07_2010 Blog, Notes.

By Administrator at júla 21, 2010 22:33
Filed Under: Blog

04.07.2010

Tak som si povedal, že mám príliš dlhý káblik k myške čo používam k notebooku. Úpravou sa mi "neplandá" káblik pri notebooku a nemám pocit že mám k myške dvojmetrový káblik.Vľavo neupravená myška, vpravo upravená k notebooku.

 

_______________________________________________________________________________

09.07.2010

RAM320XL



Na Fandalových stránkach je popis rozšírenia RAM-ky spôsobom, pri ktorom netreba zasahovať dovnútra počítača. Ak máte záujem o toto rozšírenie pamäte, prihláste sa !!!

Z pôvodného aj neupraveného stroja máme zrazu počítač s 320kB RAM !

(Sám som si objednal 1ks pre 600XL a 1ks pre XE)

Link:

podrobnejšie na stránkach Atari Age:

Expand memory - ATARI AGE


Tu je pekne vidieť že je to už malosériová výroba - kvalitná PCB (doska plošných spojov).



V popise sa píše že ATARI 600XL má vyvedené napájanie priamo na zbernici, ATARI 800XL nemá vyvedených +5V a tak treba urobiť jednu vec - natiahnuť jeden drátik na toto napájanie.



Takže pre ATARI to tento rok nevyzerá na uhorkovú sezónu a to je dobre.

_______________________________________________________________________________

14.07.2010

V posledných textoch sa stále hovorí o floppy mechanikách, preto je dobré uviesť do života aj jeden unikát - disketový magazín FLOP, ktorý vychádza nepretržite už poriadnu dobu.


Magazín sa venuje všetkým možným veciam ktoré súvisia zo svetom 8-bitových počítačov Atari. Čo dodať ? Choď, pozri, nájdi čo potrebuješ a skonštatuj že je dobre že už niekto vyriešil čo potrebuješ. K FLOPu len toľko - vďaka - SUPER ! - ďalšie reči okolo by boli nosením dreva do lesa.

Ukážka vzhľadu jednotlivých FLOP magazínov, na stránkach projektu sú aj podrobné popisy obsahov jednotlivých FLOP magazínov, momentálne je ich tam celkom 53 !. Upozornenie: Je to obrázok, preto nie sú linky na jednotlivé FLOPy funkčné.

(Magazine FLOP is only in Czech.)


Link na FLOP magazín:


http://raster.infos.cz/atari/flop/


a pretože je tam toho viac, nielen FLOP:


http://raster.infos.cz/atari/

_________________________________________________

15.07.2010

Dnes doplnené ďalšie údaje pri nasledovných zariadeniach:


- floppy Karin Maxi, doplnené o obsah EPROM, foto

- disketová jednotka SN-360, údaje, manuál, software

- Supra Hard Disk, fotografie a popis


Prevedená malá grafická zmena pre Notesy.

Dnes priamo v USA objednaných pár čipov U34, MMU jednotka (memory management unit) pre ATARI 130XE - označenie obvodu - CO25953 - púzdro DIP 16. Pretože mám kamarátku priamo v USA a má priletieť za pár dní, tak tie čipy dostanem "priamo do ruky". Príma, dobrá správa.

________________________________________________________________________________

18.07.2010 - tak už čipy dorazili ku kamarátke, teraz už len čakám na ich "prílet".



Tak a máme tu poľské stránky o ATARI, ktoré majú tiež svoj disketový magazín. Čo dodať ?  Príspevkov je už pomenej, ale disketový magazín je kvalitný. Takže my čo máme diskety a SIO2PC a SIO2SD si to môžeme vychutnať. Samozrejme je tam toho viac ako len floppy magazín - tí čo nemáte obavu z poľského jazyka si tu nájdu hodne zaujímavé veci.


Link na uvedené stránky:

http://www.serious-dial.atari.pl/

_____________________________________________________

22.07.2011

Dnes sa pristavím pri jednej veci: životnosť a čitateľnosť diskiet rozmeru 5.25".

V roku 1993 som naposledy niekedy vo februári nahral asi 70 diskiet, o mesiac neskôr ATARI síce už doma nebolo, ale diskety som si ponechal. Tento rok v marci (2010) som ich skúsil všetky spustiť - naprosto bez chyby. Ešte si dovolím upozorniť na to, že nahrávky som robil na ATARI 1050-ke , ktorá mala nainštalovanú SPEEDY 1050-ku ktorú som si urobil doslova "na kolene" (na univerzálnom plošáku, spoje medzi čipmi boli pomocou drátikov na ovíjané plošné spoje - spoľahlivé, rýchle, na jedno zapojenie perfektné). Prehrávanie po rokoch (a aj testovanie) zbiehalo na ATARI XF 551.



Ako ďalšiu vec uvediem to, že samozrejme dnes sa ťažko zháňajú diskety 5.25", zohnal som cez kamaráta nedávno krabičku diskiet, ale všetky sú na kapacitu 1.2 MByte, nie na 360kByte. Svete div sa, ATARI XF 551 bez problému preformátuje tieto diskety na 360kByte a bez problému s nimi funguje - overené formátovaním každej z nich a prenos dát na disketu a z nej do ATARI. Takže nakoniec otestovaných 90, 130 a 360 kByte tak ako má byť. Typujem na kvalitnú mechaniku, inak by z toho nič nebolo. Je to drobnosť, ale poteší to.

Asi som ešte nespomínal že som si prerobil XF 551-ku na obojstrannú - zásahom do mechaniky a tak stačí otočiť disketu a funguje presne ako na 1050-ke. Dúfam že sa k tomu dokopem a popíšem ako som to urobil. Síce sa to dá urobiť aj bez rozobratia mechaniky, ale to čo som robil je zase "čistá práca", kto nemá obidve ruky ľavé to dokáže. Jediná vec je tá, že treba odstrojiť mechaniku od elektroniky a navŕtať nový indexačný otvor do odliatku mechaniky a osadiť infra LED-ku a fototranzistor. Ja som takto prerobil už 7 mechaník XF 551 (v roku 1991 a 1992) a všetky šlapali ako hodinky.Totiž netreba nič vysekávať do diskety, ani ochranu proti zápisu a ani nový indexačný otvor. Čiže čo je tu na obrázku pod textom nie je potrebné. Od roku 1984 predávali na západe "štípačky", ktorými sa tieto otvory dali urobiť, cena 9.95.- USD, ale ako sa vtedy k tomu dalo dostať ? ...... Sranda bola tá, že u nás (Home made in ČSSR, rok 1990 a skôr) sme robili bočný otvor pomocou skalpelu, ale aj žiletka pri troche opatrnosti dobre poslúžila. ATARI 1050 nepotrebovala nový indexačný otvor, potom už fungovala aj druhá strana a dala sa naformátovať. XF 551 ale potrebovala aj ten druhý indexačný otvor - tak neviem, ja som vtedy mal ATARI 1050-ku, takže trápenie s novým indexačným otvorom ma obišlo, našťastie. Nakoniec porovnaním tých dvoch obrázkov diskiet je vidieť čo pribudlo. Robilo sa to opatrne, diskety boli dosť drahé a pri troche nešikovnosti sa dala disketa rovno zahodiť, pretože sa poškodilo vnútorné obloženie diskety, alebo priamo materiál diskety.



 V každom prípade stojí za spomenutie tá skutočnosť, že pôvodne nahraté diskety sú perfektne čitateľné aj po 17 rokoch v disketovom boxe pre 5.25" diskety. Box bol po celú dobu v byte na poličke na jednom mieste čo najďalej od okna - bolo to asi tak 4m od toho okna, nebol špeciálne chránený pred svetlom, v boxe bolo namiesto cca 50 diskiet asi 70ks diskiet. Ako perličku uvádzam originál DOS XE dodávaný s XF 551-kou z roku 1988 - tak isto fičí ako hodinky bez chýb - a to je už 22 rokov od kúpy tejto jednotky a softu v obchode ... tento DOS som získal pred 3.5 rokom spolu s kúpou XF 551, ešte bol originál prelepený jeho obal samolepkou.

_______________________________________________________________________________


Akú máte skúsenosť s prehrávaním starších diskiet?

Disketám venujete nejakú extra starostlivosť ? Údržba ?

Podarilo sa vám zachrániť data ak sa náhodou poškodila disketa? (viď obrázok nad týmto textom.)

Aký typ floppy používate ? (napríklad TOMS 720 vraj má po 10 rokoch skutočne veľké problémy prečítať disky formátované na plnú kapacitu.)

Akú najstaršiu disketu ste prečítali ?

_______________________________________________________________________________

Dex na svojich stránkach uvádza, že bez chyby prečítal 30 rokov starú 8" disketu s hrou Zork, mal som tú česť v roku 1988 pracovať s 8080-kou a CP/M plus dve 8" mechaniky, tie diskety boli obrovské, mechaniky boli ešte väčšie a ťažšie - pochopí to asi len ten kto s nimi mal možnosť pracovať a výraz "Solid State" dostáva potom nový rozmer... Pretože je to ale iný rozmer diskety, tak je to len ako informácia, skutočne ma zaujíma hlavne najstaršia čitateľná ATARI disketa.

_______________________________________________________________________________

Ako perličku uvediem nasledovné: Upozorňujem, netýka sa to ATARI a netýka sa to flopy 5.25". V agentúre TASR v tom období (konkrétne rok 1988) používali systém na distribúciu zpravodajstva - obsahoval 8080-ku, pritom tam mali dve mechaniky 8" á 256kByte priestoru na ukladanie dát na každej mechanike. Raz za týždeň sa tieto diskety menili - jedného dňa technik zistil, že celý týždeň omylom boli v jednej mechanike založené naraz dve diskety - celý systém to vtedy v pohode a funkčne ustál ... kto tie mechaniky pozná, vie že je to možné.

Cool

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:52 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: