07_2011 Blog, Notes.

By Administrator at júla 21, 2011 16:04
Filed Under: Blog

Stručne - vtedy na západe ... jedná sa o prelom rokov 1982/1983. Tento mesiac to bude obrázkový katalóg toho čo sa vtedy predávalo - ako malá ukážka zlatých časov 8 bitov.

 

Tak aby ste mali predstavu o tom, čo sa vtedy ponúkalo napríklad vo Veľkej Británii. Kto mal možnosť vycestovať - veľa ich nebolo, tak teda toho z výberu asi pekne bolela hlava...


Na začiatok jednu peknú pikošku - pracovná stanica ála ZX-81, proste sa dodával takýto pekný podstavec:

 

Ťažšie si je predstaviť tú ZX-ku ako pracovnú stanicu ... hlavne s 1KB RAM.

 

Nasleduje taký pomaly "homemade" zásobník pre počítač VIC:

 

 

 

To čo nás vtedy držalo nad vodou:

Heslo 15 zjazdu strany - musíme predbehnúť kapitalizmus !

Heslo 16 zjazdu strany - musíme udržať krok s kapitalizmom !

Heslo 17 zjazdu strany - len nestratiť stopu !

 

Ako sme chceli predbehnúť západ - tak to si aj dnes môžeme položiť tú otázku, ako RVHP zaspalo nástup počítačov to sa hneď len tak nevidí - hlavne sme nemali nič z toho k dispozícii, súčiastková základňa bola zúfalá - už to radšej nechám tak, dnes už len na ostatné veci len no comment ... :


A nasleduje pár strán reklám spolu s vtedajšími cenami:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

___________________________________________________________


Teraz trošku odbočím a budem spomínať na staré časy a aj na iné počítače:


Priznám sa že aj po rokoch je moja averzia na magnetofón poriadne veľká, pretože pokiaľ nebolo Turbo 2000, bola práca s ním na zbláznenie. Aby som to vysvetlil, pôvodný systém prenosu dát mal malú rýchlosť a spoľahlivosť  uloženia dát bola dosť mizerná. To čo potom prišlo - teda rozšírenie pamäte spolu s Turbom a možnosťou využitia Ramdisku spolu s TOS 4.1 bolo to, čo u nás ATARI posunulo hodne dopredu a už som o tom písal, potom naozaj mohol len nasledovať prechod na disketovú jednotku. Nesmiem zabudnúť aj na cartridge, ktoré tieto programy obsahovali a tak urýchľovali štart potrebných aplikácií. Bola to doba objavných zapojení, kedy sa skúšalo a skúšalo a zároveň sa preberali  zaručené informácie od iných ataristov, prekresľovali sa schémy a testovalo sa čo a ako. Ja si spomínam, že napríklad som mal vtedy k dispozícii dostatok pamätí 74188 - čo je vlastne 32byte ROM, mal som vlastnoručne postavený programátor na ne a tak som ich použil aj v T2000, bez problémov to fičalo, dokonca tým že výstup mal otvorený kolektor som mohol ušetriť ešte nejaké obvody. Proste skúšalo sa a hľadali sa nové cesty. V robote som robil na SAPI-1, vtedy to malo 2x4KB RAM, tak nejako som cítil že to ATARI je proste menšie, lepšie, mal som k dispozícii nejaké periférie, no proste vtedy to boli pocity aké ťažko zažiť dnes. (Musím ale pripomenúť že SAPI fičalo ako počítač čo spracovával obrázky na mgtf a tak sa s ním už veľmi nedalo vymýšľať.) Tie periférie som si vždy postavil sám a tak ak to ožilo - tak ten pocit si treba zažiť na vlastej koži - zrazu viete tlačiť na tlačiarni - najprv len cez sériový port (výstup cez joystickový port a bola to softwarová emulácia) a postupne sa dopracujete až ku hardwéru -paralelnému Centronicsu. Jeden čas som mal postavený aj buffer pre Centronics - malo to 48kB RAM(bolo to z časopisu Electronics Today Internacional, mikroprocesor bol Z80, malo to chybu v zapojení na vstupe, ale zapracoval kolega Martin Číčel a našiel chybu v zapojení - keď to potom tlačilo z ATARI, dávno ste robili niečo iné a tlačiareň ešte stále tlačila a tlačila ... Klasicky som to postavil na univerzálnej doske, len dynamické RAM-ky som nahradil statickými RAM - 1x62256 + 2x 6264 (32kB + 2x8kB).  (48kB - je to 30 strojopisných strán, tú schému stále mám.) Dokonca v roku 1989 bol vyriešený prenos dát z pásky do redakčných systémov v budove Presscentra, redaktori mali doma ATARI, doma aj písali články a doniesli ich do práce na kazete, celý prenos bol kompletne otestovaný a funkčný.


Základná doska PC XT:


Bohužiaľ to bolo hotové práve tak v novembri 1989 a tak sa to už neuchytilo - proste doba to zmietla, vždy je niečo za niečo, ale bolo to zaujímavé a asi by to chvíľu fungovalo - ale to už sa objavili PC XT s mechanikami 5.25" a s bombastickými 640kB RAM a obrovskými HDD o kapacite 20MByte ... a rýchlosť procesora 8088 bola závratných 4.7MHz, používali sa špeciálne voľne programovateľné klávesnice - práve pre ich použitie sa nedal využiť Turbo mód - namiesto celých 10MHz sa išlo iba na tých 4.7MHz. DOS bol tuším ešte verzia 3.30. Ešte k tomu prenosu - bohužiaľ  sa nezachoval ani interface a ani jeho popis, hektika novembra ´89 mala iné priority a tak to celé zapadlo prachom. Nie je mi to ľúto, len konštatujem že sa niektoré veci objavili pre ne v nie najpríhodnejšom čase a tak je aj logický dôsledok taký aký je. Použitý program na písanie bol upravený Čapek špeciálne na slovenčinu a tak teda v tej dobe sa aj v tlači objavilo pár článkov napísaných práve na malom Atari, dnes ale už nikto nevie ktoré to konkrétne boli. Testovalo sa to celý mesiac, čiže bolo to naozaj odskúšané.


PC XT - takto to vyzeralo po odkrytovaní:


Pomocou software SPINRITE sa na PC XT v tej dobe (89-90) zdvíhala prenosová rýchlosť HDD z mizerných 30kB/sec na prijateľných 150 až 200kB/sec. Proste softwarovo sa sektory napratali za sebou tak aby ich stíhali hlavičky v nejakom správnom poradí čítať a zapisovať a nemuseli besne skákať po platni. (Interleaving). Jednoducho platňa disku sa otočí za jednotku času o nejaký uhol a práve vtedy je zase tam už potrebný sektor na zápis alebo čítanie a nemusí sa čakať na ďalšiu otočku platne. Vtedy to bola veľká vec, dnes si na to asi nikto nespomenie. Cenu týchto PC XT radšej nechcite vedieť.


Vzhľad PC AT:


Samo sebou boli aj už aj AT 286  - výkrikom bola vtedy rýchlosť 6MHz - tuším tam už bol DOS 4.0, disk mal veľkosť 40MByte ... vtedy sme si fakt mysleli že sa to pomaly nebude dať čím zaplniť - ani neboli veľmi žiadne aplikácie čo by to plnili, že ?


PC AT po odkrytovaní:


A cenu PC AT nechcite vedieť ešte viac.

 

Teraz som sa zase cez kolegu dostal k starým XT-doskám a ako sa mi hodili - boli zrazu čipy na rozšírenie ATARI !


Dosť bolo spomienok, na tento mesiac stačí, do videnia v auguste !

___________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:50 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: