30 rokov programu AGICALC ver.1.04.

By Administrator at augusta 04, 2022 07:16
Filed Under: Atari

 

Je to už 30 rokov čo som napísal tento program. V dnešnej dobe ak ho chce niekto vyskúšať tak odporúčam použiť emulátor disketovej jednotky AspeQT, pretože ten priamo emuluje použitie tlačiarne (aj bez jej skutočného pripojenia). Program kompletne celú komunikáciu vypisuje priebežne na tlačiareň, preto bez pripojenej /emulovanej/ tlačiarne hlási chybovú hlášku /138/, toto bolo striktne vyžadované od zadávateľa.

Program je určený pre skladové hospodárstvo, umožňuje evidenciu 1250 položiek, pričom na každej môže byť max. 9999 kusov, toto obmedzenie je ale umelé, tiež dané objednávkou, vcelku jednoducho sa tam dalo dať aj viac /do 99999/, ale nikdy som túto úpravu nerobil, nebolo treba ju previesť.


 

 

Čo dodať ?

Spracovanie vlastných dát pre výpis na tlačiareň prebieha priamo na obrazovke, tu prichádza aj k načítaniu a zarovnaniu do stĺpcov, preto pri tlači na obrazovke zbiehajú jednotlivé údaje. Tu sa aj kontroluje umiestnenie desatinnej bodky, či sa jedná iba o celé číslo a pod. Takého spracovanie údajov je môj pôvodný nápad, síce možno bizarný, ale funguje naprosto dokonale. Tlač prebiehala po 50 položkách na jednu stránku.

Viem mimo iného ešte o jednej firme ktorá v rokoch 1992 až 1996 používala tento mierne upravený program na svoje skladové hospodárstvo a inventúru skladových zásob. /Kdeže to už dávno je .../

Program bol napísaný v jazyku Turbo Basic a potom som ho následne zkompiloval, tým je priamo k dispozícii ďalších 4000 byte RAM, pritom v TB je k dispozícii iba 1000 položiek /rozdiel po kompilácii je teda o 250 položiek naviac/.

Program pri prihlásení vyžaduje heslo: ROGER

Ak sa pomýlite pri zadávani hesla 2x za sebou, program automaticky zlikvidoval svoju funkčnosť, teda na diskete to takto funguje (taká bola požiadavka človeka, ktorému som to vyvíjal).

Program skladového hospodártsva dokáže pracovať na nerozšírenom počítači, t.j. stačí mu pôvodná veľkosť 64kB RAM, max. počet uložených položiek = 1250, názov položky tu má max. dĺžku =8 znakov.

Vzhľadom k tomu že už prešlo 30 rokov tak je to voľne dostupné, pritom sa vtedy niekto k tomu dostal a predával to vraj s mojim povolením, dokonca si vyrobil falošné potvrdenie (aj  kópiu mojej pečiatky, fiškus) že som mu k tomu dal súhlas ... bol to človek z Bratislavy, zjavne chcel zarobiť, ako sa dostal heslu neviem, možno ho mal od nového majiteľa programu, dnes je to samozrejme jedno, akurát by bolo zaujímavé vedieť vďaka tomu kam všade sa program rozšíril.

Program verzie.1.04 ukladá iba zaplnené polia údajov, tj. rapídne šetrí miesto, prvé základné verzie programu ukladali celé polia bez ohľadu na ich obsah, takže výsledný datový súbor bol zbytočne dlhý (a veľký). Tak isto sa tu nachádza testovací súbor skuska.dat aby sa dala funkcia programu vyskúšať s už nejakými vloženými dátami.

Mal som urobenú aj ďalšiu verziu kde bolo vďaka zmene ukladania počtu kusov ušetrených celých 10.000 byte /prestal som používať v programe na ukladanie premenné a prešiel som na DPOKE ... jedna premenná "žerie" celých 6 byte, DPOKE iba 2 byte) a tak teda tu som sa dostal na celých 2050 položiek - a to stále v nerozšírenom Atari, stále len pri 64kB RAM. Túto verziu programu som už von nepustil, pretože som ju už nestihol otestovať na obsadenie všetkých položiek /to som robil vždy/ a už som prechádzal pracovne a profesionálne na PC a tak som už ani nerobil konverzný program prevodu dát z verzie 1.04 na verziu 1.05. Verziu programu č. 1.05 tak následne zomlel čas a história,  je nenávratne v prachu, disketu som doma už nenašiel a to ani po usilovnom hľadaní ...

Pôvodne som ešte chcel program prerobiť priamo na Atari 130XE /princíp ako na to mi vtedy už bol jasný/ a teda som rátal s minimálne 5000 položkami a novou predĺženou dĺžkou názvu na 12 znakov, ale nakoniec z realizácie vzišlo - začal som vtedy už robiť s PC a počítačovými sieťami ... mal som už živnosť a Atari išlo do zabudnutia, nemal som na to čas.

 

Len ako zaujímavosť uvediem že som prednedávnom doma k tomuto programu verzie 1.04 našiel zdrojáky. Mám ich doma na pôvodnej vývojovej diskete tejto verzie - a stále sa dajú prečítať, tie 5.25" diskety sú v tomto smere ohromne spoľahlivé.

agicalc.atr (130,02 kb)

___________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

13. 8. 2022 13:18:27 #

Baktra

Hezká vykopávka. Moc uživetlsky přívětivý program to zrovna nebyl, trochu jsem se snažil zorientovat v tom co která položka menu dělá přitom ten program několikrát spadnul, tedy runtime TBXL zahlásilo "Fehler".

Baktra Czech Republic |

14. 8. 2022 7:25:52 #

Admin

No, zaujímavé, vtedy som na to nemal kritické poznámky. Vďaka za reakciu !

Admin Slovakia |

14. 8. 2022 7:28:40 #

Admin

Ešte dodám že existoval upravený runtime2, ktorý opravoval nejaké tie jeho chyby, ktorý som tam nalinkoval po tých rokoch si už fakt nepamätám.

Admin Slovakia |

15. 8. 2022 8:52:58 #

trackback

07-08_2022 Blog, Notes.

07-08_2022 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: