3com Office Connect 8 port Dual Speed Hub 3C16750B.

By Administrator at decembra 29, 2011 09:00
Filed Under: Non-Atari

 

Dostal sa mi do rúk pokazený 3com Office Connect 8 port Dual Speed Hub 3C16750B. Po usilovnom "páčení" som dostal dole kryt a tu je hneď vidieť v čom je asi problém - ako vždy - kondenzátory v zdroji.  Teda ale len na prvý pohľad, z nejakého dôvodu odišiel čip LM 2756T 3.3V.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

 

Sú tam dve napájacie vetvy - jedna dáva 3.3V, druhá 5V. Prvá vetva spínaného zdroja obsahuje IC LM2576T 3.3, podľa stavu plošného spoja slušne kúri a tak kondenzátor 1000uF/50V sa  zohrial tak, že proste vytiekol jeho obsah na plošák. Druhý spínaný zdroj má pri sebe tiež kondenzátor 1000uF/50V a ten pre istotu doslovne vypustil dušu (tam je IC LM2575T 5.0) a napätie je 5V - táto vetva je podstatne menej zaťažená). Na výstupe spínaného zdroja 3.3V je kondenzátor 1500uF/6.3V a ten to má tiež za sebou. Takže mením tieto 3 kondenzátory a uvidíme.

 

 

Detailnejší pohľad na kondenzátory 2x 1000uF/50V. Že IC zdroja 3.3V poriadne kúri je vidieť aj na farbe povrchu samotného integrovaného obvodu. Pod kondenzátorom vľavo je vidieť jeho vytečený obsah. Všimnite si ako zmenil farbu čip LM2576T 3.3, treba vymeniť aj tento čip a najlepšie pre istotu aj spínanú diódu - leží priamo pred ním.

 

 

Pretože príkon zariadenia je podľa dostupných údajov vyše 14W, tak nové kondenzátory umiestnim tak aby neboli usadené priamo na doske plošných spojov, ale aby sa dokázali chladiť a priamo ich nezohrieval zdroj.


V poslednej dobe sa proste roztrhlo vrece s pokazenými zdrojmi a vadnými kondenzátormi v nich. Ak je to len táto záležitosť zariadenie nám môže dobre slúžiť ešte pár rokov.

Natíska sa mi ale jedna otázka a to čoraz naliehavejšie: "Čo je teda tá spotrebná elektronika ?" Som z tej staršej generácie a nevidím dôvod hneď niečo zahodiť pretože to nefunguje. Proste sa opravuje a až keď ani to nepomôže nastúpi krátky proces - a to mi zostalo dodnes. Tých vecí bolo už dosť, ale blog som vtedy nemal ...

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:12 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: