobená malou piezo sirénkou, píska to od vstupného napätia 5.3V vyššie, vstup zvláda vstupné napätie až do 20V, ochrana proti opačnej polarite je pomocou diódy paralelne k napájaniu, pred ňou je spomínaná poistka, čiže ak pripojíme nesprávnu polaritu poistka sa tak isto preruší. Ha, aby som nezabudol, pretože na doske bolo dosť miesta tak som tam tiež umiestnil mini null modem zapojenie kábliku - nech už netreba ďalšiu dodatočnú kabeláž. All Ine One.

___________________________________________________________

05.05.2021

Tak Matovič zase nesklamal, zase ide do konfrontácie. Jemu skutočne nie je dané fungovať ako normálny človek, na to naozaj nemá. Zase na druhú stranu to perfektne potláča akékoľvek otázky na tému Sputnik.

___________________________________________________________

06.05.2021

Daňovú reformu nazvať "Veľký tresk" može nazvať len jeden človek na tejto planéte. Bude dobre ... no, nejako si nemôžem pomôcť ale chcelo by to dať ho vyšetriť lekárom, odborným, ešte lepšie by bolo konzílium.

___________________________________________________________

09.05.2021

Najnovšia verzia programového vybavenia pre programátor PROM 74188 - verzia 1.04g, odporúčam použiť túto najnovšiu verziu:
SBC6502 - 50 - PROM 74188 - najnovší (new) program v.1.04g

(Teda - pokiaľ nenájdem nejaký zásadný bug v programe ... zatiaľ o ňom neviem.)

___________________________________________________________

13.05.2021

Problémy s naším super turbo tata olajňákom pokračujú - čo sa aj dalo čakať. Všetko vie, každého ministra nahradí, bez neho ani krok ! To že je to už od začiatku trápne pri jeho povahe o neho ani nezavadí. Tak si zase počkáme čo zase vyvedie. A určite sa dočkáme, bohužiaľ.

__________

Dnes pár slov o inom. O jazde autom, ak sa sa na Vás zozadu prilepí "kliešť". Cestujete si veselo autom, keď tu zrazu v spätnom zrkadle vidíte ako sa za Vami rúti auto, odhadom tak 130-kou, dostane sa pomaly na Vašu úroveň, spomalí - a zaradí sa za Vás. Pekne natesno, maximálne tak 5m odstup, najlepšie ešte menej, 2m je to pravé orechové. Zrazu mu 90-ka stačí. A odteraz sa spokojne "vlečie" za Vami, šetrí pár deci - asi aby mu zostalo na poldeci. A takto je zrazu ochotný ísť aj desiatky kilometrov. Pridám plyn, okamžite sa prispôsobí a dotiahne sa. Uberiem, na 80-ku, spokojne sa za mnou vlečie naďalej. Uvedené manévre zopakujem niekoľkokrát za sebou, nerozhodí ho to, stále je prilepený ako kliešť. Len si hovorím že ak v 90-ke budem musieť dupnúť na brzdu tak ho mám v kufri a ani nezistí čo sa stalo. Pomáha jediné, vyradiť rýchlosť a keď klesne pod 70-ku tak to väčšinou "kliešť" po chvíli vzdá. Zase naberie svoju 130-ku a sviští ďalej a hľadá ďalšiu "obeť" na ktorú sa nanovo prilepí. Ja si zase spokojne pridám na pôvodnú rýchlosť - a za pol minúty na mne visí ďalší, obdobný  "kliešť". Neviem, moja skúsenosť je taká že takto sa chová väčšina vodičov z DS, pravdepodobne ich to učia už na autoškole. Je to pri každej jazde v tomto priestore. Inde som tento jav tak hromadne doteraz nezaregistroval.

Takže bacha na "kliešte", nie sú len v tráve ! Len si musíte sami vybrať ktoré sú viac otravné. Na tých na ceste spray nepomáha.

___________________________________________________________

14.05.2021

Jednoduchá ochranná (pomocná) doštička určená pre SBC6809, dá  sa použiť aj pre iné typy malých SBC ktoré nemajú veľký odber:
SBC6809 - Power supply protected board. Part-6.

____________________________________________________

27.05.2021

Programové vybavenie pre obidva druhy počítačov na jednej strane diskety:
Atari + Commodore software on same side of a floppy.

_________

P.S.:

ALZA má v lete Vianoce, tak sa pridám aj ja:

 

___________________________________________________________

28.05.2021

Minister financií Igor Matovič tvrdí, že by sa rád zaočkoval Sputnikom V, ale bude sa musieť dať zaočkovať inou vakcínou, keďže ruskú neuznávajú všetky krajiny, čo mu ako ministrovi sťažuje cestovanie. Kedy sa dá zaočkovať proti koronavírusu, zatiaľ nevie.

A čo tí ostatní ktorí tiež potrebujú cestovať a ponúkal im iba Sputnik? Zase - čo slovo to perla (i keď o takéto perly naozaj nestojím) ... už mu nepomáha ani mačací šampón.

___________________________________________________________

30.05.2021

Príprava prvého kroku pre nasadenie rozširujúcej dosky - extended board 6809:
SBC6809 - step1 - extended board 6809 - miniboard 68B50. Part-7.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

1. 5. 2021 17:59:42 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: