07-08_2021 Blog, Notes.

By Administrator at júla 01, 2021 19:40
Filed Under: Blog

01.07.2021

A sú tu prázdniny, takže zase budem mať 2 mesiace budú spojené do jednoho.

_____________________________________________________________

06.07.2021

Vyslovene prázdninové čítanie:
MULTI STANDART PRINTER BUFFER (64kB or 256KB).

______________________________________________________

08.07.2021

Momentálna situácia s ministrom zdravotníctva vďaka "ministrovi" financií jasne ukazuje že najväčším a skutočne neriešiteľným problémom Igora Matoviča je - Igor Matovič. A tie výpady proti prezidentke ... fuj, nehodné vzdelaného človeka (tu to ale zjavne neplatí).

_____________________________________________________________

15.07.2021

Ďalšie prázdninové čítanie:
The ultimate mains controller project. (6502 processor)

______________________________________________________

24.07.2021

Titulok v novinách:

TVRDÁ KRITIKA Medvede stratili plachosť: Na Slovensku ich máme 3-násobne viac ako je únosné.

Moja pozn.: Alebo je na Slovensku 3x viac ľudí ako je únosné?

(A ako vždy sa zatiaľ k ničomu nedospelo.)

 

 

Citát:

"Digitálny autismus znásobený stratou identity zaručuje kognitívnu degradáciu a vznik informačnej pseudodebility. Tá potom naberá rozmery pandémie."

Autor:Jefim Fištejn.

_____________________________________________________________

29.07.2021

Základné pravidlá pri používaní diskiet:
Diskety ... Floppydisks ... 5.25".

______________________________________________________

01.08.2021

A je tu august, naozaj inovatívne zistenie ...

_____________________________________________________________

02.08.2021

Pridaná najnovšia verzia programového vybavenia pre programátor PROM 74188:
SBC6502 - 51 - PROM 74188 - best program v.1.05a.

______________________________________________________

17.08.2021

Za posledné dva týždne toho bolo celkom dosť (až na jednu vec čo prebehla minulý mesiac):


- kúpil som disketovú jednotku Atari 1050 v dosť rozbitom stave, takže ju čaká rekonštrukcia, obsahuje Turbo 1050 od Bernharda Engla, práve preto som ju chcel mať. Turbo 1050 vyvrátilo to čo sme si roky hovorili že jednotka s RAM iba 256byte nedokáže používať double density (180kbyte). Bernhard Engl ale dokázal že to ide, všetky potrebné údaje dokázal udržať v registroch procesoru 6507 a teda na toto rozšírenie stačí Eprom 2764 a jeden GAL čip. Obdivuhodný programátorský výkon (tiež aj hardvérový). Toto som si zohnal minulý mesiac, zatiaľ na to nebol čas. 

- poslal som do Čiech 3x dosky Atari, pričom ma "pobavilo" že Slovenská pošta pri vznesení požiadavku na označenie balíku ako "krehké", reagovala stručným: " Nedá sa !". Čiže do Čiech balík poslať balík tak aby na neho dávali pozor je stupídna požiadavka ktorá sa nedá realizovať.

(do pekla aj s takými mizernými službami, ešteže som to dobre zabalil)

- jedna doska Atari (možno dve) by zase z Čiech mali časom prísť. Jedna by mala mať nejaké vymoženosti navyše, tá druhá je otázna, je na oprave (rEvERz). Požiadal som ho, bol ochotný - momentálne si šetrím zrak a tak to teraz proste u mňa opravovať nejde. Ak dosky prídu tak o tom napíšem viac.

- zakúpil som pred pár dňami (na naše pomery lacno) jednu Atari 800XE, ako bonus som k tomu dostal 2 pribalené magnetofóny, XC12 je ešte s origo nálepkou že nebol nikdy otvorený, t.j. je komplet aj s polystyrénom a aj krabičkou, ten si asi nechám, druhý je XL12 (tiež s origo krabicou, ale bez polystyrénu)

- na to že mgtf už hodne dlho nemusím a ak správne počítam tak ich mám teraz doma 5 ..., i keď ich nepoužívam, nazbieralo sa ...

- za pár dní jeden mgtf ide zaručene preč, bol dlho a dobre odložený tam kde nemal byť a hoooodne dlho som pátral kde je pretože som ho niekomu sľúbil a až teraz pri upratovaní na chalupe sa vynoril na svetlo - bol v krabici kde nemal byť a preto sa ho tak dlho nedarilo znovuobjaviť
- kúpil som cez bazoš jeden kvalitný originálny zdroj pre Atari, nejaké už mám, je to klasika, má to v sebe LM723, chladič a má poriadne otvorené rebrovanie plastového krytu takže sa to dobre chladí, tieto zdroje sa naprosto v pohode dajú používať aj v dnešnej dobe

- objednal som si jeden čip Freddie do zásoby, mám 6kusov XE a náhradný čip doma už nemám, takto budem spokojnejší

- rozhodol som sa že jeden počítač prerobím tak aby v ňom boli k dispozícii 3x verzie OS a 3x verzie jazyku Basic. Prepínače musia mať 3 polohy, vlastnú realizáciu plánujem niekedy počas 09/2021 - teda ak zrak dovolí. Pre OS eprom 27512, obsah využitý na 3/4 a eprom 27256 využitá tiež na 3/4 pre Basic. Síce sa nejde na doraz s využitím obsahu Eprom, ale zase je to veľmi jednoduché a dokáže to poriešiť mnoho vecí (stačia na to iba 2 prepínače, ak by som išiel na doraz potreboval by som k tomu už 4 prepínače, 2x na OS a 2x na Basic). Riešenie je také že sa to priamo dá použiť tak pre 2x prepínač ale aj pre 4x prepínač, jediná zmena bude v obsahu Eprom kde sa potom použije aj zvyšná 1/4 obsahu.

___________________________________________________________

21.08.2021

Zase si dnes pripomíname výročie "priateľskej záchrany" zo strany CCCP. (Akurát že o to nikto nestál.) A boli tu dočasne 23 rokov, naozaj stačilo.

___________

"Tatušo" covidovej lotérie zase raz vyrobil poriadny priekak (teda presnejšie - je to tak vždy ak sa čohosi chytil), ale čože iného sa už od neho dá očakávať. Na to že je kresťan, tak šíri lásku k blížnym naozaj hodne neotrelým spôsobom ...

__________

Publikujem ešte jeden firmware pre disketovú jednotku Atari 1050, ktorý sa dá považovať za jeden z najstaršie dostupných:
Atari 1050 - firmware version H.

__________

Na webe oldcompu som podal inzerát že kúpim vraky Atari 1050 a XF551 - a nič, žiadna ponuka. Škoda, nejako si to každý kto to má buď syslí - alebo to už dávno predal.

 

___________________________________________________________

Publikujem ešte jeden a to asi naozaj posledný (a dostupný) najstarší  firmware pre disketovú jednotku Atari 1050:
Atari 1050 - firmware version E.

____________________________________________________

28.08.2021

Ak máte nejaké staršie auto a chcete ho zabezpečiť alarmom tak dobrou voľbou je Velleman K3504, dnes a pozrieme ako si na tomto zariadení 14x znížiť jeho vlastnú spotrebu:
Velleman K3504 - car burglar alarm.

____________________________________________________

30.08.2021

Teda dejú sa veci ... tieto prázdniny sú pre mňa v mnohom naozaj nezvyčajné, duša ataristu plesá, podrobnosti nevyzradím - aby som to nezakríkol, počkám až na realizáciu a príchod dohodnutých vecí na moju adresu.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

1. 7. 2021 19:45:02 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: