3-cestný prepínač - Atari 1050 - 3-mode Write Protect Switch Methods.

By Administrator at novembra 01, 2018 15:17
Filed Under: Atari

 

Tak sa dnes pozrieme do Ameriky, presnejšie môj dnešný pokec nás zanesie až na sever, do Kanady. User ktorý odtaľ pochádza - nick má BillC, navrhol 3-cestný prepínač pre disketovú jednotku Atari 1050, ktorý umožňuje prepínať medzi týmito 3 režimami:


1  - normálna jednotka, aktívny režim Write/protect

2 - režim Read only, t.j. z diskety vieme iba čítať, ja používam označenie ROM disk
3 - režim Write protect vypnutý, t.j. vždy je možný zápis

     /aj na prelepenú disketu/

 

Toto označenie platí na prepínače uverejnené v tomto článku.

 

Upozornenie:

Zásahy a stavba  zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


 

Neviem, ja som si doteraz vystačil s prepínačom čo mal iba zapnutý režim Write protect, druhá poloha umožňovala vždy zápis a stačilo mi to bez akýchkoľvek komplikácií na 100%, ale časy sa zjavne menia, tak idem držať trend, možno v Amerike pri práci s disketovou jednotkou mrvia obsah diskety podstatne viac ako u nás Laughing a tak sa potrebujú poistiť aby sa to nestávalo. Zase na druhú stranu - režim Read only je výborný ak založíme neznámu disketu a chceme mať naozaj istotu že takúto disketu ani náhodou neprepíšete. (Len tu spomeniem že existuje aj režim číslo 4 ktorý som práve teraz pri písaní vymyslel a bude podrobnejšie popísaný na samom konci tohoto článku - ale pozor, nemusíte si na to nachystať 4-cestný prepínač, bude zbytočný.)

 

Najprv si pozrime ako vyzerá pôvodná ešte neupravovaná časť elektroniky v Atari 1050, ktorá sa stará o režim Write protect:

 

____________________________________________________________


No a tu už je to čo BillC navrhol ako asi najjednoduchšie možné riešenie ako na to:

 

Základný princíp 3-cestného prepínača

v jednotke Atari 1050.

 

Keď sa obrázok pozriete je jasné ako jednoducho je to vymyslené - a to výborne ! Akurát stačí na základnej doske Atari 1050 rozpojiť jumper J7 a do cesty vradiť 3-cestný prepínač, ideálne páčkový. Ak sa pozriete na obrázok ešte bližšie tak na Vás vyskočia nejaké tie nezrovnalosti - a ja ich tu popíšem. Na obrázku nie je označený odpor (u mňa s označené otáznikom).  Neviem na čo tam ten odpor je - vývod prepínača č.3 treba priamo spojiť zo zemou, ten odpor tam vôbec nemá čo robiť. Ďalším negatívom sú malé odpory 180Ω ktoré sú určené pre LED diódy (proste sa do nich tlačí prúd 20mA ako o dušu), ani fototranzistor a ani obvod 74LS02 nie sú ale určené na tak veľkú záťaž, preto by sa to malo nejako slušne vyriešiť bez preťažovania týchto komponentov. Na výber je viacero možností.

 

Tu máme 3 možnosti ako tento stav uspokojivo vyriešiť :

____________________________________________________________

- nepoužijeme vôbec žiadne LED v zapojení, pretože prepínač s popisom na prednom paneli dostatočne jasne indikuje stav na ktorý je jednotka nastavená:

 

Zapojenie je jednoduchšie, na spínači voči zemi je už zo zapojenia odstránený nepotrebný odpor. Funkčnosť ostáva rovnaká ako v prvom prípade.

____________________________________________________________


2 - použijeme dve samostatné LED na indikáciu stavu v zapojení, pozor, použité LED musia byť supersvietivého typu (Super Hell):

 

Malý príkon týchto LED zabezpečí že nepríde k preťaženiu optotranzistoru a ani k preťaženiu výstupu obvodu 74LS02. Ako sa poznám tak by som tam dal namiesto 2k7 kľudne 3k3 hodnotu - aj tak to bude dostatočne svietiť. Zase nakoniec - zaradiť do série ďalší odpor na zníženie jasu LED nie je žiadna raketová veda.

____________________________________________________________

3 - posledná možnosť použijeme zase duálnu LED tak ako na úplnom začiatku, len k tomu dodáme ešte nejakú tú pomocnú "bižutériu", ktorá zabezpečí správnu funkciu bez preťaženia:

 

 

Toto je riešenie ála Igi - pridané "bižu" a jeho prípoje sú vyznačené modrou farbou, nech netreba bádať čo je pridané. Celá LED časť je riešená na tranzistorovej logike. Pretože tranzistory v zapojení invertujú vstupný signál tak sú zapojené na protiľahlé vývody ako predtým - aby zostala zachovaná správna funkcia zopnutia tej-ktorej LED. LED dostávajú nominálnu hodnotu prúdu pre združenú LED zelenej a červenej farby. Záťaž fototranzistoru a obvodu 74LS02 je minimálna, režim v ktorom sa to celé prevádzkuje je určený na trvalú prevádzku.

 

 

Typické umiestnenie 3-cestného prepínača na prednom paneli, pričom horná poloha =1. Zase raz platí ak to neoznačíte, vyznáte sa iba Vy, keď k tomu sadne niekto kto to nepozná je celkom určite v pérdeli ... takže nezabudnite na označenie, pomôžete iným a ak k tomu sadnete zase až po dlhej dobe - aj sebe.

 

____________________________________________________________

 

Teraz už menej menej vážne, nasleduje sľúbený režim numero 4:

Režim číslo 4:

- no READ, no Write ...

Nič neprečítate, nič nezapíšete ... hodne spoľahlivý režim, nie ? Zatiaľ nie je aplikovaný.

Ak máte pokazenú jednotku tak tento režim č.4 dôverne poznáte - aj bez toho že by ste po ňom túžili.

____________________________________________________________

Rád by som pripomenul že všelijaké možné spôsoby jednoduchého vypnutia režimu Write protect v disketovej jednotke Atari 1050 a tak isto aj jedného 3-cestného riešenia (síce o niečo zložitejším spôsobom - je to posledný odkaz) nájdete v týchto článkoch ktoré som už publikoval pred nejakým tým časom (teda ak Vám dnešný článok nestačil ...).

linky:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Oprava-repair-Atari-1050-write-protect-sensor-2b-new-write-protect-switch.aspx

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-02.aspx

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1050-Write-protect-switch.aspx

http://blog.3b2.sk/igi/post/Hardware-modification-ATARI-1050-write-protect-bypass.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

1. 11. 2018 15:20:27 #

trackback

11_2018 Blog, Notes.

11_2018 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: