10_2011 Blog, Notes.

By Administrator at októbra 14, 2011 10:53
Filed Under: Blog

05.10.2011


ATARI 800XL čo som zohnal pred dvomi týždňami som konečne uviedol do stavu "použiteľnosti". Po otvorení krytu v počítači bolo asi 1 centimeter prachu, plus sa v ňom nachádzal odznak z gumární Púchov - pretože bol kapotovaný, zjavne mu to neublížilo. Taká istá vrstva prachu bola aj v klávesnici, ale po nejakom čase sa mi podarilo dostať aj klávesnicu do stavu kedy sa už na ňu dá pozerať. Počítač zjavne ležal niekde v pivnici pekných pár rokov bez krytu proti prachu, našťastie mu to neublížilo. Preletoval som niektoré kontakty ktoré boli zjavne už zoxidované, prečistil som to celé liehom a vysušil som základnú dosku. Potom ako mám vo zvyku som to otvorené zapol a počítač nabehol bez chybičky, aj v testoch pamäte - príma - zase jedna zachránená mašina ! Som rád že ju mám, pretože mojím prvým ATARI počítačom bol práve model 800XL. (Tento má síce v sebe Freddie, ale to je len pre fajnšmekrov.)

________________________________________________________________________________

06.10.2011

Steve Jobs zomrel. Steve Jobs died.


Pretože vo svete sú aj smutné správy a jeden čas bol aj zamestnancom firmy ATARI, pripomenieme si včerajšie úmrtie Steva Jobsa. Vlastne to bolo jeho prvé zamestnanie. 56 rokov nie je veľa, stihol všeličo porobiť a stihol aj všeličo nedotiahnuť, to sa ťahá s každým velikánom. Svet sa mení práve vďaka ľuďom s ťahom na bránku a práve teraz prišiel o jednoho velikána v počítačovej oblasti.



Steve Jobs zanechal po sebe veľkú a úspešnú firmu, bohužiaľ choroba bola silnejšia. Osobne smerujem k opačnému pólu pri počítačoch, ale dúfam že to to teraz nie je až také dôležité. Ďalší komentár pokladám za zbytočný, ostatné podrobnosti budú teraz na nete v takom množstve že tomu určite nehodlám konkurovať. Fakt som nečakal že po včerajšom príspevku bude ten dnešný takýto smutný.

_______________________________________________________________________________

13:45, 06.10.2011

Ešte jeden dodatok - akí sú niektorí na nete pojašení, viď dnešný www.blesk.cz, pozri v článku kto bol podľa blesku bývalým šéfom Microsoftu, bože to tam nemajú niekoho kto aj číta po sebe čo napíše a aj  používa rozum ??? Len také drobné info - na tretej fotografii je Bill Gates... a jeho žena je Melinda. Steve Jobs mal manželku Laurene. Hodne zpackaný článok, tu je ukážka z "diela":


_______


13:45 som ich na chybu upozornil, 15:00 - opravené, našťastie.

_____________________________________________________________________________

12.10.2011

Tak pôjdem pekne po jednotlivých mesiacoch.

Tak nejako som si povedal že ten všeobecný pokec prestanem deliť na Non-Atari a ATARI atď., proste vyhradím jeden šuplík na blog.  Drobná zmena, dúfam že ju zaregistrujete. Ak idete na hlavnú stránku tak to zaregistrujete bez problému. Pre istotu dočasne na to upozorním aj v jednotlivých sekciách.


_______________________________________________________________________________

Nakoniec to budete vidieť aj pri pohľade do archívu.

Pred pár dňami som pridal nejaké veci ohľadne Minigrafu Aritma 507, sú priamov pôvodnom článku.

___________________________________________________________________

Dnes sa mi podarilo "ukliknúť sa" a išla mi do čudu celá časť o ATARI tu na webe, takže som obnovoval a obnovoval. Dve veci vedľa seba jedna na editovanie a druhá Delete, lenže bohužiaľ bez potvrdenia, delí to od seba tak cca 2 mm, blbý pohyb myškou a klik - a bolo zarobené ... ešteže zálohujem.

______________________________________________________________________________

Pozeral som na ten plotter VZ-4 a tak som si povedal že tú elektroniku nahradím niečím novším a potom to začnem skúšať. Pretože Epromky mám len tuším 2764 t.j. 8kB a chcem to dostať do jednej Eprom, aby sa nemuseli zháňať staré PROM 74188. Bohate by stačila 2716-ka, ale jednoducho ju už nemám. Epromka síce bude poriadne prázdna, ale zase je to len jeden čip. Najprv to musím prepísať z dvoch PROM do tej jednej Eprom a vypotiť novú schému. Dám vedieť.

___________________________________________________________________

14.10.2011 - uverejnená nová verzia hardware - nová doska pre ALFIGRAF, ktorá využíva pôvodné PROM 74188, ostatná elektronika je nahradená integrovaným obvodom ULN2803a. Ten obvod som v schéme nakreslil netradične, aby bolo jasné čo v ňom je a ako funguje, zaberie to menej času na vysvetľovanie. Použitím tohoto čipu sa ušetrí 8 tranzistorov, 8ks kondenzátorov, použitím Darlingtonu BD679 ušetríme ešte jeden tranzistor - to už je na doske vidieť.

http://blog.3b2.sk/igi/post/New-interface-ATARI-ALFIGRAF-version-PROM.aspx

Pracujem aj na verzii s náhradou pôvodných 2ks PROM za jednu EPROM, problém je v tom, že tá EPROM (0.4mA) nie je schopná zďaleka dodať taký veľký prúd ako 74188-ka (12mA), ale zase by sa dal ušetriť jeden čip... Vtip je v tom, že nemám k dispozícii 2716, alebo 2732, mám len 2764, t.j. 8kB a tá je desne nevyužitá, ale čo už - využijem svoje "skladové zásoby". Spotreba by išla rapídne dolu, pretože EPROM má najmenej 5x menší odber ako tie PROM.

Tak uvidím čo sa s tým bude dať robiť.

Poznámka:

Keď už som pri tých starých zásobách, mám doma 8ks nenaprogramovaných 74188, programátor mám, postavil som ho léta páně 1984 ... a funguje doteraz. Vtedy zase neboli čipy na LED displeje, tak sa naprogramovala 74188 tak, že prepínaním najvyššieho bitu sa volilo či bude fungovať ako dekodér sedemsegmentoviek v zapojení zo spoločnou katódou, alebo zo spoločnou anódou - a fungovalo to výborne.

19.10.2011 - vypustená verzia hardware pre ALFIGRAF, doska s pamäťou EPROM,  je to článok s poradovým číslom 200, celkom zaujímavé číslo, je to za 1 rok a 8 mesiacov čo funguje môj blog.

Link na článok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/New-interface-ATARI-ALFIGRAF-version-EPROM.aspx

Dnes tiež oprava monitoru LCD SAMSUNG Syncmaster - model 204B, už som to popisoval, vymenené popisované kondenzátory, šlape ako hodinky. Takže druhý monitor tejto značky a úplne rovnaká chyba, oprava stojí možno 1.5 €uro, teda ak nepočítam vlastnú prácu a rozoberanie plus poskladanie monitora do pôvodného stavu, ale oplatí sa to.

 

21.10.2011 - Pridaný popis a schéma zapojenia internej EPROM pamäte (samozrejme aj s obsahom) , vďaka ktorej máme potom k dispozícii TURBO BASIC a ešte niečo navyše:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-TURBO-BASIC-in-EPROM.aspx

na www.dealextreme.com je pod položkou  SKU 32019 zaujímavý 8"LCD monitor vhodný aj pre ATARI, cena je ale dosť vysoká  - 88.59 €uro.

poďme na ten link, je to tam pekne dopodrobna popísané, je k tomu aj diaľkové ovládanie:

http://www.dealextreme.com/p/8-tft-lcd-monitor-with-remote-controller-and-stand-640-480-32019

ATARI

24.10.2011

pridaný originálny užívateľský manuál pre ATARI 800XE, 65XE

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-65XE-800XE-OWNERc2b4S-MANUAL-english.aspx

26.10.2011

Do ATARI 800XE som dal Q-MEG 4.4, za 5 minút SIO2SD začalo blikať a vypadlo úplne ..., tak som začal robiť programátor na AVR cez PonyProg, tak uvidím. Bohužiaľ sa mi to stalo v najnevhodnejšiu chvíľu keď mám málo času, ale to je tuším vždy takto. Na moju škodu som nenapájal SIO2SD z vlastného 5V zdroja, som presvedčený že potom by sa to nestalo. Počítač je v poriadku.

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:50 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: