10_2013 Blog, Notes.

By Administrator at septembra 30, 2013 23:00
Filed Under: Blog

01.10.2013

Je tu október, Rusi majú VOSR, ktorá bola v novembri, Nemci majú Oktoberfest ktorý začína v septembri, Kaufland zase začal Vianočnú kampaň 20.septembra. Inak - asi sa nebudem diviť ak za pár rokov začne Vianočná kampaň na 1.mája ... nakoniec kľudne môže byť problém v tom že niekto vtedy zabudol otáčať listami v kalendári.
Uvádzam to len preto, aby ste sa nedivili čo sa dialo v časoch reálneho socializmu v kapitalistickom svete - ľahšie tie informácie pri týchto paradoxoch dnešnej doby strávite.

__________

Pokračujem 10.dielom histórie firmy Atari:

 

10. Porážka Jacka Tramiela. Projekt Mickey - ATARI 1850XLD - Ako to vlastne bolo s Amigou, prečo to dopadlo tak ako to dopadlo.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Historia-firmy-ATARI10-History-of-ATARI.aspx

___________________________________________________________________

02.10.2013

Včera som si sadol k televízoru - P...a banka v reklame ponúka pôžičku 2000.- Euro za 30.-, alebo 35.- Euro mesačne, toto sa priznám neviem presne, ale vyzerá to lákavo, nie je to až taká horibilná suma na mesačné splácanie. Ale ak ste stihli aj tie riadky v mini veľkosti pod tým, tak je tam jeden podstatný údaj - spolu za to v konečnom dôsledku zaplatíte 3,700.- Euro - len aby ste boli v obraze hneď od začiatku a nechytali sa za hlavu na konci. Skutočne výhodné - ale nie pre Vás.


Iná banka - S......k tiež ponúka peniaze, ale tam tých 5-6 riadkov dajú pre istotu asi tak na 3/4 sekundy a nemáte šancu si to prečítať. Myslím si, že sú spokojní, zákon dodržali (bolo to na obrazovke ? - bolo !) a že vy nemáte v hlave flashku s videočipom je VÁŠ problém ... tak tomu sa bude asi tiež lepšie oblúkom vyhnúť.

 

Zaujímavá je jedna vec - pred krízou ste úver a peniaze v hotovosti nedostali len tak, preverovali vás pomaly do 5-teho kolena a žiadali záruky.Teda len ak ste si chceli požičať  čo ja viem 250.000.- Sk, ak ste chceli 10 miliónov tak vás priamo ofukovali a zjavne ani nevadilo že ste potom poriadne nesplácali. Banky, banky ... Teraz po vás nikto nič nechce (a zjavne sa ani nepreveruje solventnosť) a peniaze ponúkajú ostošesť. Kam to môže nakoniec prísť je americká cesta, zjavne náš vzor.  Jeden vzor tu už ale bol a ako to dopadlo vieme.

______________

Tak tú disketovú jednotku ATARI XF551 mám konečne u známych v Znojme, teraz to ešte musím dostať do Bratislavy. Vydržať, aj to bude. Tieto koníčky sú občas fakt beh na hodne dlhé trate, zbledol by pritom aj maratón(ec).

___________________________________________________________

03.10.2013

Vďaka firme TEPCO si začíname zvykať na to, že úniky rádioaktivity začnú byť považované za štandart. Ten management tam treba obliecť do pracovného odevu a dať im do ruky lopatu  (aj s tým následným platom) ... neuveriteľné že to stále nevedia vyriešiť.

Tá definícia stavu je desná: "Zdá sa, že prišlo k úniku priamo do mora."

Tak prišlo, neprišlo ? Alebo sa im to zdá ? A komu sa to zdalo ?

V Japonsku nepoznajú pojem merací prístroj ?

__________

Dnes už budem pokračovať veselšou témou a pritom jednou nohou zostávam v Japonsku (ešte keď vedeli čo robia a nezdalo sa že sa zdá a podobné pindy pre oblbovanie):

Oprava plottera Iwatsu SR-10.

 

 

Síce som si dal s písaním článku načas, pretože mám aj iné povinnosti, ale predsa len som sa k tomu dokopal. Tri zreťazené poruchy, plus mechanické zadrhávanie vyklápania pera, nazbieralo sa to a bol aj deň, kedy som si myslel že túto investíciu zjavne odpíšem. Následne som sa ale dobre vyspal a zahodil som túto myšlienku za hlavu - a začal som s opravami. Podrobnejšie na tomto linku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Oprava-plotter-Iwatsu-SR-10-repair.aspx

____________________________________________________

04.10.2013

23.09.2013 , teda v minulomesačnom blogu som písal o tom, že technológia čítania odtlačku prstu na zariadeniach iPhone-5s sa môže zneužiť, konkrétny článok na túto tému sa už objavil - ale o týždeň neskôr ako som to napísal, teší ma že som ich svojou úvahou  predbehol.  Samozrejme neviem potvrdiť či je to pravda, ale ako sa hovorí, bez vetra sa lístok nepohne ...

sk.link

http://pc.zoznam.sk/novinka/anonymous-americka-vlada-zneuziva-touch-id-od-apple-na-ziskavanie-odtlackov-prstov

originál:

http://www.iphoneincanada.ca/iphone-5s/us-government-is-using-apples-touch-id-to-collect-fingerprints-claims-anonymous/

____________________________________________________

06.10.2013

Niektoré veci ma neprestávajú udivovať, síce by som sa s tým už mal vedieť zmieriť, ale nejako mi to priznám sa u niektorých konkrétnych vecí stále nejde. Typickým príkladom je jedna debata na atariage.com:
http://atariage.com/forums/topic/199484-gauging-interest-new-xf551-drive-mainboard/page-1?hl=+xf551

(nick Dropcheck, nehodlám zverejňovať celé meno) tu rozbieha debatu pre záujemcov o "novú" verziu disketovej jednotky XF551 - ale ak si to prečítate vytrvale sú tam jedinci čo do tejto debaty vsúvajú namiesto XF551-ky pojem ATARI 1050 a teda nie aby sa robila nová XF-ka ale aby sa robila nová tá 1050-ka. Pripadám si ako u nás, proste debatu niektorí jedinci ťahajú za každú cenu  iným smerom a ani za boha si neotvoria vlastnú debatu na tému nová 1050-ka. Zjavne je lepšie zasierať niekomu inému jeho vlákno svojimi výplodmi. Kto sa v tom vyzná vie že konštrukčne je ATARI 1050 niekde inde (je staršia a nemá štandartnú 5.25" FD mechaniku) a preto sa na  takúto prerábku vyslovene nehodí.  Lenore je fajn dáma, už som s ňou mailom komunikoval, takže jej držím palce pri tom vývoji (teda skôr na dokončení projektu, pretože už má hotové prototypy), vyzerá to hodne sľubne a ruku na srdce v tejto oblasti (konkrétne Atari) sa to ženami nehemží - takže je to taký malý zázrak v priamom prenose. Lenore - držím Ti palce ! (Tiež by som si ak sa spustí výroba aspoň jednu dosku zobral.) 

___________________________________________________________________

07.10.2013

Pretože mám viacero vecí čo mi zaberajú miesto, rozhodol som sa urobiť si doma miesto a teda tie veci ponúkam na predaj, mailový kontakt na mňa je priamo na uvedenom linku (je to kontakt pre bazár):

Veci na predaj - Bazár

____________________________________________________

09.10.2013

Pokračujem ďalším dielom histórie firmy Atari:

11. Tajné a menej tajné projekty ATARI na prelome rokov 1983 a 1984 - zbrane, ktoré nikdy na protivníka nevystrelili.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Historia-firmy-ATARI11History-of-ATARI.aspx
____________________________________________________

11.10.2013

Dnes na tému čo s transformátorom, ktorý síce je schopný dodať dostatočný prúd, ale napätie je asi tak zhruba polovičné ako potrebné. Pomôže zdvojovač napätia, ale ktorý usmerňuje obidve polvlny, je síce zložitejší, treba navyše dve diódy a dva kondenzátory, ale funguje to. Zapojenie je známe, ale na škodu veci sa v podstate nepoužíva, vyzerá totiž na prvý pohľad príliš komlikovane, ale opak je pravdou. Nakonie to posúďte sami:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Nasobic-zdvojovac-napatia-HIGH-EFFICIENCY-ACDC-CONVERTER-VOLTAGE-MULTIPLIER.aspx
____________________________________________________

15.10.2013

Syn pri čítaní histórie firmy Atari mi hovorí že je to frustrujúce čítanie, súhlasím, aj ja si teda na chvíľu od histórie dám pokoj a písať budem na túto tému až vtedy kedy ma zase začnú svrbieť prsty ...

_____________________

Pri prechádzaní historickými dokumentami - na bývalom webe Jindroush som objavil 2 zaujímavé fotografie, jedna sa týka cien Atari v Tuzexe v roku 1987 a druhá fotografia je z jedného pracoviska u nás (ČSSR?), vyzerá to na pracovisko EKG, spracovanie dát na Atari a ukladanie dát na magnetofón ... hmmm. Ľudia boli vynaliezaví - a trpezliví ...

 

Atari 130XE - 1750,-TK

ATARI 1050 - 2040.- TK

ATARI XC12 - 380.- TK

ATARI 1029 - 2040.- TK

XC24 - 180.-TK

 

 

ATARI  použité v národnom hospodárstve

 

______________________

Zdá sa (poučil som sa od firmy TEPCO) že nielen Atari malo pred rokmi problém s managementom, posledné výsledky ukazujú ako sa darí firme Lenovo s jej divíziou notebookov. Dostali sa na čelo globálneho rebíčka. Niekto si v IBM zaslúžene trhá vlasy (ak ešte nejaké má ...)

______________________

Hardware pre Atari - MULTIJOY8, jeden kratučký článok o tejto vecičke, vďaka ktorej je možné pripojiť na Atari8 joystickov súčasne:

http://blog.3b2.sk/igi/post/MULTIJOY8-Interface-for-8x-Joystick.aspx

_____________________________________________________

20.10.2013

Ak si chcete do "normálneho" joysticku pre ATARI zabudovať aj automatické stláčanie tlačítka Fire, teda vyrobíte si autofire, potrebujete k tomu maličkosť - schému zapojenia. Chce to len pár súčiastok za pár centov a môžete byť zo svojím joystikom už konečne spokojní ... a pariť a pariť hry, pretože pri normálnom používaní to veľmi netreba. Hráči ale vedia že to šetrí životy a nervy ... takže poďme na to:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Tipy-a-triky-014-AutoFire-pre-joystick-Joystick-AutoFire-Tips-tricks.aspx

____________________________________________________________

21.10.2013

Pridané nové podkladové materiály na podrobnejšie preštudovanie k počítačom ATARI 1400XL a ATARI 1450XLD, čítajte v pôvodnom článku, pridané na úplnom konci, link:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Pocitac-ATARI-1400XL-a-1450XL-Computer-ATARI-XL-1400-and-1450XL.aspx

____________________________________________________________

22.10.2013

Na TOPkách je nasledovný článok:

Mapa krajín kde dostanete baby najrýchlejšie do postele: Ako sú na tom Slovenky ?

Nuž, stále platí - komu sa nelení, tomu sa zelení ... nakoniec rýchlosť skoku do postele zvyčajne býva ovplyvnená (nepatrne ... vlastne určite iba náhodou) výškou konta dotyčného a značkou jeho auta. (A to už nezávisí od národnosti, nakoniec pozrite si mapku, zelená sa to všade kol dokola ...)

Fakt je občas zaujímavé čítať čím žije náš web ...

____________________________________________________________

24.10.2013

A je to o tu zase - TEPCU veselo uniká rádioaktivita naďalej do mora, čítame že Japonsko má teraz problémy s nedostatkom elektriny. Týmto tempom ale za chvíľu bude v noci svietiť celé Japonsko aj bez elektriny ...

__________

Neodolal som, bola možnosť získať disketovú jednotku ATARI 1050, jednu mám, prečo nie dve ? ... Hmmm, v sobotu uvidím či sa kauf podaril. Dosť ťažko sa to vysvetľuje, SIO2SD a podobné veci sú fajn, ale keď spustíte software naozaj kompletne cez staré železo - to je paráda ... nerád používam emulátor, (a hlavne ak máte k dispozícii staré 5.25" diskety, teraz ich mám okolo 170, teda že mi to aj poriadne dlho trvalo než som ich pozháňal - určite tak cez 5 rokov, mimochodom - nemá niekto doma ešte nejaké diskety 5.25 ?, ozvite sa, dohodneme sa) teda až na magnetofón, tam je moja averzia skutočne hlboká a asi už nezmeniteľná. Proste som nad magnetofónom kedysi strávil toľko času, že si ten čas dnes cením omnoho viac a teda magnetofón je u mňa už dávno a roky periféria typu "persona non grata". Síce jeden mám, ale poriadne odložený v skrinke a naprosto nepoužívaný - možno časom príde na kanibalizáciu jeho konektoru ...

__________

Dnes ešte jeden článok na tému S-video a malé ATARI. Síce som už okolo toho písal, ale zase sa len potvrdzuje že na túto tému nikdy tých podkladov nie je dosť - i keď je to pôvodom spoza "veľkej mláky". Nič to, zase sa dá niečomu priučiť:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Tipy-a-triky-015-S-video-ATARI-XL-XE-Tips-tricks.aspx

__________________________________________________________

25.10.2013

Ako nám v dennodenom živote "pomáha" Európska Únia:

Európska Únia a jej "snaha" pomáhať

_____________________________________________________

26-27.10.2013

Tento víkend som strávil pracovne - nad ATARI. V sobotu som kúpil  počítač ATARI 800XL a s ním aj disketovú jednotku ATARI 1050. Síce som bol upozornený na to že nebehá celkom tak ako má, ale od toho som tu aby som si tie problémy pozrel. Nebolo to nič svetoborného - poškodený prívodný káblik, teda boli nalomené kábliky v koncovke do disketovej jednotky - opravené, skrátil som prívodný kábik o tých pár centimetrov a dal som tam novú koncovku. Potom som disketovú jednotku ATARI 1050 rozobral. Vovnútri bol celkom slušne prachu, krokový motorček hlavičku posúval zjavne bez akéhokoľvek mazania, vydávalo to fakt zaujímavé zvuky ... (posúval som to len ručne, najprv som to chcel premazať pred prvým zapnutím). Tak som ju kompletne rozobral, pomocou CIF-u som vyčistil plastový kryt a aj jeho spodok, bezproblémovo sa to dalo  vyčistiť. Ďalej som prezrel plošný spoj motherboardu, pretože sa mi nezdalo v disketovke ako idú výstupy na plošáku z hlavných usmerňovacích diód - pre istotu som to prepájkoval nanovo. Nasledovalo vybratie hlavného chladiča, teda tam ešte treba odpojiť aj výkonový tranzistor a stabilizátory 7805 a 7812 (spolu 5 šróbov). Pri tej príležitosti bolo prekvapenie - 7812 bola síce upevnená pomocou šróbu, ale ten vôbec nebol dotiahnutý, matka mala vôľu do úplného dotiahnutia tak 2mm ... Ako to mohlo fungovať ? Fakt neviem, 7812 má síce ochranu proti prehriatiu, ale zasa potom to nemohlo byť funkčné. Čertvie ... bolo to síce cez chladiacu pastu prilepené na chladič, ale je možné že to na odvod tepla stačilo, nno, ešte som sa s niečím takým nestretol. Všetky plochy na styk s chladičom som očistil, naniesol som nanovo silikónovú vazelínu určenú na chladiče (biela, nevodivá), dal som naspäť pod výkonový tranzistor nevodivú sľudovú podložku - neoplati sa na ňu zabudnúť, takže bacha. Dotiahol som šróby a odskúšal som elektroniku základnej dosky bez pripojenej mechaniky - fajn, napätia 5V a 12V v poriadku, svietila aj napájacia LED-ka. No a išiel som na mechaniku. Pekne-krásne som dal dal na osky pohybu hlavičky špeciálnu vazelínu od CANONU S-200 (mám ju v tube už dobrých 30 rokov a nevysychá, je to jemná silikónová vazelína na mechaniky, je úplne priehľadná, fakt je dobrá). Hotovo, poskladal som to, zapojil prívody, mechanika načítala disketu, beží - a pekne tichučko, bez tých podivných zvukov pri pohybe hlavičky. Paráda, až na jednu vec, pri zasunutí diskety to vždy na okamžik nádherne v mechanike zavŕzgalo, boleli z toho uši. No nič, je tam ešte jedna kulisa v ktorej sa posúva pozdĺžny kovový pliešok pri založení diskety, je na nej strunka, stačili dve kvapky silikónovej vazelíny do tej kulisy a už to naozaj všetko nádherne ticho funguje. Takže disketová jednotka ATARI 1050 je už v poriadku, teraz už len rozmýšľam nad tým, že asi v nej prerobím napájanie - síce použijem pôvodný napájací zdroj, len potrebné napätia pre chod disketovky budem vyrábať - teda potrebných 5V a 12V pomocou spínaných meničov. Poriadne by sa znížil odber a nebolo by vôbec treba mohutný chladič. Ale to zase vidím na realizáciu až niekedy v zime, keď na to bude čas.


Zase keď bude čas bude nasledovať čistiaca kúra aj pre počítač - ale o tom zase inokedy.

____________________________________________________________

29.10.2013

Dnes, alebo zajtra môže prísť k výpadku blogu, na serveri sa menia disky, takže za prípadnú krátkodobú nedostupnosť na webe sa dopredu ospravedlňujem.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:47 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: